17/12/2021.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα, 114.000 πρόωροι θάνατοι θα μπορούσαν να αποφεύγονται στις Ευρωπαϊκές πόλεις, αν υιοθετούνται οι τελευταίες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ποιότητα του αέρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ, τα ανώτατα συνιστώμενα όρια ρύπων του αέρα είναι πολύ χαμηλότερα συγκριτικά με εκείνα που ίσχυαν από το 2005. Ειδικότερα, οι μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (έναντι 10 μg/m3 πριν) και του διοξειδίου του αζώτου τα 10 μg/m3 (έναντι 40 μg/m3 πριν).

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του ISGlobal, η ελληνική πόλη με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση του δείκτη θνησιμότητας από τα μικροσωματίδια παρουσιάζεται να είναι οι Σέρρες (θέση 30 διεθνώς), όπου εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν 92 ετήσιοι πρόωροι θάνατοι αν ίσχυαν τα νέα όρια του ΠΟΥ, η Θεσσαλονίκη (θέση 64 – 719 λιγότεροι θάνατοι), η Αθήνα (θέση 71 – 3.433 λιγότεροι θάνατοι) και η Λάρισα (θέση 72 – 134 λιγότεροι θάνατοι, έναντι 89 με τα όρια του 2005).

Ο Περιφερειακός σύμβουλος Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: Είναι απολύτως αναγκαία η συμμόρφωση των ελληνικών πόλεων με τις πρόσφατες κατευθυντήριες αρχές του ΠΟΥ. Μάλιστα η πρόσφατη παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο από την κομισιόν για υπέρβαση των επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων στην πόλη της Θεσσαλονίκης μας δείχνει πως πρέπει να παρθούν μέτρα άμεσα τόσο σε περιφερειακό όσο σε δημοτικό επίπεδο.

 
Το γραφείο τύπου της παράταξης

Related Posts