Τι ζητούν οι ξένοι από τους ξεναγούς, τι επιλέγουν να δουν και τι τους ενοχλεί περισσότερο κατά την περιήγησή τους στην πόλη.

Είτε ως βασικός προορισμός, είτε ως ενδιάμεσος σταθμός σε πολυήμερες περιηγήσεις, η Θεσσαλονίκη φαίνεται πως κερδίζει συνεχώς έδαφος στην πίτα της τουριστικής αγοράς. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι ασυνήθιστες για την εποχή -τουλάχιστον σε σχέση με το κοντινό παρελθόν- εικόνες των τουριστών που κατακλύζουν το κέντρο, την παραλία και τα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης.

Η θεαματική άνοδος της κρουαζιέρας με τη Θεσσαλονίκη μάλιστα να είναι λιμάνι εκκίνησης ή/και τερματισμού (home port) για περίπου τα μισά κρουαζιερόπλοια, αλλά και οι εκδρομές που έχουν συμπεριλάβει στις διαδρομές τους την πόλη, έχουν αυξήσει σημαντικά την τουριστική κίνηση. Ταυτόχρονα, έφεραν την άνοιξη για τους ξεναγούς, οι οποίοι μετά τα πέτρινα χρόνια της πανδημίας… τρέχουν και δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν την αυξημένη ζήτηση. Τι όμως ζητούν οι ξένοι τουρίστες από τους ξεναγούς, τι επιλέγουν να δουν πέρα από τα βασικά αξιοθέατα και σε ποιους τομείς βάζουν κάτω από τη βάση τη Θεσσαλονίκη;

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, οι αρχαιολογικοί χώροι, αλλά και οι τα σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών, ωστόσο φέτος υπάρχει μία τάση και για εναλλακτικούς προορισμούς. «Φέτος όπως και πέρσι, η σεζόν είναι πολύ καλή. Απρίλιο και Μάιο ήμασταν γεμάτοι, ενώ υπάρχει αυξημένο τουριστικό ρεύμα στην πόλη τόσο από μεμονωμένους γνωστούς επισκέπτες, όπως είναι οι Βαλκάνιοι, όσο και από τον περιηγητικό τουρισμό, δηλαδή τα πολυήμερα τουρ που περιλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη για μία ή και περισσότερες μέρες. Γενικώς βλέπω ένα ρεύμα από ξένους φοιτητές που είναι πιο αυξημένο και η κρουαζιέρα βέβαια είναι αυξημένη. Όλοι οι τομείς είναι σε αύξηση και τα τουρ που γίνονται από Χαλκιδική και από Πιερία και γενικότερα από τη Βόρεια Ελλάδα», είπε στη Voria.gr η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης, Φωτεινή Λυκισά.

Η αντιπρόεδρος του συνδέσμου σημείωσε ότι δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές ως προς τις εθνικότητες των τουριστών, με εξαίρεση ίσως την άνοδο των Αμερικανών. Μάλιστα, όπως είπε, κυρίως αμερικανικά γκρουπ κάνουν εκδρομές που ακολουθούν τα βήματα του Αποστόλου Παύλου. Για τον θρησκευτικό τουρισμό, εξάλλου, ενδιαφέρονται και τουρίστες από χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονταν παραδοσιακά και οι Ρώσοι, οι οποίοι όμως σταμάτησαν να επισκέπτονται τη χώρα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Μεγάλη ζήτηση και ενδιαφέρον υπάρχει και για τη Βεργίνα, όπου άνοιξε το καινούργιο Πολυκεντρικό Μουσείο.

Οι νέες τάσεις

Οι εναλλακτικοί προορισμοί, αλλά και τα περιορισμένα γκρουπ είναι οι τάσεις που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία δύο χρόνια. «Θεωρώ ότι κυρίως φέτος υπάρχει μία τάση να έχουμε τουρ και γκρουπ τα οποία θέλουν το λεγόμενο out of the way, δηλαδή όχι αυτό το μαζικό, τα μέρη που πάνε όλοι. Για παράδειγμα φέτος είχα κάποιες περιηγήσεις με συνδυασμό Θεσσαλονίκη και Βόρειο Ελλάδα, μέχρι την Ήπειρο και τα Ζαγοροχώρια, δηλαδή λίγο πιο εναλλακτικά. Αυτό είναι καλό, γιατί έτσι μπορεί να γίνει γνωστή και η ευρύτερη περιοχή. Επίσης, μετά την πανδημία, από πέρσι, έχουν αυξηθεί τα λεγόμενα πριβέ, που είναι είτε ένα – δύο άτομα είτε πολύ μικρές ομάδες ατόμων συνήθως οικογένειες ή γνωστοί μεταξύ τους», ανέφερε η κ. Λυκισά.

Τα παράπονα

Καθαριότητα, προσβασιμότητα και δημόσιες τουαλέτες είναι οι κόκκινες κάρτες που βγάζουν στην πόλη οι επισκέπτες. «Το πρώτο παράπονο ειδικά για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για άλλες πόλεις της Ελλάδας είναι τα γκράφιτι. Τους κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση, γιατί είναι ανεξέλεγκτο, είναι παντού. Στην Άνω Πόλη, για παράδειγμα, είναι το πρώτο που παρατηρεί κάποιος. Επίσης, τα σκουπίδια και το γεγονός ότι η πόλη μας δεν είναι καθόλου φιλική για άτομα με κινητικές δυσκολίες και για μητέρες με καρότσια. Αρκετοί επισκέπτες είναι μεγάλης ηλικίας κι έχουν θέμα γιατί τα αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα πάνω στις ράμπες και στα πεζοδρόμια, τα μηχανάκια επίσης ανεβαίνουν στα πεζοδρόμια και δεν μπορούν να περπατήσουν. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα για τον επισκέπτη, γιατί σε πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο αυτά είναι αδιανόητα πράγματα. Επίσης ένα μεγάλο θέμα για το τουριστικό κομμάτι είναι οι δημόσιες τουαλέτες που γενικώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Στον Λευκό Πύργο άνοιξαν και τις περιποιούνται, όμως σε άλλα σημεία της πόλης μεμονωμένοι και επισκέπτες και γκρουπ δεν έχουν δυνατότητα να πάνε κάπου. Επίσης, υπάρχουν τουαλέτες στις οποίες το 90% των επισκεπτών δεν μπορεί να πάει, διότι είναι τούρκικες. Χρειάζονται σωστή ανακαίνιση και να γίνουν και σε άλλα σημεία», τόνισε η κ. Λυκισά.

Η αντιπρόεδρος του συνδέσμου ξεναγών σημείωσε επίσης ότι κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι έχουν περίεργο και όχι σταθερό ωράριο λειτουργίας. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων που αρχικά ανακοινώθηκε ότι θα είναι κλειστός κάθε Τρίτη το καλοκαίρι και μετά τις αντιδράσεις αποφασίστηκε να παραμείνει ανοιχτός μόνο μέχρι τον Αύγουστο, παρότι Σεπτέμβριος και Οκτώβριος θεωρούνται μήνες αιχμής.

Πηγή άρθρου της Φωτεινής  Στεφανοπούλου και εικόνας: https://www.voria.gr/article/ti-psahnoyn-oi-toyristes-otan-erhontai-sti-thessaloniki-oi-treis-kokkines-kartes-poy

Related Posts