«Η κλάδευση ενώ είναι εξαίρεση, εμείς την έχουμε κάνει κανόνα».
Θέμα ζωής χαρακτήρισαν τη διατήρηση αλλά και αναβάθμιση του πρασίνου στην Θεσσαλονίκη καθηγητές του ΑΠΘ, σε συνέντευξη τύπου της Κίνησης Πολιτών «ΔΕΘ – Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη» με αφορμή τις μαζικές κοπές και κλαδεύσεις δέντρων στο πολεοδομικό συγκρότημα.
Στην συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν ειδικοί καθηγητές Δασολογίας, Πολιτικών μηχανικών και Οικολογίας του ΑΠΘ.
Συγκεκριμένα ο Θεοχάρης Ζάγκας, καθηγητής από το ΑΠΘ με ειδικότητα τη Δασοκομία , αντιπρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας και αντιπρόεδρος του Σωματείου Πράσινου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στη σημερινή εκδήλωση, λέγοντας ότι το θέμα είναι το αστικό πράσινο στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Όπως υποστήριξε, σύμφωνα με τον ΠΟΥ η αναλογία πράσινου ανά κάτοικο θα πρέπει να βρίσκεται στα 8-10 τ.μ, θα πρέπει να είναι ισόρροπα κατανεμημένο σε όλες τις περιοχές της πόλης, ποιοτικά σε καλή κατάσταση, κάτι που δεν ισχύει στη Θεσσαλονίκη. «Είμαστε στα 2 τ.μ ανά κάτοικο. Τα δέντρα αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζονται όπως θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Η κλάδευση ενώ είναι εξαίρεση, εμείς την έχουμε κάνει κανόνα», υποστήριξε ο κ. Ζάγκας.
Τα δέντρα θυμίζουν ξόανα
Ο καθηγητής στη συνέχεια της τοποθέτησής του ανέφερε ότι στην οδό Εγνατία τα δέντρα θυμίζουν περισσότερο ξόανα και όχι δέντρα με αισθητική αξία και λειτουργικό ρόλο στην πόλη. «Τα δέντρα στην πόλη τα θέλουμε και για την ομορφιά τους αλλά και ως μηχανές απορρύπανσης. Κι επειδή το πρόβλημα της ρύπανσης είναι επίσης πολύ μεγάλο στην πόλη, θα έπρεπε αυτά τα δέντρα να τα σεβόμαστε ώστε να προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες».
Έρχονται μαζικές υλοτομίες στα δέντρα της Τσιμισκή
Αναφερόμενος στα δέντρα που υπάρχουν στην οδό Τσιμισκή, ο κ. Ζάγκας τόνισε ότι θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουν αντικατασταθεί. Όμως αυτό δεν έγινε, και τώρα θα έρθουν μαζικές υλοτομίες και σε αυτόν τον άξονα.
«Το ίδιο ισχύει και για την αρχαία αγορά όπου είχαμε τη μαζική, αυστηρή κλάδευση των δέντρων και την υλοτομία. Θα πρέπει να αφαιρέσουμε για λόγους ασφαλείας δύο, τρία επικίνδυνα δέντρα. Όταν φυτεύουμε δεν τελειώνουμε, αρχίζουμε. Έχουμε μεγάλες αποτυχίες. Θα πρέπει να επεμβαίνουμε πιο συντηρητικά, με σεβασμό στα δέντρα του χώρου. Πρέπει να πρασινίσουμε κάθε γωνιά της πόλης», κατέληξε.
Από την μεριά του και ο Σάκης Κούγκολος, καθηγητής Διαχείρισης Περιβάλλοντος-Περιβαλλοντικής Μηχανικής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, τοποθετήθηκε για τους ελάχιστους χώρους πρασίνου που διαθέτει η Θεσσαλονίκη.
Και ο ίδιος αναφέρθηκε στις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι οποίες αναφέρουν ότι είναι καλό να υπάρχουν 8-10 τετραγωνικά πράσινου ανά κάτοικο. «Φανταστείτε ότι στο Άμστερνταμ είναι 27, στο Λονδίνο, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι κοντά στο 10-12. Στη Θεσσαλονίκη είναι 2-2,5. Είναι πολύ χαμηλό ποσοστό και πολύ δύσκολο να το αυξήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι πολλοί λίγοι οι χώροι που μπορούμε να αυξήσουμε το πράσινο στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ένας τέτοιος χώρος είναι ο χώρος της Διεθνούς έκθεσης, στην περίπτωση που γίνει μητροπολιτικό πάρκο και ο χώρος του γηπέδου του ΠΑΟΚ.
