Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με τον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, διοργάνωσαν, σήμερα Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10.00 π.μ., την πρώτη Ημερίδα του Έργου Energy Poverty Advisory Hub (EPAH) με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την Ημερίδα συντόνισε ο κ. Σαρηγιάννης Ιάκωβος, διευθυντής της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ Α.Ε.

Στη σελίδα https://ecogreenscm.gr/category/small-daily-news-of-the-city/page/2  

είχε αναρτηθεί η πρόσκληση για την αναφερόμενη σημερινή Ημερίδα.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν πολλά και σημαντικά όπως και τα συμπεράσματα και οι λύσεις – δράσεις  που προτείνονται με κάποιες από αυτές να εφαρμόζονται ήδη ενώ άλλες στο άμεσο μέλλον.

Η γενική διευθύντρια του ανεξάρτητου οργανισμού ΙΝΖΕΒ (Initialising Energy Balance to Zero) για ένα βιώσιμο και ενεργειακά ισορροπημένο μέλλον και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καμπάνιας Renovate Europe 2022-2023 Άλις Κοροβέση, μιλώντας στην  εκδήλωση, γνωστοποίησε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου ένα ερωτηματολόγιο που έχει προετοιμαστεί ώστε οι κάτοικοι των περιοχών του να το συμπληρώσουν. Παράλληλα θα γίνει και έρευνα πεδίου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον δήμο προκειμένου να καταγραφεί με ακρίβεια το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας. Οι ενότητες του ερωτηματολογίου θα είναι 4:

  1. στοιχεία κατοικίας και στοιχεία για την ενέργεια
  2. στοιχεία άνεσης
  3. υγεία
  4. δημογραφικά στοιχεία

Η διαδικασία θα καταλήξει σε μια απεικόνιση του φαινομένου, ώστε στη συνέχεια να προσδιοριστούν οι δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν σε συνδυασμό με πολιτικές του δήμου. Παράλληλα θα προταθούν καλές πρακτικές και παραδείγματα που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Επομένως  την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η  καταγραφή του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, έναν από τους 35 δήμους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλευτικού Κόμβου Ενεργειακής Φτώχειας EPAH (ΕU Energy Poverty Advisory Hub), για την παροχή συμβουλευτικής και τεχνικής βοήθειας ώστε οι δήμοι να καταγράψουν το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας και να εφαρμόσουν καλές πρακτικές αντιμετώπισής της.

 

Η Άλις Κοροβέση όρισε την ενεργειακή Φτώχεια ως ένα πιεστικό πρόβλημα που επηρεάζεται από την περίπλοκη αλληλεπίδραση πολλαπλών παραγόντων όπως:

  • αύξηση τιμών ενέργειας και ενεργειακών υπηρεσιών,
  • υψηλά επίπεδα ανεργίας
  • αδυναμία νοικοκυριών να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας
  • σταθερό ή μειούμενο εισόδημα
  • αργός ρυθμός εφαρμογής μέτρων ενεργειακής απόδοσης στις κατοικίες.

ενώ συμπλήρωσε πως οι επιπτώσεις της ενεργειακής φτώχειας αφορούν κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά θέματα.

Αναφερόμενη στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ)  δήλωσε πως έχει τεθεί ποσοτικός στόχος  ώστε έως το 2025 να υπάρχει μείωση κατά 50% του φαινομένου της ενεργειακής ένδειας, ενώ μέχρι το 2030 η μείωση να είναι κατά 75%.

