Ο  Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου  τόνισε, μιλώντας στο Διαβαλκανικό Forum στη Θεσσαλονίκη, πως για όλη την Αυτοδιοίκηση είναι μεγάλο ζητούμενο, πώς θα είναι οι πόλεις τα επόμενα χρόνια, υιοθετώντας έξυπνες εφαρμογές, ενσωματώνοντας τη βιωσιμότητα στην καθημερινή λειτουργία και αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, αναφερόμενος στις προκλήσεις που προκύπτουν ανά πάσα στιγμή, όπως οι ενεργειακές ή οι περιβαλλοντικές.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ «πολύ σωστά η Ευρώπη έθεσε στόχο ως το 2050 την ενεργειακή και περιβαλλοντική ουδετερότητα. Επίσης η Ευρωπαϊκή αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις ως το 2030 με την συμμετοχή 6 πόλεων της χώρας μας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Κοζάνη, Ιωάννινα και Τρίκαλα είναι ένα υπέροχο ταξίδι στο οποίο μπορούμε να κάνουμε κάτι ουσιαστικό που δεν χρειάζεται ούτε τεχνολογία, ούτε ψηφιοποίηση, ούτε υψηλές ταχύτητες, ούτε ιδιαίτερη ενέργεια. Θέλει όμως προσπάθεια…».

Να δοθούν κίνητρα.

Παράλληλα ο Δημ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθούν κίνητρα για ενεργειακές κοινότητες, αντικατάσταση ενεργοβόρων λαμπτήρων στους δρόμους και φυσικά για την ηλεκτροκίνηση.

«Να παράξουμε ρεύμα από τις ενεργειακές κοινότητες, να μπορεί αυτό να διακινηθεί και να αποθηκευτεί. Το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» είναι ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά πολύ χρήσιμο και αισιόδοξο. Η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος σε κάθε πόλη είναι μια μεγάλη πρόκληση. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των πόλεων πολλές φορές προπορεύεται των πολιτών και αυτό το χάσμα που δημιουργείται οφείλουμε να το γεφυρώσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αρμονική συνύπαρξη.

Κατά τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ θα πρέπει να φέρουμε την τεχνολογία στα μέτρα των ανθρώπων. «Στόχος δεν είναι μόνο να φτιάξουμε πόλεις διασυνδεδεμένες, ψηφιοποιημένες με πολλούς αισθητήρες και πολλές πλατφόρμες. Στόχος μας πρέπει να είναι να δημιουργήσουμε πόλεις που θα συνυπάρχουν αρμονικά η φύση, οι άνθρωποι και οι εφαρμογές τεχνολογίας, που θα προσφέρουν στους πολίτες μέσω της αξιοποίησής τους, καλύτερες υπηρεσίες σε τομείς που αφορούν το σύνολο της καθημερινότητάς τους. Από την κυκλοφορία και τη στάθμευση, την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ενέργεια και την ασφάλεια, ως την υγεία και την εκπαίδευση. Να δημιουργήσουμε πόλεις τεχνολογικά προηγμένες αλλά στα μέτρα και τις ανάγκες των πολιτών».

Διότι όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην αγωνία της να προλάβει τις εξελίξεις έτρεξε πολύ πιο γρήγορα από όσο ο πολίτης μπορούσε να ακολουθήσει. Πρέπει ως τοπική αυτοδιοίκηση να δούμε μαζί με τους πολίτες τις δικές τους προτεραιότητες και να επικοινωνήσουμε τους στόχους μας ώστε να συμπορευόμαστε….».

Τα ψηφιακά αισθητήρια όργανα της πόλης είναι μάλλον αυτά που κάνουν τη διαφορά.

Τον περασμένο Οκτώβριο στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού των δήμων ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια μέρα στο πλαίσιο της Beyond 4.0 παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες του προγράμματος από τους υφυπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιο και Γιώργο Γεωργαντά, τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου. Ο τελευταίος τόνισε ότι η ικανοποίηση του αιτήματος της ΚΕΔΕ να περάσει το πρόγραμμα των έξυπνων πόλεων, απευθείας μέσω των δήμων, ήταν μια ευχάριστη εξέλιξη. Ωστόσο, οι δήμοι μαζί με τη χρηματοδότηση ανέλαβαν και την ευθύνη να αξιολογήσουν τις προτεραιότητες τους και στη συνέχεια, αφού εγκριθούν οι προτάσεις τους, να υλοποιήσουν έργα με αυστηρές προθεσμίες. Όπως έχει επισημάνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, το ΕΣΠΑ αναθεωρείται κάθε δύο χρόνια και πόροι, που δεν έχουν καταναλωθεί, μεταφέρονται σε άλλους τομείς τους οποίους χρειάζεται η οικονομία.

Διαβάστε περισσότερα για το άρθρο στην εβδομαδιαία ψηφιακή εφημερίδα Άποψη Πέλλας: https://www.facebook.com/profile.php?id=100050373231634

Η εικόνα είναι από : https://proinoslogos.gr/epikairotita/

Related Posts