11.09.2022.

Ολοκληρώνεται η 10η ΓΙΟΡΤΗ  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ  στο πάρκο της Νέας Ελβετίας στην περιοχή Χαριλάου, που ξεκίνησε στις  8   Σεπτεμβρίου 2022.

Κεντρικό θέμα της γιορτής: ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΑΡΜΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ

Το πλήρες το πρόγραμμα της Οικογιορτής είχε αναρτηθεί στη διεύθυνση: https://ecogreenscm.gr/small-daily-news-of-the-city/10i-giorti-oikologikis-georgias-kai-cheirotechnias

Καταφέραμε να παρακολουθήσουμε τα εξής εργαστήρια και σεμινάρια:

  • Εργαστήριο διατήρησης παραδοσιακών σπόρων και συντήρησης τροφίμων, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη, ιδρυτή του ΠΕΛΙΤΙ (στην παρακάτω  διεύθυνση του ΠΕΛΙΤΙ μπορεί κανείς να δει  τρόπους  για το πώς κρατάμε σπόρους φρούτων και λαχανικών και πώς γίνεται η αποξήρανση και διατήρησή τους: https://www.youtube.com/user/peliticom)

                        

 

Οι καλοί σπόροι μένουν στον πυθμένα και διαχωρίζονται από τους αδύναμους σπόρους που επιπλέουν .

 

 

  • Σεμινάριο βιολογικής αμπελουργίας, από τον Δημήτρη Δρίτσα , βιοκαλλιεργητή από τα Μέγαρα.

Η διαμόρφωση της αμπέλου μπορεί να είναι σε μορφή  κυπέλλου, κρεβατίνας  ή γραμμικά.Στην Ελλάδα παρατηρούνται 200 διαφορετικές ποικιλίες. Δεκαετία του ’70 η σοβαρή ασθένεια Φυλλοξέρα έπληξε τα αμπέλια της Ελλάδας και αναγκαστικά έγινε εισαγωγή του αμερικάνικων υβριδίων, που ήταν ανθεκτικά σε ασθένειες αυτού του είδους. Πλέον μπορούμε να βάλουμε και Ευρωπαϊκές ποικιλίες ανάλογα με το μικροκλίμα. Όμως χρειάζεται προσοχή στην επιλογή ποικιλίας ανάλογα με τον τόπο, την ανάλυση εδάφους, την υγρασία κ.λ.π. Ασφαλής τρόπος είναι να ρωτήσουμε τους ήδη υπάρχοντες γείτονες-καλλιεργητές τι είδους ποικιλία καλλιεργούν στον συγκεκριμένο τόπο.

Για την επεξεργασία του χώματος προτείνεται όχι φρεζάρισμα αλλά όργωμα. Μη φρεζάροντας το χώμα αναπτύσσονται γεωσκόληκες που το αερίζουν. Η λίπανση αυξάνει την ποσότητα αλλά όχι την ποιότητα του προϊόντος. Τα ποτιζόμενα αμπέλια είναι πιο ευαίσθητα σε ασθένειες από τα άνυδρα. Τα πρώτα δύο με τρία χρόνια το αμπέλι θέλει καθάρισμα από τα χόρτα. Μετά τα τρία χρόνια δε θα χρειάζεται ούτε χαλκός ούτε θειάφι. Με τα ραντίσματα μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο ενδυνάμωσης των ασθενειών. Εάν έχει βροχές τότε η παραγωγή είναι μεγαλύτερη όμως το αμπέλι εμφανίζει συμπτώματα κρυολογήματος και οφείλουμε  να επέμβουμε πραγματοποιώντας αραιώσεις στο καρπό. Αφαιρούμε τα φύλλα κάτω από το τσαμπί όταν δούμε πως έχει σχηματιστεί μούχλα. Όσα κλαδιά δεν έχουν τσαμπιά κόβονται μαζί με τα ασθενικά.

Το αμπέλι γενικά γερνάει. Δύσκολα επαναφέρεται. Καλύτερη λύση είναι να ξηλωθεί και να γίνει νέο φύτεμα. Το νέο αμπέλι βγάζει καρπό στα τέσσερα με πέντε χρόνια. Η απόδοση είνια ένας τόνος ανά στρέμμα. Στα είκοσι χρόνια πρέπει να ανανεώνεται.

Το αμπέλι “μαθαίνει” . Να διατηρούμε σταθερές μεθόδους καλλιέργειας.

  • Σεμινάριο γύρω από τη μέλισσα, το μέλι και την αξία τους. Από τους Νίκο Χατζηκαλλινικίδη, Στέλιο Παππά, Χρήστο Πατσαρασλή, βιομελισσοκόμους.

Το 50% των εντομικών επικονιάσεων και το 30% της τροφής μας επικονιάζεται από τις μέλισσες που έχουν ακτίνα δράσης τα 5 χιλιόμετρα.

Υπάρχει παγκόσμιος κίνδυνος εξαφάνισης της μέλισσας, κυρίως λόγω των φυτοφαρμάκων αλλά και ενός παράσιτου (τσιμπούρι)  από την Ασία, την βαρόα. Στην ΕΕ απαγορεύτηκε το πολύ βλαβερό φυτοφάρμακο RoundUp αλλά όχι στην Ελλάδα! Από το 1981 δεν υπάρχουν πλέον άγρια ελεύθερα μελίσσια στον κόσμο παρά μόνο στην Αυστραλία. Βέβαια ζουν μικρά άγρια μελίσσια που δεν επηρεάζονται από τη βαρόα, όμως δεν παράγουν μέλι. Υπάρχει τρόπος προστασίας των κυψελών από τη βαρόα με βιολογικές μεθόδους.Οι μεγάλες μονοκαλλιέργειες καταστρέφουν τον πληθυσμό των μελισσών. Άρα αναγκαία και για το θέμα των μελισσών η βιοποικιλότητα. Το μελίσσι κινδυνεύει κυρίως στην αρχή  της Άνοιξης και όχι τόσο πολύ στη διάρκεια του χειμώνα, διότι έχει εσωτερικά αποθέματα. Νοθεία του μελιού μπορεί να γίνει με προσθήκη γλυκόζης που είναι καρκινογόνα.

Με το θέμα των πυρκαγιών στην Ελλάδα επιβλήθηκαν αυστηροί περιορισμοί της μελισσοκομίας στα δάση, που όμως αποτελεί βασικός χώρος τροφής των μελισσών.

Η μελισσοκομία είναι επιστήμη. Θέλει μελέτη, παρατήρηση, φροντίδα. Πραγματοποιούνται σεμινάρια στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και στον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής. Βέβαια καλύτερα η μάθηση να ολοκληρωθεί κοντά σε έμπειρο μελισσοκόμο.

  • &
  • Σεμινάριο Gua-sha. Αρχαία κινέζικη θεραπεία προσώπου, για φυσικό λίφτινγκ, αναζωογόνηση και αποτοξίνωση, με χρήση φυσικών λαδιών, αιθέριων ελαίων και απλών εργαλείων. Από τη Μάγια

και

  • γευτήκαμε  άγρια μανιτάρια Γρεβενών μαγειρεμένα με προΪόντα των παραγωγών της οικογιορτής, σε δίμετρο τηγάνι, από το Φώτη ΠαρασκευαΪδη, συλλέκτη άγριων μανιταριών. Δωρεάν ήταν η  δοκιμή για τους επισκέπτες.

Related Posts