«Στην Αθήνα γίνεται χώρος διπλής ανάπλασης, το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα πάει σε άλλο χώρο και στο κέντρο της Αθήνας (σ.σ όπου βρίσκεται το γήπεδο) θα κάνουν πάρκο, κάτι αντίστοιχο θα μπορούσαμε να κάνουμε κι εμείς», υποστήριξε ο καθηγητής.
Αναφορικά με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου να «σύρει» την Ελλάδα για τη ρύπανση, ο κ. Κούγκολος τόνισε ότι η χώρα έχει συρθεί και θα ξανά συρθεί γιατί «στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία, τουλάχιστον 20 χρόνια, σχεδόν κάθε χρονιά υπάρχουν υπερβάσεις και στα όρια και στις μέρες που προβλέπονται για τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα».
Οι περιοχές που δεν έχουν καθόλου πράσινο
Τέλος, ο καθηγητής του ΑΠΘ υποστήριξε ότι μια από τις περιοχές που δεν έχουν καθόλου πράσινο είναι η Τούμπα, αλλά και το κέντρο της Θεσσαλονίκης, περιοχές αρκετά πυκνοκατοικημένες.
«Λίγες περιοχές είναι σχετικά καλά, όπως το Πανόραμα ή το Ωραιόκαστρο, αλλά αυτά είναι προάστια. Όμως πολλές περιοχές του κέντρου είναι προβληματικές. Μάλιστα στην Τούμπα είναι ένα τετραγωνικό μέτρο ανά κάτοικο, αφού εκεί υπάρχουν τα παλιά προσφυγικά που έγιναν πολυκατοικίες αλλά οι δρόμοι έμειναν στενοί», κατέληξε.
Τέλος, ο Κώστας Νικολάου, επισκέπτης καθηγητής Οικολογίας στο ΑΠΘ μίλησε για ένα σχέδιο πρασίνου το οποίο είναι έτοιμο εδώ και 20 χρόνια.
«Δεν είναι παλιό γιατί ένα στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο για το πράσινο στη Θεσσαλονίκη δεν έχει χρόνο. Παίρνεις τα δεδομένα και αν χρειάζεται επικαιροποιείς κάτι. Το σχέδιο αυτό είναι έτοιμο εδώ και 20 χρόνια. Έχει στόχους μακροπρόθεσμους αλλά και άμεσης εφαρμογής», ισχυρίστηκε.
Αναλύοντας το σχέδιο αυτό, τόνισε ότι στοχεύει στο να αυξήσει το πράσινο, να το αναβαθμίσει και να το κατανείμει γεωγραφικά με έναν τρόπο κοινωνικά δίκαιο.
«Δεν έχει εφαρμοστεί γιατί δεν είναι επιθυμητό και δεν αρέσει. Υπάρχει μια προτίμηση πολιτικά στο να κόβουμε τα κομμάτια της πόλης και να κάνουμε μεμονωμένες επεμβάσεις χωρίς να βλέπουμε το σύνολο. Η Θεσσαλονίκη είναι μητροπολιτική περιοχή και χρειάζεται ολοκληρωμένο σχεδιασμό», πρόσθεσε.
Η πόλη μπορεί να γίνει αγνώριστη
Ο κ. Νικολάου διεμήνυσε στη συνέχεια ότι η πόλη μπορεί να γίνει πραγματικά αγνώριστη.
«Όλο το παραλιακό μέτωπο από Αγγελοχώρι μέχρι Καλοχώρι, όλα τα στρατόπεδα και φυσικά η ΔΕΘ, όλοι οι δρόμοι με δεντροστοιχίες και πράσινο μπορούν να δώσουν μια εξαιρετικά μεγάλη αύξηση του πράσινου στη Θεσσαλονίκη που να κάνει την πόλη αγνώριστη».
Eκατοντάδες θάνατοι από τη ρύπανση
Τέλος, ο επισκέπτης καθηγητής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους εκατοντάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι πεθαίνουν πρόωρα εξαιτίας των αιωρούμενων σωματιδίων. «Το πράσινο συμβάλλει ακριβώς σε αυτό. Να κατεβάσει τις τιμές. Είναι θέμα ζωής», κατέληξε.
Πηγή άρθρου και εικόνων, βίντεο: https://www.theopinion.gr/reportaz/pente-fores-ligotero-prasino-se-schesi-me-tis-odigies-toy-poy-sti-thessaloniki-video/