29.07.2022.
Την περίοδο 2012 – 2018 καταγράφηκαν συνολικά 208 πλημμυρικά συμβάντα, εκ των οποίων τα 176 ήταν σημαντικά .
Στην καταγραφή πλημμυρικών συμβάντων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης προστίθενται δύο τελευταία συμβάντα που σημάδεψαν την πόλη.
Το ένα στις 12 Ιουνίου 2021 όπου μετά από μια δυνατή βροχόπτωση πλημμύρησε το ρέμα Ξηροποτάμου στην περιοχή της Πολίχνης, με τραγικό απολογισμό τον θάνατο ενός 26χρονου ο οποίος παρασύρθηκε από το ρέμα ενώ βρισκόταν στο όχημά του στην περιοχή των Βυζαντινών Νερόμυλων.
Τελευταίο συμβάν τον Ιούνιο του 2022 όπου κεντρικοί δρόμοι όπως η οδός Λαγκαδά και η Αγίων Πάντων είχαν πλημμυρίσει με αποτέλεσμα ακόμα και να καλυφθεί ένα όχημα από τα νερά.
Περιοχές με μεγαλύτερο βαθμό κινδύνου τρωτότητας από πλημμυρικά φαινόμενα εντοπίζονται:
• Ζώνη Α: Οι εκβολές του Αξιού και η περιοχή ανάμεσα στα χωριά Γέφυρα και Άγιο Αθανάσιο, κι ένα τμήμα ανάντη του οικισμού Βαθύλακκου, αξιολογείται ως υψηλού κινδύνου, ως μέσου κινδύνου το ανατολικό ανάχωμα του Αξιού και η περιοχή κατά μήκος της παράκτιας τάφρου, ενώ ως χαμηλού, κυρίως η πεδινή περιοχή της ΛΑΠ του Αξιού.
• Ζώνη Β: Η πεδινή περιοχή κατάντη του Μεγάλου Βαρδάρη και στο ύψος του οικισμού της Χαλάστρας, όπως επίσης ενδιάμεσα στις μισγάγγειες του Μικρού Βαρδάρη και της Τάφρου Σίνδου ως την εκβολή τους, αλλά και κατά μήκος της Τάφρου Σίνδου αξιολογούνται ως υψηλού κινδύνου για τα ευάλωτα σε πλημμύρα σημεία. Ως μέσου κινδύνου αξιολογείται το τμήμα κατάντη του Μεγάλου Βαρδάρη και ως την παράκτια τάφρου, ενώ μέσου κινδύνου η πεδινή περιοχή από τον Άγιο Αθανάσιο ως τη Χαλάστρα.
• Ζώνη Γ: Η περιοχή εκατέρωθεν του Γαλλικού ποταμού σε όλο το μήκος της και ιδιαίτερα από το σημείο του Πεντάλοφου και προς τις εκβολές του, αξιολογείται ως μέσου κινδύνου με υψηλό συντελεστή στον οικισμό του Καλοχωρίου και κατάντη.
• Ζώνη Δ: Σχεδόν ολόκληρο το Πολεοδομικό Συγκρότημα των Δήμων Ευόσμου Κορδελιού, Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Δήμου Παύλου Μελά εκατέρωθεν του Δενδροποτάμου αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο, και μέσο κίνδυνο κατάντη του Χ. Ασημάκη και ανάντη της Πολίχνης εκατέρωθεν του Χ. Ξηροποτάμου.
• Ζώνη Ε: Ο συμπαγής αστικός ιστός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης αξιολογείται ως υψηλού κινδύνου, ενώ ως μέσου σχεδόν όλη η υπόλοιπη ζώνη.
• Ζώνη Ζ: Υψηλός κίνδυνος φαίνεται να εμφανίζεται στην περιοχή ακριβώς ανάντη της Περιφερειακής Τάφρου, όπου φυσικά απορρέει και όλη η επάνω περιοχή της λεκάνης και δημιουργούνται τα περισσότερα προβλήματα.
• Ζώνη ΣΤ : Σε αυτή τη ζώνη εντοπίζεται υψηλός κίνδυνος ανάντη και κατά μήκος του Χ. Θέρμης, του Ρ. Τριαδίου και του Ρ. Ανθεμούντα, στον οικισμό των Βασιλικών, στην περιοχή Λιβαδάκι, κατά μήκος των οικισμών Περαίας, Ν. Επιβατών, Αγίας Τριάδας (και σποραδικά πολύ υψηλός κίνδυνος), καθώς και στην εκβολή του Ρ. Κεραμίδα της Ν. Μηχανιώνας, κατά μήκος του ρέματος της Επανομής από τον οικισμό και κάτω, αλλά και στο Ρ. Πατρόλη και Ρ. Ρεματάκι
‘Όπως σημειώνεται στο Master Plan Αντιπλημμυρικών Έργων περιοχών Ν. Θεσσαλονίκης , όλες οι ανωτέρω περιοχές που αναδεικνύονται ως κρίσιμες, συνιστούν δυνητικά προβληματικές περιοχές σε σχέση με πλημμυρικά συμβάντα.
Πηγή άρθρου και εικόνας: https://www.voria.gr/article/giati-plimmirizi-i-thessaloniki-afta-ine-ta-epikindina-simia-chartis