Σταμάτησαν την παραγωγή η «Άθως Εμφιαλωτική» που βρίσκεται στις Καλύβες Πολύγυρου και η «Σαμαρίνα Φυσικό Μεταλλικό Νερό», με εγκαταστάσεις στο ομώνυμο χωριό και logistics στη Λάρισα

Λουκέτο μέσα σε λίγους μήνες έβαλαν δύο εταιρείες εμφιάλωσης νερού με την αγορά να αποδίδει την εξέλιξη αυτή στο αυξημένο κόστος λειτουργίας, λόγω κυρίως των μεγάλων επιβαρύνσεων στο ενεργειακό κόστος, αλλά και στα υλικά συσκευασίας, κυρίως στο πλαστικό.

Η αύξηση του κόστους λειτουργίας ήρθε στην πραγματικότητα ως η «χαριστική βολή», μετά την πανδημία η οποία νέκρωσε για πολλούς μήνες τον τουρισμό και την εστίαση, κλάδους από τους οποίους προέρχονται κυρίως τα έσοδα των εταιρειών εμφιάλωσης νερού. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που εκτιμούν ότι τα «λουκέτα» στον κλάδο θα ήταν περισσότερα, εάν την ίδια στιγμή κάποιες μικρές εταιρείες δεν εξαγοράζονταν από μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, εγχώριες και πολυεθνικές, οι οποίες έχουν χτίσει ευρύτατο δίκτυο διανομής.

Σύμφωνα με το Moneyreview, οι εταιρείες που προχώρησαν σε διακοπή των εργασιών τους είναι η «Άθως Εμφιαλωτική» που βρίσκεται στην περιοχή Καλύβες Πολύγυρου στη Χαλκιδική και η «Σαμαρίνα Φυσικό Μεταλλικό Νερό» με εγκαταστάσεις στο ομώνυμο χωριό των Γρεβενών και τμήμα logistics στη Λάρισα. Η πρώτη σταμάτησε να λειτουργεί στις 31 Δεκεμβρίου 2022 και το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει τα επόμενα χρόνια, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μοιάζει απίθανο, ενώ η δεύτερη σταμάτησε να λειτουργεί στα μέσα του περασμένου Αυγούστου. Μάλιστα, οι αποκλειστικοί αντιπρόσωποι της εταιρείας, η οποία διέθετε ένα ευρύ δίκτυο διανομής, ενημερώθηκαν ξαφνικά για την εξέλιξη αυτή μέσω email, αναφέρεται. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» εξετάζεται το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας τους το Πάσχα, ενδεχόμενο, όμως, που δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Η εταιρεία «Άθως Εμφιαλωτική» ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1989 με την κυκλοφορία του επιτραπέζιου νερού «Άθως», ενώ διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Χαλκιδική συνολικής έκτασης 8.000 τ.μ. Το νερό της είχε λάβει και τιμητικές διακρίσεις σε διεθνή διαγωνισμό στο Παρίσι, ενώ σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της οι πωλήσεις της το 2021 ανήλθαν σε 1,94 εκατ. ευρώ και εμφάνισε ζημιές ύψους 170.388,60 ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεών της ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2021 1,43 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων βραχυπρόθεσμες 807.390,34 ευρώ. Η εκμετάλλευση του νερού της Σαμαρίνας ξεκίνησε το 1992. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για φυσικό μεταλλικό νερό, με παράγοντες του κλάδου προερχόμενοι μάλιστα από ανταγωνίστριες εταιρείες να κάνουν λόγο για ένα από τα καλύτερα φυσικά μεταλλικά νερά.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο κλάδος του εμφιαλωμένου νερού συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επενδυτών, λόγω των υψηλών περιθωρίου κέρδους που έχει στο κανάλι του HORECA. Το 2021 η «Χήτος ΑΒΕΕ» (Ζαγόρι) που θεωρείται leader της αγοράς εξαγόρασε τη «Ζήρεια ΕΠΕ» στη Στυμφαλία, μερικά χρόνια πριν είχε προβεί σε ανάλογη κίνηση η «Βίκος», ενώ στα τέλη του 2021 η γνωστή εταιρεία αναψυκτικών «Λουξ» απέκτησε ύστερα από πλειστηριασμό το 42,34% της εταιρείας «Δίρφυς», εταιρεία που βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Το 2020 η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» των αδερφών Σαράντη απέκτησε τη «Δουμπιά».

Σύμφωνα με πρόσφατη κλαδική μελέτη της ICAP CRIF τo μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής εμφιαλωμένων νερών είναι συγκεντρωμένο σε μικρό αριθμό επιχειρήσεων, αφού επτά επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι κάλυψαν το 80% περίπου επί της συνολικής παραγόμενης ποσότητας το 2021. Η συνολική κατανάλωση εμφιαλωμένων νερών στη χώρα μας εκτιμάται ότι σημείωσε άνοδο της τάξης του 8% το 2021 έναντι του 2020, ενώ το 2022 υπολογίζεται ότι αυξήθηκε σε σύγκριση με το 2021 κατά περίπου 6%.

Πηγή άρθρου και εικόνας: https://www.voria.gr/article/emfialosi-neroy-loyketo-gia-tin-athos-emfialotiki-sti-halkidiki-kai-ti-samarina-sta-grebena

Related Posts