Η ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μαρία Σπυράκη επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν στοιχεία ώστε να γνωρίζει κανείς πού εντοπίζεται το πρόβλημα. Σημείωσε δε, ότι υποστήριξε με όλες της τις δυνάμεις αυτή την προσπάθεια και πρόσθεσε ότι ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται, γίνεται συζήτηση για «ένα κουπόνι, το οποίο θα δίνεται στον κάτοχο του διαμερίσματος ή του σπιτιού προκειμένου να διατεθεί αποκλειστικά για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού». Με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, θα διευκολυνθούν χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν υπέρογκους λογαριασμούς, δυσανάλογους με το εισόδημά τους και δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, λόγω ενεργειακών απωλειών και κακής ποιότητας αέρα. Η ίδια χαρακτήρισε, άλλωστε, πολύ μεγάλο βήμα, την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα με πίστωση 87 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, όλα αυτά τα χρήματα θα έχουν έναν και μοναδικό στόχο, τη διευκόλυνση των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων προκειμένου να προσαρμοστούν στην ενεργειακή μετάβαση και τα νέα δεδομένα.

Μεταξύ άλλων, η κ. Σπυράκη ανέφερε ενδεικτικά ότι μέτρηση που έγινε στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, το 2017, με δική της παραγγελία και χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδειχνε ότι το 62% των νοικοκυριών δαπανούσε πάνω από το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους για να πληρώσει τους λογαριασμούς. Ειδικότερα, το 38% των νοικοκυριών δήλωνε ότι κρύωνε τον χειμώνα, το 14% ότι υπήρχαν περίοδοι που αδυνατούσε να πληρώσει τον λογαριασμό του ρεύματος και παράλληλα υπήρξαν συμπεράσματα για την ποιότητα των κτιρίων (ακατάλληλα κουφώματα, μη ύπαρξη μόνωσης στο κέλυφος της κατοικίας και προβλήματα μούχλας και υγρασίας).

Έκκληση σε όσους κατοικούν στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης Αθανάσιος Παπαγεωργίου καθώς, όπως είπε, μέσα από την επεξεργασία και αξιολόγηση των στοιχείων που θα προκύψουν από το ερωτηματολόγιο θα υπάρξει η δυνατότητα να αντληθούν χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο δήμος προχώρησε σε μια σειρά δράσεων που σχετίζονται με την ενέργεια, στις οποίες περιλαμβάνονται η αντικατάσταση των λαμπτήρων στον οδοφωτισμό, η εκπόνηση μελετών για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων, η ενεργειακή αναβάθμιση οκτώ σχολείων, η δημιουργία δύο σχολικών γυμναστηρίων με φωτοβολταϊκά στη στέγη, καθώς και προτάσεις για εκτεταμένες αναπλάσεις, εγκατάσταση νέου συστήματος διαχείρισης της κυκλοφορίας και προμήθεια έξυπνων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας.

Τον λόγο πήρε η Δρ. Σοφία-Ναταλία Μποέμη που μελέτησε την επίδραση της οικονομικής ύφεσης στην ενεργειακή κατάσταση των νοικοκυριών. Η αφορμή για την έρευνα στάθηκε η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας για το Δήμο Αμπελοκήπων –  Μενεμένης προέκυψαν  με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου στις 4 ενότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Ένα από αυτά τα αποτελέσματα :

Το εγχειρίδιο διάγνωσης και καταπολέμησης της Ενεργειακής Φτώχειας του ΕΡΑΗ  ανέπτυξε η Αθηνά Πανά, Msc Μηχανολόγος Μηχανικός, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε,  δίνοντας τρία παραδείγματα καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας στη Γαλλία, Ιρλανδία και Ισπανία ενώ  η Κυριακή Μεταξά, Υπεύθυνη Προγράμματος Οικολογίας, Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ αναφέρθηκε στον  Κοινωνικό Αντίκτυπο των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Η Ημερίδα έκλεισε με το θετικό μήνυμα της παρακάτω διαφάνειας:

Στοιχεία της ανάρτησης προέρχονται από: https://energymag.gr/news/energeia/xekina-i-katagrafi-tou-fainomenou-tis-energeiakis-ftocheias-ston-dimo-abelokipon-menemenis-sto-plaisio-evropaikou-ergou/

 

 

Related Posts