Στην ετήσια Γιορτή του Κάστανου μας υποδέχεται ο Δήμος Θέρμης την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022, στην πλατεία του ορεινού παραδοσιακού οικισμού, Λιβάδι.
Άφθονα κάστανα, κρασί, χορό αλλά και οδοιπορία στην κορυφή του «Καλογερικού» περιμένει τους επισκέπτες που θα τιμήσουν με την παρουσία τους την Γιορτή Κάστανου 2022.
Μετά από την αναγκαστική απουσία των δύο προηγούμενων ετών, στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, η Γιορτή του Κάστανου επιστρέφει στο Λιβάδι με ένα γνήσιο παραδοσιακό γλέντι, δημοτική ορχήστρα και χορευτικά.
Το τιμώμενο προϊόν, το κάστανο θα είναι φυσικά σε αφθονία και θα συνοδεύεται από καλό κρασί αλλά και τοπικά εδέσματα.
Οι επισκέπτες στο Λιβάδι πριν την έναρξη της γιορτής θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν εθελοντικά στην οδοιπορία στην κορυφή του «Καλογερικού» το οποίο έχει ύψος 970 μ.
Ώρες διεξαγωγής της πεζοπορίας:
Θα ξεκινήσει από τις 9:00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 12:00 το μεσημέρι.
Στη συνέχεια έχοντας αναζωογονηθεί από την άσκηση και με καλή διάθεση, θα ξεκινήσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία του χωριού «τα Πλατάνια», όπου τα κάστανα και το κρασί θα κάνουν συντροφιά στη μουσική, το χορό και το γνήσιο γλέντι.
Η γιορτή του κάστανου στο Λιβάδι
Η γιορτή του κάστανου διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο μήνα, όταν ωριμάζουν τα κάστανα και αρχίζει η συγκομιδή τους. Σε αυτή μετέχουν πολιτιστικοί σύλλογοι και χορευτικά τμήματα από διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
Στους πολυάριθμους επισκέπτες προσφέρονται ψημένα και βρασμένα κάστανα, άφθονο κρασί και πολλά τοπικά προϊόντα και εδέσματα.
Στόχος της γιορτής του Κάστανου είναι η γνωριμία και η ανάδειξη της ομορφιάς και του πλούτου του φυσικού περιβάλλοντος του χωριού, η προβολή του λαϊκού πολιτισμού και η προώθηση των παραδοσιακών τοπικών προϊόντων.
Ταυτόχρονα, η διοργάνωση εκπέμπει ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την ανάγκη της προστασίας της βιοποικιλότητας και της διάσωσης και βελτίωσης των αυτόχθονων ποικιλιών της καστανιάς με την εκμετάλλευση των οποίων επέζησαν πολλές γενεές στο παρελθόν.
Πεζοπορία «Καλογερικό»:
Επισήμανση: Η διαδρομή αυτή είναι χαρτογραφημένη και οριοθετημένη με ειδικές πινακίδες και χρώματα με βάση τα διεθνή πρότυπα σήμανσης. Σε αυτή διοργανώνεται οδοιπορία κάθε χρόνο στη γιορτή του κάστανου.
Διαδρομή: Λειβάδι – Περιαστικό δάσος – Προφήτης Ηλίας Καλογερικού – Λειβάδι. Μήκος διαδρομής 7 χιλιόμετρα. Διάρκεια 3,5 ώρες.
Πορεία προς Νότο. Περιαστικό δάσος βαλανιδιάς μέσα από τα τσαϊρια, Άγιος Ραφαήλ, Άλλο Λειβάδι, ανάβαση Καλογερικού, τερματικός σταθμός στην κορυφή του Καλογερικού, στον Προφήτη Ηλία Αγίας Αναστασίας.
Από εκεί μπορούν οι οδοιπόροι να απολαύσουν την πανοραμική θέα του Θερμαϊκού κόλπου, του Βερμίου, των Πιερίων Ορέων, του Ολύμπου και της Όσσας μέχρι το βόρειο Αιγαίο.
Επιστροφή από την ανατολική πλαγιά του βουνού. Καλύβα Μαστοροθανάση, επαρχιακός δρόμος Λειβαδίου- Γαλάτιστας – Πετροκεράσων, Ράχη, Αμμούδες, Λειβάδι
Τις εκδηλώσεις για την γιορτή του κάστανου διοργανώνουν:
- η Κοινότητα
- ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδιωτών
- με τη συνεργασία του δήμου Θέρμης.
