28.07.2022.
Ανοιχτή επιστολή
Προς Βουλευτές Νέας Δημοκρατίας ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΘΕΜΑ: “Η σημερινή ψηφοφορία για την παραμονή της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο κατά παραβίαση των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ”
Εισάγεται σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία η Κυβέρνηση παραβιάζει κατάφωρα και απροκάλυπτα τις με αριθμό 191 & 192/2022 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών στο νερό και την υγεία.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις παραπάνω αποφάσεις της έκρινε αμετάκλητα αφενός ότι το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ (ομοίως και της ΕΥΔΑΠ) και αφετέρου ότι η ΕΥΑΘ (ομοίως και η ΕΥΔΑΠ) δεν πρέπει να ενταχθεί με κανένα τρόπο στο Υπερταμείο διότι το Υπερταμείο επιδιώκει “σκοπούς ταμειακούς και ταμιευτικούς” οι οποίοι ανταγωνίζονται ή θέτουν σε κίνδυνο την αξιούμενη, αδιάλειπτη ποιοτική και οικονομική παροχή νερού.
Η Κυβέρνηση εμμένοντας στην παραμονή της πλειοψηφίας των μετοχών της ΕΥΑΘ (και της ΕΥΔΑΠ) στο Υπερταμείο, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ψευδεπίγραφης συμμόρφωσης:
Aκυρώνει τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Χώρας.
Διασφαλίζει τα συμφέροντα των δανειστών.
Iδιωτικοποιεί το δημόσιο αγαθό του νερού παραδίδοντάς το “στην αρένα του κέρδους” .
Yπομονεύει την προσβασιμότητα των πολιτών στο δημόσιο αυτό αγαθό, όπως έχουμε δει να συμβαίνει με το ρεύμα που τις δυσβάκτατες αυξήσεις βιώνουμε όλοι στις τσέπες μας.
Οδηγεί αναπόδραστα σε κίνδυνο την αδιάλειπτη και υψηλής ποιότητας παροχή των ζωτικής σημασίας για τους πολίτες υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.
Σημειώνουμε ότι επιφυλάξεις για τις υπό ψήφιση ρυθμίσεις έχει διατυπώσει και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην από 27.07.2022 έκθεση της (αναρτημένη στο ιστολόγιο της Βουλής των Ελλήνων).
Υπενθυμίζουμε ότι το 2014 το 98,3% των πολιτών της Θεσσαλονίκης είπε ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού με δημοψήφισμα.
Υπενθυμίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης τον Ιούνιο του 2022 είπε ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού με έκδοση ψηφίσματος.
Ενόψει των ανωτέρω με την παρούσα σας καλούμε:
Να καταψηφίσετε τις προτεινόμενες ρυθμίσεις οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της Χώρας και την εκπεφρασμένη βούληση των Θεσσαλονικέων.
Να μην βάλετε με την ψήφο σας την σφραγίδα στην ιδιωτικοποίηση του Νερού της πόλης που υπονομεύει όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον της.
Θεσσαλονίκη, 28 Ιουλίου 2022
Πηγή άρθρου και εικόνας: https://www.facebook.com/soste.tonero/

Related Posts