Φίλες και φίλοι,

Πριν έναν χρόνο το Συμβούλιο της Επικρατείας έλαβε μια ιστορική απόφαση, με την οποία έκρινε ως αντίθετη στο Σύνταγμα την ένταξη των ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο, δικαιώνοντας με τον τρόπο αυτό ένα βασικό αίτημα του κινήματος για την υπεράσπιση του νερού, πως δηλαδή για την προστασία του δεν αρκεί το Δημόσιο να κατέχει το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο, αλλά να έχει τον ουσιαστικό έλεγχο στην λήψη των αποφάσεων και να εξασφαλίζει ότι ο σκοπός τους δεν είναι απλά η αύξηση των εταιρικών εσόδων.

Έξι μήνες μετά, εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών, η κυβέρνηση ψήφισε μια τροπολογία που επέβαλε την παραμονή των δύο επιχειρήσεων στο Υπερταμείο, ακυρώνοντας στην πράξη την απόφαση του ΣτΕ. Όπως υποστηρίξαμε από την πλευρά μας η κίνηση αυτή περιφρονούσε την εκφρασμένη θέληση των πολιτών, που στο Δημοψήφισμα του 2014 τάχτηκαν με το συντριπτικό 98% ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, και παράλληλα καταργούσε ένα από τα θεμελιώδη κεκτημένα του πολιτεύματος, την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε σε αρθρογραφία της η Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και Πρόεδρος του Τμήματος που ασχολήθηκε με την υπόθεση, κ. Μαρία Καραμανώφ: «Αμφιβάλλω αν στη συνταγματική ιστορία της χώρας έχει ποτέ λάβει χώρα μια τόσο κατάφωρη και προκλητική παραβίαση του δεδικασμένου και της αρχής της διάκρισης των εξουσιών».

   Ως Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, αλλά ακόμα παραπάνω ως δημοκρατικοί πολίτες, θεωρήσαμε ότι αυτή η επίθεση στη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Στα τέλη του Οκτωβρίου οργανώσαμε μια εκδήλωση με πλατιά συμμετοχή, ανοίγοντας το θέμα στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Δεσμευτήκαμε ότι δεν θα μείνουμε εκεί αλλά θα πάρουμε πρωτοβουλίες για τα επόμενα βήματα, φιλοδοξώντας η φωνή μας να γίνει πιο δυνατή και να φτάσει πιο μακριά.

Στην κατεύθυνση αυτή και γύρω από την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου οργανώνουμε μια σειρά από δράσεις που θα κορυφωθούν με μια μεγάλη ανοιχτή συναυλία την Κυριακή 2 Απριλίου, με την παρουσία σημαντικών καλλιτεχνών (για την ώρα έχουνε συμφωνήσει να πάρουν μέρος οι Φοίβος Δεληβοριάς, Δημήτρης Μυστακίδης, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Αργύρης Μπακιρτζής, Φωτεινή Βελεσιώτου).

   Η πρόκληση που έχουμε αναλάβει είναι εξαιρετικά μεγάλη και πολυεπίπεδη, καθώς είναι απαραίτητο να στηθεί ένα ευρύ δίκτυο ανθρώπων που θα δουλέψει μεθοδικά και συντονισμένα για την επιτυχία της συναυλίας και των υπόλοιπων δράσεων. Για τον λόγο αυτό καλούμε την επόμενη Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου σύσκεψη με φορείς, σωματεία, συλλόγους, οργανώσεις, αλλά και καθέναν ή καθεμιά που επιθυμεί να βοηθήσει, ώστε να υπάρξει ένας συντονισμός για την κάλυψη των τεχνικών, οικονομικών, επικοινωνιακών κ.λπ. απαιτήσεων της διοργάνωσης.
   Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 7μμ στον χώρο πολιτισμού Ένεκεν (προξ. Κορομηλά 37).

Σας περιμένουμε εκεί, το νερό και η δημοκρατία μας έχουν ανάγκη.

Σωματείο Εργαζομένων Ε.Υ.Α.Θ.

Twitter: @UnionEYATH

Related Posts