Όλο το πρόγραμμα προβολών του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη διεύθυνση: https://www.filmfestival.gr/el/program-tdf/screening-schedule 

…………………………………………………………………………………………………………….

Σε κλίμα οδύνης, το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ακύρωσε την τελετή έναρξης του που ήταν να γίνει το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, πραγματοποιώντας μόνο τις προγραμματισμένες προβολές ταινιών. “Με την ελπίδα πως το σινεμά, όπως πάντα, θα λειτουργήσει ως μια μικρή παρηγοριά στις θλιβερές στιγμές που βιώνουμε” όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Ωστόσο, μπορεί στην έναρξη του να μην είχε το αναμενόμενο κοινό – επειδή ήταν αρκετά νωρίς χρονικά από τη μέρα που συνέβη το δυστύχημα – τις επόμενες μέρες των προβολών, όπου ειδικά το Σαββατοκύριακο υπήρχε και διαθέσιμος χρόνος για πολλούς, τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα με το κοινό να ανταποκρίνεται σε μία μεγάλη διοργάνωση που ξέρει να προσαρμόζεται στις συνθήκες και στην προκειμένη περίπτωση σε ένα πένθος που μία ολόκληρη πόλη προσπαθεί να διαχειριστεί.
Ανάλογη ήταν και η προσέλευση του κοινού σε μία ακόμα μεγάλη διοργάνωση της πόλης, την 8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, όπου προέβη σε αλλαγές την περασμένη εβδομάδα, μετά από την τραγωδία στα Τέμπη. Σε ανακοίνωση του ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι «υπό το βαρύ τριήμερο εθνικό πένθος και με μεγάλο σεβασμό στο κοινό αίσθημα οδύνης», τροποποιεί το πρόγραμμα που είχε καταρτιστεί για τις 4 και 5 Μαρτίου, με αφορμή την έναρξη της κεντρικής έκθεσης της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με τίτλο «Being as Communion». Σε αυτό το πλαίσιο, ανέβαλε τη περφόρμανς #the head | On becoming an animal, ενώ ακύρωσε και την τελετή των επίσημων εγκαινίων το Σάββατο 4 Μαρτίου.
“Όλο ήταν μουδιασμένο, όχι όμως μηδενικό” αναφέρει η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του MOMus Χρύσα Ζαρκαλή. Όπως αναφέρει “Χωρίς εγκαίνια και πάλι ήρθε κόσμος. Σίγουρα ήταν ένα κοινό μουδιασμένο, όχι όμως μηδενικό. Το Σάββατο ανοίξαμε όλους τους χώρους και υπήρξε ανταπόκριση από τον κόσμο, ενώ στην προβολή της ταινίας «Foragers» της Jumana Manna, στο πλαίσιο του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο Ολύμπιο που έγινε στις 18.00, η αίθουσα ήταν σχεδόν γεμάτη, κάτι που είδαμε και την Κυριακή στις 12.00 στην παρουσίαση «The Host, Operator and Initiator» των Campus Novel.”
Πηγή άρθρου του Γ. Σταυρακίδη στη διεύθυνση: https://parallaximag.gr/agenda-parallaxi/gkrizes-meres-kai-moydiasmenoi-anthropoi-se-mia-poli-poy-akoma-thrinei

Related Posts