Χθες,  Κυριακή 08/05, στις 18:00, πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η διάλεξη με θέμα: “Αντέχοντας μέσα στον χρόνο: τα ισχυρά σημεία του Ελληνισμού,  στη διαχρονικότητά του”.

 

Ομιλήτρια ήταν η Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια του πανεπιστημίου Αθηνών, ερευνήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας, συγγραφέας ιστορικών βιβλίων, επιμελήτρια, συνεργάτης συλλογικών έργων και αρθρογράφος στην Ελληνική, Γαλλική και Αγγλική γλώσσα. Η Μαρία Ευθυμίου είναι βραβευμένη με το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημονικής Διδασκαλίας!
Την εκδήλωση διοργάνωσαν : το Big Bang School και το Σχολείο της Φύσης.

Ο τίτλος του άρθρου είναι από τις αγαπημένες εκφράσεις της Μαρίας Ευθυμίου που για   3 ώρες  ακούραστα επί σκηνής, μας ταξίδεψε σε  μια ιστορία 200 και πλέον ετών. Συνεχής ο συνειρμός των σκέψεων και του λόγου πλουτίζοντας μας με νέες  πληροφορίες και αδιάσειστα ιστορικά, και όχι μόνο, στοιχεία.  Η Μαρία Ευθυμίου μοναδική να ενημερώνει τους θεατές της με τρόπο μαγευτικό. Κανείς από τους παρευρισκομένους δεν νοιώσαμε την παραμικρή δυσφορία από την πολύωρη ιστορική αναδρομή. Η ίδια μάλιστα χαριτολογώντας είπε στο τέλος της διάλεξης, όταν της ζητήθηκε να συνεχίσει τον λόγο της: ο καλύτερος συνδυασμός είναι η συνύπαρξη μαζοχιστή με σαδιστή! 

 

Οι πληροφορίες πολλές αλλά ένας Δάσκαλος, όπως η Μαρία Ευθυμίου,  γνωρίζει όχι μόνο να τις παρουσιάζει αλλά να επιλέγει και τον τρόπο ώστε να γίνονται αποδεκτά κατανοητές και να παραμένουν στην ανθρώπινη μνήμη.  Χωρίς εθνικιστικές και άλλες κορώνες ανέτρεψε μύθους και προσέγγισε την διαδρομή της χώρας μας, σε πολλούς τομείς- εμπορικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς, επιστημονικούς-  εκθέτοντας τα πολλά θετικά της στοιχεία αλλά και τα αρνητικά, που απέδειξε πως είναι πολύ λιγότερα από ότι αφήνεται να πιστεύουμε. Την ευχαριστούμε από καρδιάς.

Related Posts