Πρόταση σωτηρίας για τις φτελιές της Θεσσαλονίκης που φυλλορροούν τα τελευταία χρόνια λόγω ενός σκαθαριού κατέθεσε η περιβαλλοντική οργάνωση Μαμαγαία, η οποία έχει ήδη συνεργάζεται με τον δήμο και έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία το πρόβλημα σε πειραματική εφαρμογή.

Σε συνεργασία με τον εντομολόγο Δρ. Δημήτρη Αβτζή και την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Μάιο προχώρησαν στην εφαρμογή ειδικών παγίδων με κόλλα στις περίπου 100 φτελιές της οδού Αλεξάνδρου Σβώλου, παρέμβαση που κρίθηκε επιτυχημένη, αφού οι φτελιές πρασίνισαν ξανά.

«Τα δέντρα στη Σβώλου «συνήλθαν» με την πρώτη κιόλας εφαρμογή του σκευάσματος, ενώ σύμφωνα με τις οδηγίες του κ. Αβτζή, απαιτούνται συνολικά 3 εφαρμογές ετησίως. Γι’ αυτό και θέλουμε να επεκτείνουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα και απευθύνουμε πρόσκληση συνεργασίας στον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και φορείς γιατί πιστεύουμε στις συνέργειες μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών, ιδιωτών και τοπικής αυτοδιοίκησης» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Μαμαγαία, Περικλής Χατζηνάκος.

Το σχέδιο αφορά τις οδούς Τσιμισκή και Αλεξάνδρου Σβώλου, όπου υπάρχουν περισσότερα από 500 δέντρα, έχει άξονα τριετίας και περιλαμβάνει την έγκαιρη και ορθή τοποθέτηση παγίδων, τον καθαρισμό των κορμών και την επανάληψη εφαρμογής των σκευασμάτων όταν κρίνεται απαραίτητο.

«Υπολογίζουμε το κόστος σε 5.000 ευρώ ετησίως και πιστεύουμε ότι ο θετικός αντίκτυπος της παρέμβασης θα είναι αισθητός από τον πρώτο κιόλας χρόνο εφαρμογής και θα αυξάνεται εκθετικά με την πάροδο των χρόνων», προσθέτει ο κ. Χατζηνάκος.

Το σκαθάρι που τρώει το φύλλωμα

Τα τελευταία 7 χρόνια, οι φτελιές της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα με το σκαθάρι γκαλερουτσέλα (Xanthogaleruca luteola), το οποίο καταστρέφει το φύλλωμα του δέντρου, με αποτέλεσμα κάθε καλοκαίρι κεντρικοί δρόμοι της πόλης να μοιάζουν φθινοπωρινοί. Τα σημάδια εξασθένησης των δέντρων χρόνο με χρόνο αυξάνονται, μετρώντας ήδη δεκάδες απώλειες. Οι φτελιές βρίσκονται στις περιοχές Αλεξάνδρου Σβώλου, Τσιμισκή, Πάρκο Ξαρχάκου, Μαρτίου, Ανάληψη και Τούμπα.

Οι φτελιές ή αλλιώς καραγάτσια (Ulmus sp.), είναι φυλλοβόλα δέντρα που φτάνουν σε ύψος τα 30 μέτρα και τα συγκεκριμένα είναι ηλικίας περίπου 60 ετών, γεγονός που σύμφωνα με τη Μαμαγαία, «σηματοδοτεί την ικανότητά τους να προσφέρουν πολύ περισσότερο οξυγόνο και άλλες θετικές επιδράσεις στο αστικό οικοσύστημα και τον άνθρωπο σε σύγκριση με τα μικρά και νεο-φυτεμένα δέντρα».

Πηγή άρθρου και εικόνας: https://greenagenda.gr/%ce%b8%ce%b5%cf%83%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%b7-%ce%bc%ce%af%ce%b1-%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%89%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1/

 

Related Posts