Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης (ΚΛΘ), σε συνεργασία με τον πολυχώρο To Pikap, σας προσκαλεί με χαρά και ιδιαίτερη τιμή στην 3η ανοιχτή προβολή της για την περίοδο 2022-2023. Παρουσιάζοντας το αριστούργημα Νοσφεράτου, μια συμφωνία τρόμου (1922), του Φρίντριχ Βίλχελμ Μούρναου.

Η πρώτη ανεπίσημη μεταφορά του «Δράκουλα» στην οθόνη ξανά-στοιχειώνει με τους ήχους, τις μουσικές και τις φωνές του Σάκη Παπαδημητρίου (πιάνο) και της Γεωργίας Συλλαίου (φωνητικά).

Η παράσταση δίνεται στον πολυχώρο To Pikap kato, Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 21:00. Είναι ανοιχτή στο κοινό με σειρά προτεραιότητας.
Προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου Κώστας Γ. Καρδερίνης.

 

 

ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ, ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΡΟΜΟΥ (Nosferatu, eine Symphonie des Grauens/Nosferatu, a Symphony of Horror), 1922 Γερμανία, 80΄, Friedrich Wilhelm Murnau.
Το εξπρεσιονιστικό αριστούργημα Νοσφεράτου, μια συμφωνία τρόμου του Φ. Β. Μούρναου έκλεισε φέτος, στις 4 Μάρτη, εκατό χρόνια, έναν αιώνα κινηματογραφικής ζωής.
Είναι η πρώτη ανεπίσημη μεταφορά του «Δράκουλα» στην μεγάλη οθόνη. Από τις πρώτες παραγωγές που γυρίστηκαν σε φυσικά ντεκόρ και όχι μόνο με σκηνικά και στούντιο.
Είναι γνωστές οι περιπέτειες που είχε ο Μούρναου με τα δικαιώματα του «Δράκουλα». Παρόλο που άλλαξε το όνομα του βαμπίρ του, κόμης Γκραφ Όρλοκ. Παρότι δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη δράκουλας, η χήρα του Στόουκερ κέρδισε τη δίκη. Όλες οι πρωτότυπες κόπιες στη Γερμανία καταστράφηκαν. Διασώθηκαν όμως αντίγραφα που είχαν ήδη κυκλοφορήσει αλλού (Γαλλία, ΗΠΑ). Με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα πέντε εκδοχές της ταινίας, μερικώς ή πλήρως αποκατεστημένες.

Η παράσταση του Σάκη Παπαδημητρίου και της Γεωργίας Συλλαίου δεν είναι απλά μια επένδυση· είναι παιχνίδι αυτοσχεδιασμού: Με τις εικόνες, την κίνηση και τον ρυθμό της ταινίας. Είναι τραγούδια που συμπάσχουν και υμνούν τη θλίψη και τη μελαγχολία ενός ατελέσφορου έρωτα.

Ο χώρος προβολής διαθέτει 48 θέσεις. Τηρούνται τα τρέχοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Πηγή ΔΤ και εικόνων η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης (ΚΛΘ), Thessaloniki CineClub.

Related Posts