«Στο σύστημα του κέρδους τύχη αν σωθείς, αξία στις ζωές μας να δώσουμε εμείς».

Με οργισμένη ανακοίνωση και κάλεσμα σε κινητοποίηση «απαντά» η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, στο ατύχημα με το λεωφορείο που πήρε φωτιά ενώ εκτελούσε σχολική εκδρομή.

«Το περιστατικό αυτό επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά το σύνθημα που βρωντοφωνάξαμε και συνεχίζουμε να φωνάζουμε, πως δεν μπορεί το κέρδος να μπαίνει πάνω από τις ζωές μας», τονίζουν σε ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μόλις 40  μέρες μετά από το έγκλημα στα Τέμπη όπου η νέα γενιά φωνάξαμε πως με τους αγώνες μας δεν θα επιτρέψουμε κανένα άλλο έγκλημα βλέπουμε συνεχώς τα επόμενα «Τέμπη» που μας θυμίζουν πως εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές ενώ εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές! Και ενώ όλο αυτό το διάστημα οι μαθητές σας φωνάζουμε να πάρετε μέτρα για ασφαλείς μεταφορές ….

Στα Ιωάννινα λεωφορείο που μετέφερε 52 μαθητές από το ΓΕΛ Πεύκων που πραγματοποιούσαν σχολική εκδρομή πήρε φωτιά!

Από τύχη δεν μετράμε θύματα!

Μόλις πριν ένα μήνα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας γονέων και κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας κατήγγειλε τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη μεταφορά μαθητών στις σχολικές εκδρομές , καθώς τη μεταφορά αναλαμβάνουν ιδιώτες χωρίς να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι από  το κράτος για την ασφάλεια των λεωφορείων!

Όλα αυτά ενώ οι σχολικές εκδρομές αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ακόμα, όπως τόνισε, το υπουργείο παιδείας,  φτάνει στο σημείο να ζητά από τους γονείς των μαθητών να υπογράψουν πως αναλαμβάνουν οι ίδιοι την ευθύνη για τη μεταφορά των παιδιών τούς!

Η απάντηση της υπουργού παιδείας στις παραπάνω καταγγελίες ήταν πως «το κράτος δεν μπορεί αν έχει ευθύνη όταν οι εκδρομές διοργανώνονται από σχολικούς παρόχους». 

Το περιστατικό αυτό επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά το σύνθημα που βρωντοφωνάξαμε και συνεχίζουμε να φωνάζουμε, πως δεν μπορεί το κέρδος να μπαίνει πάνω από τις ζωές μας!

Άλλη μια φορά ακούμε για ατομική ευθύνη, των γονιών μας αυτή τη φορά, προκειμένου να καλυφθούν οι ευθύνες του κράτους, και του υπουργείου παιδείας για την ασφάλεια μας!

Δε σιωπήσαμε και δε θα σωπάσουμε. Δεν επιτρέπουμε πια σε κανέναν σας να παίζει με την ασφάλεια μας. Δε δεχόμαστε να κλάψουμε και άλλα θύματα, επειδή οι ένοχοι βλέπουν ακόμα και σήμερα και τη ζωή μας ως κόστος.

Στα σχολεία μας, στις μετακινήσεις μας, παντού.

Στο σύστημα του κέρδους τύχη αν σωθείς, αξία στις ζωές μας να δώσουμε εμείς!

Οι μαθητές δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή την κατάσταση!

Μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές μας διεκδικούμε:

Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα για ασφαλείς μεταφορές! Να γίνονται διεξοδικοί έλεγχοι σε όλα τα λεωφορεία που πρόκειται να μεταφέρουν μαθητές. Να μην αφήνονται οι σχολικές εκδρομές στην ευθύνη της κάθε ιδιωτικής εταιρείας!

Δυναμώνουμε τον αγώνα για να νικήσει η ζωή!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ «ΤΕΜΠΗ» ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 10/4 ΣΤΙΣ 19:00 ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΟΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ».

Related Posts