Λιβάδι (Λειβάδι) Θεσσαλονίκης:
Το Λιβάδι είναι ορεινό χωριό στην ανατολική πλευρά του Νομού Θεσσαλονίκης με υψόμετρο περίπου 850μ και ανήκει στον Δήμο Θέρμης. Θα το συναντήσετε στα όρια του νομού Χαλκιδικής, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από το κέντρο της Θεσσαλονίκη.
Είναι κτισμένος αμφιθεατρικά στις πλαγιές μιας κοιλάδας στην κορυφογραμμή του Χορτιάτη, του Ομβριανού και του Χολομώντα.
Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η λιθόστρωτη κεντρική πλατεία, «Τα Πλατάνια», την οποία κοσμούν δυο αιωνόβια πλατάνια
Το χωριό κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ανήκε στα βακούφικα του Ισχάκ Πασά, ο οποίος έχτισε το Αλατζά Ιμαρέτ. Ο οικισμός αποτελείται από παλιά και νεότερα λιθόκτιστα κτίρια μακεδονικού ρυθμού και πολλά από αυτά διατηρούνται από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Στην περίοδο της τουρκικής κυριαρχίας, το Λειβάδι ανήκε στην επαρχία της «Παζαριάς» (Pazargah nahiyes), η οποία είχε ως κέντρο την «Παζαρούδα» (τη σημερινή Απολλωνία Θεσσαλονίκης).
Εντάχθηκε στο νομό Θεσσαλονίκης το 1950 και έχει 400 μόνιμους κατοίκους.
Μετά την περίοδο του Εμφυλίου πολέμου οι κάτοικοι μετακινήθηκαν προς την πόλη της Θεσσαλονίκης, μειώνοντας έτσι τον σταθερό πληθυσμό του χωριού.
Η μετακίνηση των κατοίκων του Λειβαδίου προς τη Θεσσαλονίκη συνέχισε και στις επόμενες δεκαετίες, με αποτέλεσμα η αστυφιλία να συντελέσει σταδιακά στην πληθυσμιακή συρρίκνωση και την οικονομική παρακμή του χωριού.
Σήμερα πολλοί παλαιοί κάτοικοι του χωριού επιστρέφουν ως απόμαχοι συνταξιούχοι στις ρίζες τους δίνοντας έναν διαφορετικό χαρακτήρα στη ζωή του τόπου.
Ο οικισμός διατηρεί τη ρυμοτομία, το γλωσσικό ιδίωμα, παραδοσιακούς θεσμούς και συνήθειες της ορεινής Χαλκιδικής και γενικότερα της Μακεδονίας.
Πρόσβαση:
Η οδική επικοινωνία του χωριού με τη Θεσσαλονίκη και τα ενδιάμεσα χωριά γίνεται με την περιαστική γραμμή 87Ζ του ΟΑΣΘ με αφετηρία τον τερματικό σταθμό λεωφορείων στην ΙΚΕΑ.
Ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί στο Λειβάδι είναι αυτός της βόρειας Χαλκιδικής με κατεύθυνση προς Πολύγυρο και Ιερισσό.
Η διασταύρωση για το Λειβάδι βρίσκεται στο 20ό χιλιόμετρο, μετά τη Λακκιά και πριν από τα Βασιλικά.
Πληροφορίες
Λιβάδι Θεσσαλονίκης – κεντρική πλατεία τα Πλατάνια
Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022
Είσοδος ελεύθερη
Επικοινωνία για περισσότερες πληροφορίες:
Δήμος Θέρμης:
Τ. +30 2313 300700,1
E. info@thermi.gov.gr
F. +30 2313 300719
www.thermi.gov.gr
Τοπική Κοινότητα Λειβαδίου:
T. +30 23960 61336
E. livadithes@gmail.com
Πηγή άρθρου και εικόνας: https://www.thessalonikiguide.gr/event/giorti-kastanou-livadi/?fbclid=IwAR3EHnyRqSdQUfN7xBJs1fmTtvmE8hM0Erkw0JTYGrraN0ijFM1dQLNlvQk