“Η επεξεργασμένη κοπριά κότας είναι ένα από τα βασικά οργανικά φυσικά εδαφοβελτιωτικά που χρησιμοποιούμε εμείς οι βιοκαλλιεργητές αφού ανανεώνει τη γονιμότητα του εδάφους με φιλικό για το περιβάλλον τρόπο. Σήμερα, όχι μόνο η τιμή της τριπλασιάστηκε, αλλά δεν τη βρίσκουμε κιόλας. Την παράγουμε εδώ στην Ελλάδα, ακόμη, ωστόσο με τη στροφή των καταναλωτών σε πιο φτηνές μορφές καυσίμων, πολλοί την αγοράζουν πλέον για βιοκαύσιμο!”, εξηγεί  στα Νέα της Πέλλας ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας, Νικόλαος Ιωάννου. Συνολικά 120 βιοκαλλιεργητές εκπροσωπεί σήμερα η Ένωση σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τα μηνύματα  που καταφτάνουν από όλες τις περιοχές είναι δυσοίωνα.

Μαζί με την τιμή της κοπριάς που τριπλασιάστηκε οι παραγωγοί προϊόντων βιολογικής και συμβατικής καλλιέργειας πληρώνουν  και άλλες αυξήσεις όπως διπλάσια τιμή στο πετρέλαιο κίνησης, τριπλάσιο

το ρεύμα, τριπλάσια τα φυσικά αγροεφόδια. Κι όλα αυτά, ενώ η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών συνεχώς μειώνεται και ο κόσμος φαίνεται πως “κόβει” από παντού και επομένως και από τα βιολογικά προϊόντα.  Ο κ. Ιωάννου συνεχίζει λέγοντας πως  οι βιοκαλλιεργητές συντάσσονται με τους παραγωγούς των συμβατικών προϊόντων για αφορολόγητο καύσιμο και φτηνό ρεύμα. Διότι μειώνοντας το κόστος παραγωγής μέσω αυτών των κινήσεων,  θα μειωθούν και οι τιμές των φρούτων, των λαχανικών, των προϊόντων  ώστε να φθάσουν  πιο φθηνά στον καταναλωτή. Ωστόσο, παρά τα πάγια αυτά αιτήματα, δεν γίνεται το παραμικρό και συμπληρώνει:  «Μόνη μας ελπίδα, σε αυτή την κρίση, η στήριξη από  τον κόσμο.  Από το κράτος  δεν περιμένουμε πλέον κάτι”.

Από την πλευρά της η  βιοκαλλιεργητής Χρυσούλα  Σκορδίτη παρατηρεί πως οι τιμές των βιολογικών προϊόντων , όπως η ντομάτα, είναι ίδιες με εκείνες των σούπερ μαρκετ και αναρωτιέται πού θα φθάσουν οι τιμές Συμπληρώνει : Ο κόσμος σιγά -σιγά μειώνει την κατανάλωση, βλέπουμε πλέον μητέρες πελάτισσες που έρχονται στις βιολογικές αγορές της Καλαμαριάς, της Νεάπολης και αγοράζουν πλέον λιγότερες ποσότητες, ίσα – ίσα για τα παιδιά τους, για να τους δώσουν κάτι χωρίς φυτοφάρμακα. Ενώ η  αγοραστική δύναμη μειώθηκε, το κόστος τριπλασιάστηκε. “Αν πριν ένα χρόνο έβαζα 50 ευρώ στο τρακτέρ για μια δουλειά, τώρα βάζω 100 ευρώ για την ίδια δουλειά!”, περιγράφει η κα Σκορδίτη μιλώντας στα Νέα της Πέλλας και θεωρεί βέβαιο ότι όχι μόνο το κόστος, αλλά και οι καλλιεργητές θα γυρίσουν τελικά την πλάτη στη βιολογική γεωργία.

Πηγή άρθρου  η έντυπη και ψηφιακή εφημερίδα: Τα Νέα της Πέλλας

Η εικόνα είναι από: https://petbirds.gr/

Related Posts