Μήνυμα για την έναρξη της ακτοπλοϊκής γραμμής μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σμύρνης με το πλοίο έστειλε το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας και συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Ναυτιλιακών Υποθέσεων.

Αναφέρει ότι «η γραμμή Ro-Pax (σ.σ. τύπος επιβατηγού-οχηματαγωγού εμπορικού πλοίου), που ιδρύθηκε μεταξύ του λιμένα Alsancak και του λιμένα Θεσσαλονίκης, ξεκινάει τα ταξίδια της στις 11 Οκτωβρίου 2022. Καλή επιτυχία στη χώρα μας, που αποτελεί τη νέα πύλη προς την Ευρώπη για τις εξαγωγές μας μέσω Θεσσαλονίκης».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης Μαχμούτ Οζγκενέρ τόνισε σε δήλωσή του για τη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση ότι «μπορεί να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη μεταφορά ξεκινώντας από τη Σμύρνη δια θαλάσσης, φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στην Ευρώπη».

Σημειώνεται ότι το πρώτο δρομολόγιο του «Smyrna Di Levante» ξεκίνησε χθες από τη Θεσσαλονίκη, ενώ σήμερα στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί η επιστροφή του πλοίου από την Τουρκία και το λιμάνι της Σμύρνης.

Το πλοίο θα αναχωρεί στις 19:00 και θα φθάνει στη Σμύρνη 14 ώρες μετά, δηλαδή τις 09:00 της επόμενης ημέρας. Τα δρομολόγια έχουν διαμορφωθεί ως εξής: Θεσσαλονίκη – Σμύρνη κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και Σμύρνη – Θεσσαλονίκη κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή.

Όπως ανέφερε ο τουριστικός πράκτορας, Γιάννης Δημητριάδης, οι τιμές για μία θέση στο κατάστρωμα ή στο σαλόνι είναι 81 ευρώ, μία θέση αεροπορικού τύπου κοστίζει 95 ευρώ ενώ τα παιδιά 2-10 ετών πληρώνουν μισό εισιτήριο.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΕ, το «Smyrna di Levante» ναυπηγήθηκε στο Bergen της Νορβηγίας το 1977 για λογαριασμό της «Unity Line» και έφερε στην πλώρη του το όνομα «kopernik». Σύμφωνα με πληροφορίες από γνωρίζοντες την αγορά, το πλοίο μεταξύ άλλων έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τη μεταφορά βαγονιών σιδηροδρόμου από τη μία άκρη της Μάγχης στην άλλη, μέσω σιδηροτροχιών, που ήταν στρωμένες πάνω του.

Πηγή άρθρων και εικόνας: https://www.voria.gr/article/thessaloniki-salpare-to-smyrna-di-levante-gia-to-partheniko-tou-taxidi-sti-smirni-vid

και https://www.voria.gr/article/ipourgio-metaforon-tourkias-kali-epitichia-sti-nea-grammi-thessalonikis-smirnis

Related Posts