Με τον τρόμο και την απόγνωση να αποτυπώνεται ολοκάθαρα στο πρόσωπό τους, κτηνοτρόφοι από πολλές γωνιές της Πέλλας εκπέμπουν SOS, καθώς αυξάνονται γεωμετρικά οι απώλειες ζωικού κεφαλαίου στη Πέλλα, εξαιτίας επιδρομών λύκων που έχουν γίνει «ο φόβος και ο τρόμος» της υπαίθρου.

Κτηνοτρόφοι της περιοχής των Γιαννιτσών χθες πραγματοποίησαν έκτακτη σύσκεψη, καλώντας την Πολιτεία να λάβει μέτρα. Η αύξηση του πληθυσμού λύκων στην περιοχή έχει σημάνει «κόκκινο συναγερμό».

Μόλις προχθές αγέλη εννέα λύκων εθεάθη στην περιοχή του Πάικου. Κτηνοτρόφος «πάγωσε» στη θέα τους. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που ασχολούνται με τον κλάδο το τελευταίο διάστημα νιώθουν την… «ανάσα»

των λύκων, όπως χαρακτηριστικά περιγράφουν στα Νέα της Πέλλας με αρκετούς να μετρούν τα δύο τελευταία χρόνια απώλειες ζώων.

«Τους περιμένουμε με τις καραμπίνες πλέον», σημειώνουν στην εφημερίδα μας κτηνοτρόφοι τονίζοντας ότι όλοι πλέον απορούν για τη συμπεριφορά τους, μιας και δείχνουν ότι δεν φοβούνται ούτε τα τσομπανόσκυλα».

«Είναι πολύ επικίνδυνοι. Δεν φοβούνται τίποτα. Πεινάνε και κατεβαίνουν ολοένα και πιο χαμηλά για να βρούνε τροφή», περιγράφει με τη σειρά του άλλος κτηνοτρόφος από την μεριά της Αλμωπίας.

«Είμαστε αρματωμένοι με όπλα για να προστατευθούμε»

Οι κτηνοτρόφοι του νομού μας περιγράφουν ένα κλίμα τρόμου στα χωριά. Οι κτηνοτρόφοι είναι ανάστατοι, ενώ νιώθουν ότι η Πολιτεία δεν είναι όπως θα έπρεπε δίπλα τους.

«Είμαστε απεγνωσμένοι, έχουμε τόσα προβλήματα και δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες αναγκαζόμαστε να ξενυχτάμε με τις καραμπίνες, για να τους αντιμετωπίσουμε», ανέφεραν στη χθεσινή σύσκεψη οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.

«Ξέραμε ότι υπάρχει κίνδυνος, όταν βγάζουμε τα ζώα στη βοσκή, αλλά αυτές τις επιθέσεις στα μαντριά μας δεν τις έχουμε ζήσει χρόνια τώρα», εξηγούν και προσπαθούν να κατανοήσουν από πού προέκυψαν τόσοι λύκοι ξαφνικά.

Κι ενώ το πρόβλημα γιγαντώνεται, μέχρι στιγμής η διαδικασία αποζημίωσης παραμένει και δύσκολη και ανεπαρκής. Σημειώνεται ότι οι αποζημιώσεις που προβλέπονται από τον ΕΛΓΑ είναι δύσκολο να εισπραχθούν, καθώς προ-

ϋποθέτουν τον εντοπισμό των κατασπαραγμένων ζώων, κάτι που συχνά είναι αδύνατο.

Επίσης, δεν υπάρχει καμία κάλυψη αποζημίωσης, στην περίπτωση που οι επιθέσεις είναι μεμονωμένες ή καταγράφονται με διαφορά λίγων ημερών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένας κτηνοτρόφος μπορεί να χάνει από επιθέσεις ένα ζώο την ημέρα και να μην λαμβάνει καμία αποζημίωση.

Οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι είναι επιβεβλημένη η λήψη μέτρων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να διαφυλαχθεί το ζωικό κεφάλαιο, όπως επίσης είναι επιβεβλημένη η αλλαγή της διαδικασίας αποζημίωσης.

«Είναι υποχρέωση της πολιτείας να προχωρήσει στην ανάληψη όλων των δράσεων που απαιτούνται, ώστε να προστατεύσει τους κτηνοτρόφους από τους λύκους», παρατηρεί άλλος κτηνοτρόφος από τον ορεινό όγκο της Έδεσσας.

Αυξήθηκε σημαντικά ο πληθυσμός των λύκων

Το φαινόμενο εμφάνισης λύκων σε κατοικημένες περιοχές τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα μόνιμο πονοκέφαλο. Αυτό συμβαίνει, καθώς με την εμφάνιση

όλο και πιο πολλών θηραμάτων, ο λύκος που είναι και προστατευόμενο είδος, βρίσκει ευνοϊκές συνθήκες για να αναπαραχθεί, επεκτείνοντας την παρουσία του σε περισσότερες περιοχές.

Όπως εξηγεί στην Άποψη ο κυνηγός Γιάννης Στεφανίδης από την Αλμωπία, ο λύκος ως αρπακτικό ζώο είναι είδος που εξαρτάται από τη λεία του, τα θηράματα του, τα οποία στην Ελλάδα είναι μεταξύ άλλων οι αγριόχοιροι, τα

ζαρκάδια, τα κτηνοτροφικά ζώα κτλ.

«Όσο αυξάνεται ο πληθυσμός κυρίως των άγριων ζώων, όπως οι αγριόχοιροι, τόσο θα αυξάνεται και ο πληθυσμός του λύκου», τόνισε, αναφέροντας πως μπορεί να είναι προστατευόμενο είδος, ωστόσο, όπως γίνεται σε όλον τον

κόσμο, όταν κάποια είδη δημιουργούν προβλήματα, τότε οι αρχές πρέπει να προχωρούν σε διαχείριση των πληθυσμών, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες και μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία».

Πηγή άρθρου η ψηφιακή εφημερίδα ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ 31.01.2023

Η εικόνα είναι από: https://www.taxydromos.gr/magnisia/topika/

Related Posts