Ένα μεγάλος μπαζότοπος-σκουπιδότοπος, γεμάτος με κάθε λογής σκουπίδια, έχει σχηματιστεί έξω από το χωριό Γέφυρα του δήμου Χαλκηδόνος, στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου ασυνείδητοι πετούν ανεξέλεγκτα απόβλητα σε ένα από τα δεκάδες εγκαταλελειμμένα αμμορυχεία της περιοχής. Πρόκειται για ένα από τα πολλά ορύγματα που δημιουργήθηκαν πριν από δεκαετίες, αλλά, δυστυχώς, δεν έγινε αποκατάστασή τους από τους εργολάβους, παρότι το προέβλεπε η σχετική άδεια που τους είχε δοθεί από την τότε Νομαρχία Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής, στην παράνομη αυτή χωματερή, ασυνείδητοι πετούν ανεξέλεγκτα κάθε λογής σκουπίδια. Σε αυτοψία της Greenagenda.gr, διαπιστώθηκε ότι απορρίπτονται επικίνδυνα απόβλητα αμιάντου, μαζί με ογκώδη απόβλητα επίπλων, ελαστικών και τμημάτων αυτοκινήτων, κλαδεμάτων και άλλων ειδών. Από μία πιθανή καύση τους θεωρείται βέβαιο ότι θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα διοξίνες και φουράνια, ενώσεις επικίνδυνες για την υγεία των κατοίκων. Όπως προκύπτει, λοιπόν, πρόκειται για μια ενεργή περιβαλλοντική βόμβα έτοιμη να εκραγεί κοντά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία για τη δημόσια υγεία.
Κοντά στον σκουπιδότοπο σχεδιάζεται να αναγερθεί μονάδα παραγωγής κομπόστ και είναι εύλογο να αποσαφηνιστεί για ποιους λόγους εκφράζονται ανησυχίες για αυτήν. Η μονάδα καλύπτει έκταση 30 στρεμμάτων, που αγοράστηκε τον Νοέμβριο του 2021, σε ένα παλιό αμμορυχείο, όπου με την επίχωση του αγροτεμαχίου με δευτερογενή υλικά από διαδικασία επεξεργασίας θα επιτυγχανόταν η αποκατάστασή της.
Η επιχείρηση διαβεβαιώνει ότι υπέβαλε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την προέλευση του υλικού, το οποίο αποτελεί χώμα με ποσοστό ξυλείας από κλαδέματα και πλαστικών, που δεν ήταν δυνατή η περαιτέρω διαλογή τους, που προκύπτει από την επεξεργασία με κόσκινο και τεμαχιστή των δημοτικών ογκωδών αποβλήτων και κλαδεμάτων της ΠΕ Θεσσαλονίκης. Επιπρόσθετα, η ίδια η επιχείρηση ζήτησε τη διενέργεια αναλύσεων, την οποία και πραγματοποίησε η Διεύθυνση περιβάλλοντος της Περιφέρειας, χαρακτηρίζοντάς τα ως μη επικίνδυνα υλικά κατάλληλα για επίχωση.
Στην πρόσφατη συγκέντρωση κατοίκων, που συγκάλεσε η επιτροπή αγώνα, συζητήθηκε η απόθεση ποσοτήτων αποβλήτων και πιο συγκεκριμένα της στερεής βιομάζας σκούρου χρώματος. Όπως υποστήριζαν, αυτή η στερεή μάζα περιείχε επικίνδυνες ουσίες. Μετά από την επιφανειακή δειγματοληπτική έρευνα (χωρίς τη συμμετοχή αρμόδιας υπηρεσίας ή άλλων ειδικών) διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν διάφορα χημικά στοιχεία, όπως κάδμιο, χλωρικά θειούχα, αρσενικό, υδράργυρος, ψευδάργυρος κ.ά., με τους υπευθύνους της εταιρείας, ωστόσο, να διαβεβαιώνουν ότι είναι πολύ κάτω από τα όρια της επικινδυνότητας.
Ο Σάκης Κούγκολος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο τη διαχείριση περιβάλλοντος και την περιβαλλοντική μηχανική, ο οποίος κλήθηκε να μιλήσει στην εκδήλωση, σημείωσε ότι «πρέπει να μάθουμε τι ήταν αυτά που αποτέθηκαν στο επίμαχο σημείο. Επίσης, εάν έχει δοθεί έγκριση περιβαλλοντικών όρων και αν υπάρχουν οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές». Αναφέρθηκε επίσης σε όσα μπορούν να γίνουν ώστε να ελεγχθεί πιθανή ρύπανση της περιοχής. Ωστόσο, περιορίστηκε να πει ότι «δεν ξέρω πολλά περισσότερα για το θέμα και ήρθα εδώ για να κουβεντιάσουμε γενικά».
