Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 17 Φεβρουαρίου 2023, στο ξενοδοχείο Grand Palace της Δυτικής Θεσσαλονίκης,  η Ημερίδα με τίτλο: “Δυτική Θεσσαλονίκη: Η πρόκληση της ισόρροπης ανάπτυξης”, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την υποστήριξη του ΦοΔΣΑ. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης,   μέλη  της κυβέρνησης,  θεσμικοί εκπρόσωποι.

Στην έναρξη της Ημερίδας η συντονίστρια – δημοσιογράφος Σοφία Χριστοφορίδου, έθεσε προς όλους το ρητορικό ερώτημα: θα πηγαίνατε να ζήσετε με την οικογένειά σας στη Δυτική Θεσσαλονίκη; Αν ναι τότε όλα είναι τακτοποιημένα, αλλιώς θα πρέπει να δούμε τι μπορούμε να αλλάξουμε στην περιοχή αυτή της πόλης μας.

 

Στην Εναρκτήρια ομιλία ο Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασε το αναπτυξιακό σχέδιο της ΠΚΜ για τη Δυτική Θεσσαλονίκη(αναλυτικά η ομιλία στη διεύθυνση: https://www.makthes.gr/imerida-mtk-kai-makthesgr-ap-tzitzikostas-apoliti-proteraiotita-i-anavathmisi-tis-ditikis-thessalonikis-630034)  ενώ η Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως προτεραιότητα οφείλει να είναι η ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης και πως την περίοδο 2015-2019 αρκετοί από τους αναφερόμενους σχεδιασμούς καθυστέρησαν και δεν πρόλαβαν να υλοποιηθούν, δηλώνοντας την ταύτιση απόψεων για πολλά από τα έργα. Δήλωσε πως σήμερα μπορούν να αξιοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι όπως: Το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και Συνοχής, τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Στο πάνελ ομιλητών με τίτλο Δράσεις και διεκδικήσεις της Αυτοδιοίκησης η Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης,  τόνισε πως η μελέτη για την αρχική χρηματοδότηση αφορούσε έργα στη Δυτική Θεσσαλονίκη ενταγμένα στο Πρόγραμμα Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη προϋπολογισμού 85.000.000 ευρώ αλλά σήμερα ξεπερνάει τα 150.000.000 ευρώ. Αναφέρθηκε στο έργο της Εξυγίανσης – Αποκατάστασης του υπεδάφους και του υπόγειου νερού στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα και δήλωσε την δημιουργία Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, με τη συνεργασία 8 δήμων,  ώστε  να λειτουργεί  ως πυξίδα καλών πρακτικών.

Ο Κλεάνθης Μανδαλιανός, Δήμαρχος Ευόσμου-Κορδελιού του 2ου μεγαλύτερου δήμου της πόλης και τον 1ο σε νεανικό πληθυσμό έδωσε την ευχή να μη χρειαστεί να  υπάρξει άλλη ημερίδα με το αντίστοιχο θέμα. Ανέπτυξε τις θέσεις του σε 7 άξονες : Αστικές αναπλάσεις, Σχολική στέγη ( ειδικά για κάποια σχολικά κτήρια δήλωσε πως αποτελούν τρώγλη και άλλα είναι ντροπή που υπάρχουν και πως θα έπρεπε να κλείσουν με  εισαγγελική εντολή), Χώροι άθλησης, Αντιπλημμυρικά έργα, Ανάγκη  για περισσότερο πράσινο (ειδικά για το στρατόπεδο Ζιάκα ανέφερε πως είναι θετική η ανακοίνωση του Περιφερειάρχη για την κατασκευή εντός του χώρου εργατικών κατοικιών αρκεί να υπάρχει σεβασμός σε χώρους πρασίνου, πέρα από τον κοινωνικό χαρακτήρα της ανάπτυξης), Συγκοινωνίες (σημειώνοντας  την ανάγκη επέκτασης του Μετρό στα Δυτικά  με την ταυτόχρονη ενίσχυση των δρομολογίων του ΟΑΣΘ για την μετακίνηση των ~ 500.000 κατοίκων σε καθημερινή βάση) και το σπουδαιότερο όλων η  Ρύπανση αναφέροντας πως η λύση μπορεί να προέλθει μέσα από την τεχνογνωσία και το μοντέλο που εφαρμόστηκε επιτυχώς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι άνθρωποι ζουν σε περιοχές με βαριά βιομηχανία, χωρίς να επιβαρύνεται η υγεία τους. Θεώρησε σημαντική την εγκατάσταση αισθητηρίων σε Σταθμούς Παρακολούθησης Αερίων Ρύπων.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ,δήμαρχος Δέλτα,  μιλώντας για τα προβλήματα του Δήμου Δέλτα παρουσίασε την εικόνα του Δήμου αναφερόμενος στις   Γεωργικές και αλιευτικές δραστηριότητες, τις τυπικές και άτυπες βιομηχανικές περιοχές, την  εκτεταμένη προστατευόμενη περιοχή, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το παζλ κοινωνικών ομάδων.

Κατέγραψε αυτές που θεωρεί αναγκαίες και κρίσιμες παρεμβάσεις, όχι μόνο για το Δήμο αλλά για όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης.

