Δίκτυο Πρωτοβουλιών Κατοίκων Θεσσαλονίκης: Κοινές δράσεις για τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο στην πόλη
Η Θεσσαλονίκη, τόσο ο κεντρικός όσο και οι όμοροι Δήμοι, αντιμετωπίζει διαχρονικά ολοένα και πιο οξυμένα σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα, τα οποία επιβαρύνουν τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής μας. Οι πόλεις μας σχεδιάζονται με βάση την “ανάγκη” κερδοφορίας των εργολάβων και των μεγαλοεπιχειρηματιών και γι’ αυτό γίνονται όλο και πιο εχθρικές απέναντι στους κατοίκους. Το real estate και η ανεξέλεγκτη τουριστικοποίηση εμφανίζονται ως τα ύψιστα αγαθά και ως εκ τούτου οι κοινωνικές ανάγκες διαρκώς υποτιμώνται. Σύμφωνα με την κυρίαρχη λογική το πράσινο είναι “εμπόδιο” και οι ελεύθεροι χώροι “αντιπαραγωγικοί”. Στην κατεύθυνση διαρκούς υποβάθμισης του πρασίνου και του αέρα που αναπνέουμε συμβάλλουν η διαρκής συρρίκνωση των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και μια σειρά από νόμους που στοχεύουν στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου και των κοινών αγαθών.
Οι Δημοτικές Αρχές και η Περιφερειακή αρχή δεν έχουν κανένα σοβαρό σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Ίσα ίσα, που με τις αποφάσεις τους συμβάλλουν στη διόγκωση του προβλήματος.
Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Θέλουμε να ζήσουμε σε μια ανθρώπινη πόλη. Και ο μόνος τρόπος να το καταφέρουμε αυτό είναι να οργανωθούμε στις γειτονιές και να συντονίσουμε τη δράση μας. Ό,τι έχουμε καταφέρει ως τώρα είναι μέσα από την κινηματική μας δράση και από την πίεση που ασκούμε στην εκάστοτε εξουσία.
Η ΔΕΘ, η Πλατεία Ελευθερίας, το Παραλιακό Μέτωπο, τα Πρώην Στρατόπεδα, τα αδόμητα οικόπεδα στις γειτονιές, τα δέντρα, το Σέιχ Σου, τα ρέματα αποτελούν μόνο μερικά από τα ανοιχτά μέτωπα που έχουμε.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε μια πολύ επιτυχημένη συνάντηση του Δικτύου Πρωτοβουλιών Κατοίκων Θεσσαλονίκης για τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο στην πόλη, που έγινε μετά από ανοιχτό κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κρυονερίου. Συμμετείχαν και πήραν τον λόγο δεκάδες πολίτες από μια σειρά Πρωτοβουλιών, Κινήσεων και Συλλόγων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές της πόλης.
Παρακάτω παρουσιάζουμε τις επιμέρους Πρωτοβουλίες που συμμετείχαν, αλλά και τις αποφάσεις για κοινές δράσεις.
✊Καλούμε κάθε κάτοικο αυτής της πόλης αλλά και όσες συλλογικότητες υπάρχουν και δραστηριοποιούνται σε αυτήν την κατεύθυνση να πλαισιώσουν την προσπάθεια για συντονισμό των αγώνων μας.
Πρωτοβουλίες:
🟢Πρωτοβουλία Κατοίκων Κρυονερίου: Για τη διάσωση του ανοικτού ρέματος και του δάσους στην περιοχή του Κρυονερίου έναντι εργολαβιών, με σκοπό την αξιοποίησή του ως χώρο πρασίνου και αναψυχής.
🟢Πρωτοβουλία Κατοίκων Γειτονιάς Οδού Κρήτης για την ορθή μεταχείριση των δέντρων, με αποκλειστική ευθύνη της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου και ενάντια στη μαζική κοπή δέντρων σε όλη την πόλη.
🟢Πρωτοβουλία Κατοίκων στην περιοχή της Αλυσίδας: Για την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων χώρων στη γειτονιά μας και τη μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου και σχολικών κτιρίων.
🟢Πρωτοβουλία Κατοίκων στην περιοχή των Τροχιοδρομικών: Για τη δημιουργία χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων σε μια περιοχή όπου υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε χώρους αθλητισμού.
🟢Π. (α) Μ.Ε. πλατεία; Πράσινο-Μνήμη-Ελευθερία: Μετατροπή της Πλατείας Ελευθερίας σε πάρκο μνήμης και πρασίνου ανοιχτού στην κοινωνία.
🟢Κίνηση Πολιτών “ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο για μια βιώσιμη Θεσσαλονίκη”: Μετεγκατάσταση της ΔΕΘ εκτός αστικού ιστού και δημιουργία στη θέση της μητροπολιτικού πάρκου υψηλού πρασίνου.
🟢Δίκτυο για το αστικό πράσινο SOSε τα Δέντρα
🟢Πρωτοβουλία κατοίκων στο Καραμπουρνάκι για το παραλιακό μέτωπο και τους ελεύθερους χώρους/Σύλλογος Καραμπουρνάκι ο Ποσειδώνας:
🟢Σύλλογος πολιτών Κελλάριου Όρμου “Μικρό Έμβολο”
🟢Ακτή Ντοβίλ
Δράσεις:
📢Συμμετοχή την Δευτέρα 20 Φλεβάρη 6:00μμ κάλεσμα στο Δημαρχείο ενάντια στη νέα καρατόμηση δέντρων που σχεδιάζει η διοίκηση Ζέρβα. (Πραγματοποιήθηκε)
📢Σάββατο 4 Μάρτη 11:30πμ στην Πλατεία Ελευθερίας συγκέντρωση όλων των Πρωτοβουλιών Κατοίκων της Θεσσαλονίκης που παλεύουν για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων, του πρασίνου, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ποιότητας ζωής στην πόλη. Οι Πρωτοβουλίες καλούνται να φέρουν τα πανό και το υλικό τους.
📢Κυριακή 12 Μάρτη 12:00 συγκέντρωση στο Καραμπουρνάκι για την προστασία του παραλιακού μετώπου.
Δίκτυο Πρωτοβουλιών Κατοίκων Θεσσαλονίκης για το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους

Related Posts