«Ως ειδικοί επί των δένδρων επιστήμονες και ειδικά στη Διαχείριση του Αστικού Πρασίνου, εκφράζουμε την αγωνία μας για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της πόλης μας»

Ανακοίνωση κόλαφο εξέδωσε η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία για τον χειρισμό της διοίκησης της Θεσσαλονίκης στις κοπές των δέντρων.

Μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζουν ως απαράδεκτο τον τρόπο που γίνεται η κλάδευση των δένδρων των πόλεων και μετατρέπουν τα δέντρα σε ξόανα ενώ εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της πόλξης.

 Όλη η ανακοίνωση:

“Η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για την κατάσταση του αστικού πρασίνου της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Σε μια πόλη με δραματικά χαμηλή αναλογία πρασίνου, παρατηρούμε να ακρωτηριάζονται τα δένδρα της πόλης µε συνέπεια αυτή η χαμηλή αναλογία πρασίνου να τείνει προς το μηδέν.

Ως ειδικοί επί των δένδρων επιστήμονες και ειδικά στη Διαχείριση του Αστικού Πρασίνου, εκφράζουμε την αγωνία μας για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της πόλης μας.

Οι βασικοί κανόνες οι οποίοι ισχύουν για την κλάδευση των δένδρων είναι οι εξής:

· Οι κλαδεύσεις αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Διαφορετικά αποτελούν σημαντική ζημιά επί πληρωμή.

· Κάθε δένδρο αποτελεί ξεχωριστή οντότητα και άρα χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση. Επομένως σε μια δενδροστοιχία ἡ κάποιο πάρκο δεν είναι απαραίτητο να κλαδεύονται όλα τα δένδρα και μάλιστα µε αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο που στον κλάδο µας αποκαλείται “θανατηφόρος κλάδευση”.

· Κατά την κλάδευση των δένδρων θα πρέπει να διατηρείται η τυπική μορφή τους, έτσι ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν ως αισθητικά στοιχεία (αρχιτεκτονήματα) στην πόλη και όχι ως “ξόανα”.

· Η κόμη (φυλλωσιά) των δένδρων, αποτελεί βιολογικό εργαστήριό τους και σε αυτό λαμβάνουν χώρα όλες οι ευεργετικές για τον άνθρωπο διαδικασίες, όπως η εντυπωσιακή μείωση της θερμοκρασίας, η απορρύπανση της ατμόσφαιρας, η συμβολή στην κλιματική αλλαγή κλπ.

· Η κλάδευση, όταν αυτή κρίνεται απαραίτητη, θα πρέπει να γίνεται από ειδικευμένο και πιστοποιημένο συνεργείο και όχι από ανειδίκευτους εργάτες χαμηλού κόστους.

· Οι υπεύθυνοι γεωτεχνικοί θα πρέπει να έχουν εξειδίκευση στο αντικείμενο των κλαδεύσεων των δένδρων του αστικού χώρου.

· Για να ελαχιστοποιηθούν οι κλαδεύσεις, για κάθε θέση θα πρέπει επιλέγεται το κατάλληλο είδος δένδρου από πλευράς μεγέθους, μορφής, χρώματος, οικολογικών χαρακτηριστικών και εν γένει απρόσκοπτης αύξησης και λειτουργίας του στη συγκεκριμένη θέση.

· Τα δένδρα είναι μακρόβιοι οργανισμοί, µε την προϋπόθεση ότι θα έχουν από μέρους μας την απαραίτητη φροντίδα. Όταν ένα δένδρο παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα, αυτό δεν πρέπει απαραίτητα να υλοτομηθεί. Θα πρέπει να εξαντλούνται όλα τα μέσα για τη διάσωσή του και όταν αυτά αποτύχουν, µόνο τότε επιτρέπεται η υλοτομία και η άμεση αντικατάστασή του.

· Άμεση υλοτομία και αντικατάσταση ενός δένδρου επιβάλλεται µόνο όταν αυτό κρίνεται επικίνδυνο για τον άνθρωπο και για τα σημαντικά περιουσιακά του στοιχεία.”

Πηγή άρθρου και εικόνας: https://www.makthes.gr/thessaloniki-anakinosi-kolafos-tis-ellinikis-dasologhikis-etairias-ghia-tis-kopes-dentron-ta-metatrepoyn-se-ksoana-623316

&

https://www.makthes.gr/dimos-thessalonikis-tessereis-apantiseis-se-erotimata-ghia-tis-kopes-ton-dentron-622206

Related Posts