Τον λόγο ζήτησαν και πήραν ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και πρώην κοινοτάρχης της Γέφυρας, δύο επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και υποψήφιοι δήμαρχοι. Μεταξύ άλλων παρουσίασαν τις ενέργειές τους για τη δημοσιοποίηση του επίμαχου ζητήματος και ζήτησαν να σταματήσει ο ιδιώτης να αποθέτει τα δευτερογενή υλικά στο συγκεκριμένο σημείο.
Ακόμη, όσοι αντιδρούν στη συγκεκριμένη επένδυση ζητούν επιτακτικά να οριστεί τεχνικός εμπειρογνώμονας και να γίνει περαιτέρω έρευνα με ενδελεχή τρόπο. Περιγράφουν, δε, τη μέθοδο του καρότου διατομής 8 μέτρων για επανέλεγχο του εδάφους πριν οριστεί εμπειρογνώμονας και χωρίς να έχουν διασταυρώσει εάν οι επιχώσεις που έχουν γίνει φτάνουν τα 8 μέτρα βάθος. Στη συγκεκριμένη διαδικασία η επιτροπή αγώνα ζητά να είναι παρόντες αιρετοί και αντιπροσωπεία κατοίκων της περιοχής.
«Δεν δεχόμαστε την λογική των ορίων», ακούστηκε στην εκδήλωση, ωστόσο, από τη δική της πλευρά, η εταιρεία διερωτάται: «Ποιους κανόνες τελικά θεωρούν ορισμένοι ότι πρέπει να ακολουθούμε, αν όχι τους κανονισμούς και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπουν τα όρια αυτά;».
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι η αρμόδια διεύθυνση περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζει προβληματισμούς σε ό,τι αφορά τη λήψη των δειγμάτων από τα μέλη της επιτροπής αγώνα και αναρωτιέται πώς και με ποιον τρόπο ελήφθησαν δείγματα από ιδιωτικό χώρο.
Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας διαπίστωσε μετά από δικές του αυτοψίες, έρευνες και αναλύσεις των υλικών στη συγκεκριμένη έκταση όπου θα λειτουργήσει η μονάδα κομποστοποίησης ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Χαρακτηρίζονται, δε, ως αβάσιμοι οι ισχυρισμοί όσων επιμένουν να δηλώνουν ότι οι ποσότητες που εναπόθεσε η επιχείρηση είναι επικίνδυνα απόβλητα. Σημειώνεται ότι υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έλαβαν δείγματα από το επίμαχο σημείο, καθώς και από τη μονάδα ανακύκλωσης, από όπου προέρχονται τα απόβλητα, χωρίς να εντοπιστεί επικίνδυνο υλικό.
Αναφορικά με την επίμαχη φωτογραφία που κάποιοι αναπαρήγαγαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παρουσιάζει ως επικίνδυνο τμήμα του υλικού με σκούρο χρώμα, στελέχη της εταιρείας αναφέρουν ότι αυτό προέρχεται από μεγαλύτερη συγκέντρωση υπολειμμάτων κλαδεμάτων και πρασίνου, που εμπλουτίζουν το έδαφος με θρεπτικά.
Τα παραπάνω φέρνουν στην επιφάνεια το ζήτημα της δαιμονοποίησης της αξιοποίησης των δευτερογενών υλικών. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι σημαντικά: Πόσο τελικά είμαστε έτοιμοι να κατανοήσουμε τη σημασία της κυκλικής οικονομίας; Πώς επεξεργαζόμαστε και πού τελικά θα πρέπει να καταλήγουν τα απόβλητα; Μήπως η βιαστική έκφραση ανησυχίας, που πηγάζει είτε από ελλιπή ενημέρωση όταν είναι άδολη είτε από μικροπολιτικές προσωπικές φιλοδοξίες, μεταφέρει λανθασμένο μήνυμα στους πολίτες δημιουργώντας σύγχυση για τις σύγχρονες προκλήσεις της ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης;
Πηγή άρθρου και εικόνων: https://greenagenda.gr/