Βαλίτσες, σιδερώστρες, λέβητες πετρελαίου, ακόμη και… νιπτήρα μπάνιου μάζεψαν από το πρώην στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, μέλη της εθελοντικής ομάδας «The Cleaningans», στην πρόσφατη επιχείρηση καθαρισμού που πραγματοποίησε στην περιοχή. Η εθελοντική ομάδα νέων «σκούπισε» ένα σημαντικό και «κρυφό» τμήμα του πρώην στρατοπέδου.

«Η δράση μας διήρκεσε μιάμιση ώρα και συγκεντρώσαμε μεγάλο όγκο σκουπιδιών και ογκωδών αντικειμένων. Μόνο οι γεμάτες σακούλες ξεπέρασαν τα 10.000 λίτρα», ανέφερε στη Greenagenda.gr ο Παναγιώτης Μοσχίδης, μέλος της ομάδας «The Cleaningans».

Ο απολογισμός της συγκεκριμένης δράσης καθαρισμού ήταν πάνω από 50 σακούλες των 125 λίτρων-200 λίτρων. Μερικά από τα απορρίμματα που συλλέχθηκαν είναι τα εξής: Καρέκλες (σπαστές/γραφείου/πλαστικές), λέβητα πετρελαίου, νιπτήρα, ανεμιστήρες, στρώματα, ομπρέλα παραλίας, σιδερώστρα, πλαστικά τελάρα, βαλίτσες, σκάλα, κουβάδες, παλέτα, πλαστικοί σωλήνες, κουβέρτες, βαρέλια, λάστιχα, ρολά σκίασης κ.ά.

Η δράση αυτή συνδιοργανώθηκε από την εθελοντική ομάδα, μερίδα μαθητών και καθηγητών του 7ου Λυκείου Καλαμαριάς, ενώ διενεργήθηκε με την υποστήριξη του δήμου Καλαμαριάς με την συμμετοχή και άλλων πολιτών.

Η ομάδα «The Cleaningans» παρουσιάζει το αξιόλογο έργο της σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, ενημερώνοντας τους μαθητές για τις δράσεις τους και μάλιστα πραγματοποιούν ενέργειες μαζί με τα παιδιά, προκειμένου να τους φέρουν πιο κοντά με την πραγματικότητα και το περιβάλλον.

Η ομάδα ξεκίνησε τις δράσεις από τον Φεβρουαρίου του 2021 πραγματοποιώντας εκατοντάδες δράσεις κυρίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και έκτος αυτής, όπως σε διαφορά σημεία της Χαλκιδικής, στις Σέρρες, στις Πρέσπες κλπ, πολλές από αυτές σε συνεργασία με μαθητές από σχολεία, αθλητικά σωματεία, άλλους φορείς και εταιρείες. Ένας από τους κυρίους σκοπούς των The Cleaningans είναι η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της νέας γενιάς να αλλάξει νοοτροπία, να σέβεται το περιβάλλον και να το φροντίζει έμπρακτα όταν και όποτε χρειαστεί.

Ο συνολικός απολογισμός σε λίτρα μόνο των σακουλών (χωρίς τα άπειρα ογκώδη) είναι περίπου 202.875, ενώ σε τόνους εκτιμάται στους 15-20 τόνους.

 

Πηγή άρθρου  και εικόνων: https://greenagenda.gr/

Related Posts