Προς:

 1. Πρωθυπουργό, κ. Κ. Μητσοτάκη
 2. Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, κ. Αλ. Τσίπρα
 3. Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κ. Ν. Ανδρουλάκη
 4. Γραμματέα Κ.Κ.Ε., κ. Δ. Κουτσούμπα
 5. Πρόεδρο ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, κ. Κ. Βελόπουλο
 6. Γραμματέα ΜΕΡΑ25, κ. Γιάνη Βαρουφάκη
 7. Βουλευτή Χαλκιδικής, κ. Γ. Βαγιωνά
 8. Βουλεύτρια Χαλκιδικής, κ. Κ. Μάλαμα
 9. Βουλευτή Χαλκιδικής, κ. Απ. Πάνα
 10. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα
 11. Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, κ. Απ. Τζιτζικώστα
 12. Περιφερειακές Παρατάξεις Κ. Μακεδονίας
 13. Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Χαλκιδικής, κ. Γ. Γιώργου
 14. Δήμαρχο Αριστοτέλη, κ. Σ. Βαλιάνο
 15. Δημοτικές Παρατάξεις Δήμου Αριστοτέλη
 16. Δήμαρχο Βόλβης, κ. Διαμαντή Λιάμα
 17. Δήμαρχο Καβάλας κ. Θεόδωρο Μουριάδη
 18. Μέσα Ενημέρωσης

Oι κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη παρακολουθήσαμε συγκλονισμένοι, μαζί με όλη την ελληνική κοινωνία, την ασύλληπτη τραγωδία στα Τέμπη, που όπως όλα δείχνουν ήταν προβλέψιμη, αν όχι προδιαγεγραμμένη. Ξανά και ξανά, από τις πλημμύρες στη Μάνδρα μέχρι τα Τέμπη, όσοι γνώριζαν, προειδοποιούσαν για το κακό που έρχεται. Οι φωνές αυτές αγνοήθηκαν, αν δεν λοιδορήθηκαν κιόλας, και η προαναγγελθείσα καταστροφή, απλά, αφέθηκε να συμβεί.

Στη βορειοανατολική Χαλκιδική βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη μεταλλευτική δήθεν «επένδυση» της καναδικής Eldorado Gold. Το σύνθετο αυτό έργο περιλαμβάνει:

 • Το μεταλλείο των Σκουριών στο δάσος του όρους Κάκκαβος, του κύριου υδροφορέα της περιοχής. Η αποστράγγιση του θα στερήσει το πόσιμο νερό από την πλειονότητα των χωριών της περιοχής.
 • Το υπόγειο μεταλλείο των Μαύρων Πετρών, κάτω από το δομημένο οικισμό της Στρατονίκης, όπου η εξόρυξη προκαλεί καθιζήσεις και σοβαρές ρωγματώσεις στα σπίτια και τις υποδομές του χωριού.
 • Το μεταλλείο της Ολυμπιάδας που αποτελεί αυτή τη στιγμή το κέντρο της μεταλλευτικής παραγωγής και επισείει σοβαρούς κινδύνους, τόσο για τον ίδιο τον οικισμό όσο και για το Στρυμονικό κόλπο.
 • Δύο χώρους απόθεσης για δεκάδες εκατομμύρια τόνους μεταλλευτικών αποβλήτων, μέσα στις κοίτες μεγάλων δασικών ρεμάτων, μια πιθανή αστοχία των οποίων θα σημάνει καταστροφή για όλο τον κόλπο της Ιερισσού και το βόρειο Αιγαίο.

Ειδικοί επιστήμονες και ανεξάρτητοι επιστημονικοί φορείς, όπως το Συμβούλιο Περιβάλλοντος ΑΠΘ και το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια για τις μεγάλης κλίμακας αρνητικές επιπτώσεις του έργου και για την πολλαπλή επικινδυνότητά του για μεγάλο ατύχημα. Ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τραγική ανεπάρκεια των μελετών της εταιρείας και για την παγκόσμια – αρνητική- πρωτοτυπία της κατασκευής φράγματος απόθεσης επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων επάνω στο σεισμικό ρήγμα που έχει δώσει το σεισμό της Ιερισσού, μεγέθους 7,1 Richter, έναν από τους μεγαλύτερους που έχουν σημειωθεί ποτέ στον ελληνικό χώρο. Μια συνταγή καταστροφής. Ένα ατύχημα που περιμένει να συμβεί.  Οι πρόσφατοι σεισμοί στην Τουρκία μας υπενθυμίζουν πόσο κοντά μας είναι ο κίνδυνος, είτε της κατάρρευσης του μεγάλου φράγματος του Κοκκινόλακκα, 500 μ. από το Στρατώνι, είτε του φράγματος του Καρατζά Λάκκου, που τυχόν αστοχία τους θα καταστρέψει όχι μόνο τον  κόλπο της Ιερισσού αλλά και όλο το βόρειο Αιγαίο, είτε της ολικής καταστροφής στο κούφιο, κυριολεκτικά, χωριό της Στρατονίκης.

Οι κάτοικοι της περιοχής δίνουμε εδώ και δεκαετίες αγώνα για να σώσουμε τον τόπο μας. Τώρα, με χρηματοδότηση από τις τράπεζες, τις ανακεφαλαιοποιημένες με το αίμα του ελληνικού λαού, και από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο δήθεν θα κατευθυνόταν στον πρωτογενή τομέα και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η εταιρεία δηλώνει έτοιμη να ολοκληρώσει την κατασκευή του μεταλλείου των Σκουριών.  Ως τοπική κοινωνία προειδοποιούμε, για πολλοστή φορά, ότι όλοι όσοι συμβάλλατε με τις υπογραφές σας στην εδραίωση στη Χαλκιδική μιας εταιρείας αναξιόπιστης που δρα ανεξέλεγκτα και ήδη έχει προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος, είστε υπεύθυνοι και υπόλογοι για την καταστροφή του τόπου μας.

Από τα Τέμπη μέχρι τις Σκουριές

Εσείς μιλάτε για κέρδη και ζημιές

Εμείς μιλάμε γι΄ ανθρώπινες ζωές.

Πηγή εικόνας: https://www.ethnos.gr/Economy/article/124821/kontasesymfoniakybernhsheldoradogiatoxrysothsxalkidikhs

 

Related Posts