Φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ πραγματοποιούν πορεία ζητώντας «να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη» μια ημέρα μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις της Τετάρτης.

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης για ακόμα μία ημέρα βγήκαν φοιτητές για να φωνάξουν πως το «έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί».

Ορισμένοι φοιτητικοί σύλλογοι κατεύθυναν στην Παλαιών Πατρών Γερμανού και διαμέσω της Αλεξάνδρου Σβώλου και της Εθνικής Αμύνης θα καταλήξουν στα πανεπιστήμια. Άλλοι φοιτητικοί σύλλογοι διέσχισαν την Εγνατία και διαμέσω της Αγίας Σοφίας και της Αλεξάνδρου Σβώλου θα φτάσουν επίσης στα πανεπιστήμια.

Φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ είχαν απευθύνει κάλεσμα νωρίτερα στην Καμάρα, μία ημέρα μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις που σημειώθηκαν χθες το πρωί και το απόγευμα στην πόλη, ίσως από τις μαζικότερες που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην πόλη.

Οι ίδιοι τονίζουν πως δεν θα επιτρέψουν συγκαλυφθεί το δυστύχημα, ενώ ζητούν κρατικοποίηση του ΟΣΕ. «Δεν ήταν δυστύχημα, ήταν δολοφονία», λένε,  προσθέτοντας πως «εσείς μιλάτε για κέρδη και ζημιές εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές».

Η Χριστίνα Σταμουλη, πρόεδρος ΦΣ Χημικού και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), είπε πως «βρισκόμαστε σήμερα εδώ, μια μέρα μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη. Εδώ στην πόλη μας χιλιάδες λαού, νεολαίας, φοιτητών και μαθητών διαδήλωσαν και βροντοφώναξαν πως το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί. Θα γίνουμε η φωνή όλων των νεκρών. Ως φοιτητές από την πρώτη στιγμή δεν θα επιτρέψουμε καμία συγκάλυψη. Όλες οι κυβερνήσεις χύνουν κροκοδείλια δάκρυα ενώ ήξεραν πως εργαζόμενοι είπαν πως επίκειται κάποιο δυστύχημα. Στις 9 Φεβρουαρίου μάλιστα εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει πως αν δεν γίνει κάτι άμεσα επίκειται δυστύχημα και έγινε».

Από την πλευρά της η Σοφία Χατζόπουλου, μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου Ιστορίας-Αρχαιολογίας, τμήμα του οποίου τελεί υπό κατάληψη τόνισε πως «η θλίψη και το πένθος έχει μετατραπεί σε οργή και ανάγκη για δικαίωση». «Οι φοιτητές είμαστε -και θα συνεχίσουμε να είμαστε- στην πρώτη γραμμή του αγώνα», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι 12 συνάδελφοί τους, φοιτητές στο ΑΠΘ, βρίσκονται ανάμεσα στους συνολικά 57 νεκρούς από το δυστύχημα στα Τέμπη.
«Διεκδικούμε την κρατικοποίηση του ΟΣΕ, διεκδικούμε ασφαλείς μετακινήσεις, διεκδικούμε τη δικαίωση για τους νεκρούς που μετράμε, διεκδικούμε να μην ξαναυπαρξει τέτοιο, προδιαγεγραμμένο έγκλημα», δήλωσε.

 

 

 

Πηγή άρθρου, της Ισμήνης Μπαλαλέ ώρα 13:33, και εικόνων: https://www.voria.gr/article/thessaloniki-poreia-foititon-gia-ta-tempi-oi-zoes-mas-metrane-den-sas-xehname

Related Posts