Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία σας προσκαλεί σε Οικοπερίπατο στην Περιφερειακή Τάφρο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του ECOGNIZE project.
Παρασκευή 27/5, 17.45-20.30 | Σημείο συνάντησης “Zen garden” (στάση ΟΑΣΘ “Γέφυρα” με τη γραμμή 11)
Ώρα συνάντησης: 17.45
Φόρμα εγγραφής στον Οικοπερίπατο: https://forms.gle/5gdN8JTcux6nRZ549
Κατά τη διάρκεια του οικοπεριπάτου θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με ειδικούς και με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται και ζουν στην περιοχή ώστε να έχουμε μία ευρεία κατανόηση των περιβαλλοντικών πτυχών της Περιφερειακής Τάφρου και του Ελαιορέματος στην καθημερινότητα της περιοχής.
Κατα τη διάρκεια του οικοπεριπάτου θα πειραματιστούμε στη λήψη φωτογραφιών που θα εστιάζουν σε περιβαλλοντικά ζητήματα.
Το ΕCOGNIZE είναι ένα project που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της καμπάνιας Climate of Change. Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση πολιτών για την κλιματική κρίση, την περιβαλλοντική μετανάστευση και την κλιματική δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, το project αποσκοπεί στην κριτική κατανόηση της περιβαλλοντικής μετανάστευσης, που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του σύγχρονου παγκοσμιοποιημένου κόσμου. Εγείρει ζητήματα για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος τόσο για τους ανθρώπους που μεταναστεύουν λόγω του κλίματος όσο και για τους νέους που θα αντιμετωπίσουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Επισημαίνει την αλληλεξάρτηση της τοπικής και παγκόσμιας ανισότητας και δίνει τη δυνατότητα στους νέους να γίνουν ενεργοί υποστηρικτές ζητημάτων παγκόσμιας δικαιοσύνης.
Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία και η Πρωτοβουλία Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου, με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, σας προσκαλούν στη “Δράση Δεντροπροστασίας” που θα πραγματοποιηθεί στην οδό της Αλεξάνδρου Σβώλου, το Σάββατο 28 Μαΐου 2022 στις 10:00, με σημείο συνάντησης το Πάρκο Τσέπης (Ιωάννου Μιχαήλ με Αγαπηνού). Η δράση αποσκοπεί στη μείωση πληθυσμού του σκαθαριού Galerucella μέσω της εφαρμογής ειδικής βιολογικής κόλλας – εντομοπαγίδας με τη μορφή δακτυλίου στον κορμό των φτελιών της οδού.
Η δράση πρόκειται να ξεκινήσει με ενημερωτική συζήτηση σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργεί το σκαθάρι Galerucella και τους τρόπους αντιμετώπισης που έχουν δοκιμαστεί μέχρι σήμερα, έπειτα θα δοθούν οδηγίες για την ορθή εφαρμογή του σκευάσματος που θα χρησιμοποιηθεί και τέλος η δράση θα ολοκληρωθεί με την εφαρμογή της κόλλας στο πεδίο.
Για την συμμετοχή σας στη δράση θα χρειαστεί να φορέσετε ρούχα εργασίας ή ρούχα που δεν πειράζει να λερωθούν. Συνίσταται οι συμμετέχουντες/ουσες να έχουν μαζί τους ένα μπουκάλι νερό και μερικά ζευγάρια γάντια εργασίας. Η εφαρμογή της κόλλας πρόκειται να γίνει με πινέλο και θα χρησιμοποιηθούν σκάλες όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.
Λίγα λόγια για το έντομο:
Το σκαθάρι Galerucella είναι ένα φυλλοφάγο έντομο το οποίο ξηραίνει τα φύλλα της φτελιάς, δημιουργώντας κοιλότητες και κενά στο εσωτερικό τους. Το εν λόγω έντομο καταστρέφει το φύλλωμα των φτελιών της περιοχής, στερώντας το οξυγόνο, τη δροσιά και την σκιά από τους περιοίκους, κατά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες, προκαλώντας, έτσι, όχληση, τόσο στους κατοίκους, όσο και στους θαμώνες των τοπικών καταστημάτων, αυξάνοντας τη δυσοσμία, δημιουργώντας εστίες ρύπανσης και στερώντας την αισθητική απόλαυση του ελάχιστου πρασίνου.
Σε περίπτωση βροχής η δράση πρόκειται να μετατεθεί στα επόμενα Σαββατοκύριακα.
 
Περισσότερες πληροφορίες:

Με εκτίμηση,

Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία

Πηγή άρθρου: https://mamagea.gr/news/33_TreeprotectionactioninAlexandrouSvoloustreetThessaloniki

Related Posts