10.06.2022.

Από το μεσημέρι και μετά ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στη Σύνοδο της Διαδικασίας για τη Συνεργασία των χωρών της ΝΑ Ευρώπης που διεξάγεται στο Hyatt. Eκεί θα λάβουν μέρος οι ηγέτες των χωρών της Σερβίας, της Σλοβενίας, της Μολδαβίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης, της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας που θα εκπροσωπηθεί από τον υφυπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Σημαντικές οι παρουσίες στη Θεσσαλονίκη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του Σαρλ Μισέλ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που  δίνουν ένα ιδιαίτερο διπλωματικό βάρος στη Σύνοδο.

Επιπλέον, Σολτς και Μισέλ θέλει να στείλουν ένα μήνυμα κατά του τουρκικού αναθεωρητισμού, ο οποίος επίσης βρίσκει εύφορο έδαφος στα Βαλκάνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συγκεκριμένες Βαλκανικές χώρες διαβιούν σημαίνουσες μουσουλμανικές μειονότητες, υπό την επιρροή της Άγκυρας, με την Τουρκία να έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην ευρύτερη περιοχή.

Στη Θεσσαλονίκη κυρίαρχο θέμα θα είναι η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Η σύνοδος θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού.

Πηγή άρθρου: https://www.makthes.gr/sti-thessaloniki-simera-i-synodos-koryfis-tis-diadikasias-synergasias-na-eyropis-tha-proedreysei-o-prothypoyrgos-578784

Συμπληρωματικά ως πηγή  άρθρου και   εικόνας: https://www.typosthes.gr/thessaloniki/284117_synodos-koryfis-13-horon-tis-na-eyropis-sti-thessaloniki-ti-tha-kanei-i-toyrkia

 

Related Posts