Η Χαλκιδική στα καζάνια αναστενάζει!!! Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι οι μήνες που παραδοσιακά παίρνουν φωτιά τα καζάνια της Χαλκιδικής. Τα προβλήματα όμως είναι πολλά!!!

Στα… κάγκελα έχει φέρει τους μικρούς παραγωγούς τσίπουρου της Χαλκιδικής το νέο νομοθετικό πλαίσιο του υπουργείου Οικονομικών, που μετατρέπει την πατροπαράδοτη διαδικασία της απόσταξης σε… επιστήμη για λίγους !

Πέρα από την αύξηση της φορολογίας ( το Υπουργείο Οικονομικών με τον νόμο καταρχήν αυξάνει τον φόρο από 57 λεπτά σε περίπου 1,50 ευρώ για κάθε λίτρο τσίπουρου που δηλώνει ο μικρός παραγωγός με βάση πάντα την αλκοόλη του),  προβλέψεις όπως η δήλωση συντεταγμένων (!) για κληματαριές και καζάνια και οι δηλώσεις αλκοολικού βαθμού, θα οδηγήσουν πολύ κόσμο στην έξοδο από μία δραστηριότητα η οποία δίνει την αφορμή για ανταμώματα και εκδηλώσεις μέσω των οποίων, στο «κατώφλι» του χειμώνα ζωντανεύει η ύπαιθρος και τα έρημα κατά τα άλλα χωριά της.

Η απόσταξη τσίπουρου είναι μία παράδοση αρκετών δεκαετιών για τα χωριά της Χαλκιδικής. Πέρα από το γεγονός ότι παρέχεται η δυνατότητα σε κατοίκους της υπαίθρου να παράγουν μικρές ποσότητες για οικιακή χρήση, δίνει την αφορμή να ζωντανέψουν περιοχές που μετά το καλοκαίρι ουσιαστικά ερημώνουν και να διοργανωθούν γιορτές και εκδηλώσεις που φέρνουν στο ίδιο τραπέζι χωριανούς και επισκέπτες.

Τι ζητούν λοιπόν οι «Αμβυκούχοι & Α μ π ε λ ο κ α λ λ ι ε ρ γ η τ έ ς

Χαλκιδικής»;

Παραγωγός από την περιοχή της Αρναίας τονίζει στην εφημερίδα Χαλκιδική ότι πρέπει να απλοποιηθεί η διαδικασία απόσταξης μικρών ποσοτήτων σταφυλιού, να προστατευθούν οι καταναλωτές και οι διήμεροι αποσταγματοποιοί, να δοθεί περισσότερος χρόνος για απόσταξη, να μην αναγκάσει το υπουργείο όσους έχουν μία «κρεβατίνα» σταφύλια να δηλώνουν συντεταγμένες και επίσης να δοθούν σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται κάποιες από τις ανενεργές άδειες για καζάνια.

Πηγή άρθρου η έντυπη και ψηφιακή εφημερίδα: Η Χαλκιδική Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Η εικόνα είναι από: https://www.lifo.gr/culture/photography/etsi-ftiahnetai-elliniko-tsipoyro-kathe-fthinoporo-stin-oreini-halkidiki-kai-ti

Related Posts