  • Ανάπτυξη μέσου σταθερής τροχιάς στην δυτική πλευρά της πόλης που ήδη εκπονεί η ΕΡΓΟΣΕ με αξιοποίηση των υφιστάμενων γραμμών του ΟΣΕ που πρέπει να περιλάβει στις στάσεις του και το Διεθνές Πανεπιστήμιο με την κατασκευή σιδηροδρομικής προσθήκης περίπου ενός χιλιομέτρου.

Μαζί με την επέκταση του Μετρό στα δυτικά και την καλύτερη συχνότητα δρομολογίων των αστικών λεωφορείων μπορούν να λύσουν θέματα μετακίνησης και να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής.

  • ·Η ανάπλαση και η αξιοποίηση της δυτικής πλευράς του παράκτιου μετώπου.

Παράλληλα είναι σωστό και ορθολογικό να επεκταθεί η μελέτη μέχρι το Δέλτα του Αξιού, ώστε πλέον να αναδείξει ολόκληρη την περιοχή που ξεκινά δίπλα από το κέντρο της πόλης μέχρι τα όρια του νομού, σε κέντρο εναλλακτικού τουρισμού, κάτι που συμπληρώνει και εμπλουτίζει το τουριστικό προφίλ της Θεσσαλονίκης συνολικά και διαμορφώνει ολόκληρη την παραθαλάσσια ζώνη του νομού ως ενιαίο και παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης όπου θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες και οι επισκέπτες.

Δημιουργεί τους όρους ένταξης στη λειτουργία της πόλης του μοναδικής βιοποικιλότητας και ομορφιάς φυσικού περιβάλλοντος, από το Καλοχώρι ως τον Αξιό, μια εκτεταμένη προστατευόμενη περιοχή από τις συνθήκες Ramsar και Natura, του οποίου η πύλη ξεκινάει δίπλα από το κέντρο της, σε απόσταση 6 λεπτών.

  • ·Παράλληλα είναι κρίσιμα τα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και τα παρατηρητήρια προστασίας περιβάλλοντος για κατάλληλη περιφρούρηση του χώρου από την ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων για αναβάθμιση του υγροβιότοπου, όπως και ο καθαρισμός της κοίτης και του Δέλτα των τριών ποταμών
  • · Άμεση προώθηση υλοποίησης του σχεδίου δημιουργίας επιχειρηματικού πάρκου με τη δρομολόγηση των αναγκαίων παρεμβάσεων στην άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση Καλοχωρίου, που λειτουργεί χωρίς κατάλληλες υποδομές.
  • Απομάκρυνση των συσσωρευμένων εδώ και δεκαετίες εκατοντάδων βαγονιών του ΟΣΕ από την περιοχή του Κορδελιού μέχρι τα Διαβατά όπου δημιουργούνται εστίες μόλυνσης, υγειονομικού κινδύνου αλλά και ορμητήριο δυσάρεστων δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν και υποβαθμίζουν την ευρύτερη περιοχή.
  • Παρέμβαση στο στρατόπεδο Γκόνου για δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου Εμπορίου και Logistic, που ξεκίνησε κάποια στιγμή, στην πορεία άλλαξε ο κεντρικός σχεδιασμός, παλινδρόμησε και τώρα ορθοδρομεί στο σημείο από όπου ξεκίνησε για δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου που μπορεί να περιλάβει πιθανόν και τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου.
  • Μητροπολιτικό πάρκο στα Διαβατά είτε στους διαθέσιμους χώρους του υπουργείου Γεωργίας είτε στους δημοτικούς χώρους που μαζί με την αξιοποίηση των ανενεργών στρατοπέδων της δυτικής πόλης μπορεί να διαμορφώσει ένα πράσινο δακτύλιο πολύμορφης οικολογικής ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα (οικονομικά, εκπαιδευτικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά) ως ελάχιστο αντιστάθμισμα στην χρόνια περιβαλλοντική επιβάρυνση.
  • ·Τέλος, η μετεγκατάσταση ΔΕΘ δεν είναι μια τοπικιστική εμμονή κάποιων δυτικών που θέλουν την υποβάθμιση του κέντρου της πόλης, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Είναι εφικτή και ωφέλιμη.

Ο Λάζαρος Κυρίζογλου, Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ανέπτυξε την ανάγκη  να γίνει η Διοικητική Μεταρρύθμιση του πιο Γραφειοκρατικού Κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι όπως δήλωσε η Ελλάδα λειτουργεί συγκεντρωτικά και  δεν εφαρμόζει την Συνταγματική Επιταγή (άρθρο 102 του Συντάγματος) για Διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, οι πόροι για την τοπική αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να είναι 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου όμως περιορίζονται   σε λιγότερο από 2 δις ευρώ, δήλωσε και συμπλήρωσε πως θα έπρεπε να μεταφερθούν  αρμοδιότητες στην Α’ βάθμια και Β’ βάθμια Αυτοδιοίκηση με πόρους, προσωπικό και μέσα για την άσκησή τους. Όπως τα περιφερειακά ιατρεία του πρώην ΙΚΑ ή τα νηπιαγωγεία.

 Ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης, Δήμαρχος Παύλου Μελά, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο υπό κατασκευή μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά, τη χωροθέτηση του Ογκολογικού Νοσοκομείου, και το περιαστικό δάσος της Ευκαρπίας, με τη δωρεά του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη, που προβλέπει τη φύτευση 300.000 δέντρων σε έκταση 3.000 στρεμμάτων.

Related Posts