-Πατέρα, γιατί κλαις;
-Γιατί οι μνήμες πονάνε.
-Πατέρα, γιατί δεν λησμονείς;
-Δε μπορώ, γιατί η λησμονιά πονάει πιο πολύ.
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία της η συγγραφέας Betty-Beatriki Magrizou  στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ‘’Αιμίλιος Ριάδης’’ της ΔΕΘ – HELEXPO, για την αποκλειστική πρώτη προβολή, του 1ου επεισοδίου της νέας σειράς της ΕΡΤ «Το Βραχιόλι της φωτιάς», σήμερα Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023, ώρα 19.00. Η παρέμβασή της στην εκδήλωση έκλεισε με την πρόταση: “Το βιβλίο αυτό, αλλά και η σειρά, αποτελούν ένα ταξίδι στην Αλήθεια για να διατηρούνται οι Μνήμες”.
Χαιρέτησαν την εκδήλωση ο κ. Κωνσταντίνος Ζούλας, Πρόεδρος της ΕΡΤ ΑΕ, η Δρ Γιάννα Γ. Παναγοπούλου, Πρόεδρος του Σύνδεσμος Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ Greek- Israeli Friendship Association και ο κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.
Η κα Kelly Alchanati Papouli, Συγγραφέας, επικεφαλής μυθοπλασίας και ψυχαγωγίας, παρουσίασε  την ιστορία της σειράς που αφορά οικογένεια Εβραίων της Θεσσαλονίκης και είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της κας Betty-Beatriki Magrizou.
Ακολούθησε συζήτηση με δύο από τους βασικούς ηθοποιούς της σειράς κ. Νίκο Ψαρά και κα Ελισάβετ Μουτάφη.
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κα Λίνα Παπαδάκη.
Έγινε κατάθεση ψυχής από όλους τους ομιλητές για το πώς τοποθετούνται διαχρονικά οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης τόσο για τα κτηνώδη γεγονότα της ναζιστικής κατοχής όσο και μετέπειτα από  την παράλογη αμφισβήτηση κάποιων ότι είναι Έλληνες. Θλίψη προκαλεί πρόσφατος βανδαλισμός εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ.
ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ, η πρόταση – Ελπίδα αυτή η φρικιαστική Ιστορία να μη ξαναγραφεί.
Περισσότερες πληροφορίες για τη σειρά: https://www.ert.gr/promo/to-vrachioli-tis-fotias/

Related Posts