Μόλις λίγα χιλιόμετρα από την καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης, μακριά από τη θορυβώδη καθημερινή ζωή, βρίσκεται ένα καταφύγιο άγριων ζώων που αναλαμβάνει σε ημερήσια βάση το δύσκολο έργο της περίθαλψης και φροντίδας της πανίδας της Βόρειας Ελλάδας.
Από τα σπασμένα καβούκια χελωνών που πατιούνται συνεχώς από αυτοκίνητα, τους νεοσσούς που πέφτουν από ύψος πριν μπορέσουν να πετάξουν από τις φωλιές τους και τα άγρια, αλλά τόσο εντυπωσιακά, πτηνά που γίνονται θύματα λαθροθηρίας, καθημερινά οι εθελοντές της «Δράσης για την Άγρια Ζωή» καλούνται να αντιμετωπίσουν πάρα πολλά έκτακτα περιστατικά τραυματισμένων ζώων.
Το καλοκαίρι είναι η πιο φορτωμένη περίοδος του χρόνου για τους εθελοντές του Κέντρου, οι οποίοι δέχονται έως και 50 περιστατικά την ημέρα στο καταφύγιό τους, στο Καλοχώρι. Το φθινόπωρο τα περιστατικά μειώνονται σε μονοψήφιους αριθμούς, όμως οι παγετώνες τον χειμώνα και οι ηλεκτροπληξίες και οι φωτιές το καλοκαίρι αποτελούν μερικούς από τους λόγους που το καταφύγιο δέχεται κάθε χρόνο συνολικά περίπου 2.000 τραυματισμένα άγρια ζώα.
Σκαντζόχοιροι, χελώνες, κουκουβάγιες, γεράκια και αλεπούδες είναι μόνο μερικά από τα πολλά είδη ζώων που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο κέντρο και δέχονται τη φροντίδα που χρειάζονται με σκοπό την επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον μόλις θεραπευτούν. Στο κέντρο βρίσκονται καθημερινά από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ εθελοντές, εκ των οποίων μάλιστα μερικοί προέρχονται από χώρες του εξωτερικού, όπως Γαλλία, Αγγλία και Λουξεμβούργο, και εργάζονται στο καταφύγιο για περιορισμένο χρόνο μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Παράλληλα, στο κέντρο εργάζονται καθημερινά φοιτητές του ΑΠΘ και του ΙΕΚ Αριδαίας, οι οποίοι πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι εμπειρίες των φοιτητών είναι τόσο θετικές που το για το έτος 2019-2020 η «Δράση για την Άγρια Ζωή» βραβεύτηκε ως ο καλύτερος φορέας πρακτικής άσκησης από το τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ.
Σκοπός του κέντρου, εκτός από την περίθαλψη άγριων ζώων, είναι και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών. Στις περιπτώσεις που τα περιστατικά έρχονται από περιοχές εκτός Θεσσαλονίκης, όπως από τη Λάρισα ή από τα Τρίκαλα, τότε οι πολίτες, με την καθοδήγηση των εθελοντών του κέντρου, μπορούν να στείλουν τα περιστατικά με ΚΤΕΛ.
Το μη κερδοσκοπικό σωματείο του κέντρου περίθαλψης άγριων ζώων «Δράση για την Άγρια Ζωή» ιδρύθηκε επίσημα το 2010 και αποτελεί συνέχεια του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών Βορείου Ελλάδος του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ). Το 2014 παραχωρήθηκε ο χώρος στο Καλοχώρι από τον δήμο Δέλτα στους εθελοντές, οι οποίοι μπήκαν επίσημα στο καταφύγιο το 2015 και έκτοτε συνεχίζουν αδιαλειπώς το έργο τους.
Πηγή άρθρου: https://greenagenda.gr/
Η εικόνα είναι από:https://www.facebook.com/drasiagriazoi/