Χθες 4.5.2022 στο café του Βασιλικού Θεάτρου πραγματοποιήθηκε συνάντηση επίσημων φορέων με ομιλητές τους: Φίλιππο Γκανούλη, επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης Οικολογία – Πράσινη Λύση και Γιάννη Ξενίδη, Αναπληρωτής Καθηγητής του ΑΠΘ και εκπρόσωπος « Κίνηση Πολιτών ΔΕΘ-Μητροπολιτικό Πάρκο για μία Βιώσιμη Θεσσαλονίκη». Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση –  συζήτηση πολιτών για την καλύτερη λύση στο θέμα της  ΔΕΘ.

 

Ο Φίλιππος Γκανούλης ανέπτυξε τη σταθερή θέση της παράταξης και των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, που ισχύουν διαχρονικά τα τελευταία  10 χρόνια, και που μέσα από τον διάλογο με την πόλη στηρίζουν ως καλύτερη τη λύση της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στην Δυτική Θεσσαλονίκη, στις παρυφές της πόλης.

Τόνισε ότι η ανάπλαση της ΔΕΘ είναι μη βιώσιμη λύση διότι:

  • υπάρχει αναγκαιότητα μείωσης του ελλείμματος πρασίνου ανά κάτοικο, συμβαδίζοντας με τα πρότυπα που ισχύουν για τους Ευρωπαίους κατοίκους. Αυτό μπορεί να προκύψει με την δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου στη θέση της ΔΕΘ, διατηρώντας εκεί ένα μικρό κτηριακό απόθεμα για τη δυνατότητα πραγματοποίησης μικρών εκθέσεων.
  • δημιουργεί αναπτυξιακή ανισορροπία μεταξύ Ανατολικού και Δυτικού Τομέα της πόλης, η οποία εντείνεται με το Περιφερειακό σχεδιασμό του παραλιακού μετώπου.

Ο Γιάννης Ξενίδης αναφέρθηκε στις νομικές κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν  αρχές του 2022, όπως η αίτηση ακύρωσης του έργου ανάπλασης της ΔΕΘ. Δήλωσε ότι η ανάπλαση έχει μεγάλο κτηριακό αποτύπωμα και κινείται γύρω από ένα ήδη παρωχημένο μοντέλο. Τόνισε την αύξηση του κόστους, έως και διπλασιασμό της αρχικής κοστολόγησης του 2013, για τον υφιστάμενο σχεδιασμό, με  ταυτόχρονη αύξηση κλινών του ξενοδοχείου που σχεδιάζεται να κτιστεί εντός του χώρου της ΔΕΘ. Επισήμανε & την επιβάρυνση του ήδη κυκλοφοριακού προβλήματος  στο κέντρο της πόλης. Λόγω της φύσης του έργου, που εντάσσεται σε ειδικό  πολεοδομικό σχέδιο,  δεν απαιτείται μελέτη και επομένως δεν αποτυπώνονται οι Περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανάπλασης.

Στη συνέχεια παρέμβαση έκαναν οι: Ν. Φιλίππου, επιχειρηματίας μέλος της κίνησης «Νέο Ρεύμα, Νέο Όραμα», Θ. Ρούσσου, ρευματολόγος γιατρός που εργάζεται στο Λονδίνο, Στρ. Μάνος χωροταξικός, Γ.  Κρεστενίτης και Σ. Λαδά, καθηγητές ΑΠΘ  υποστηρίζοντας την άποψη της μετεγκατάστασης. Μεταξύ των όσων ειπώθηκαν επισημάνθηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις της ανάπλασης στον επιχειρηματικό κόσμο του κέντρου, η διατήρηση σημαντικών κτηρίων με χαρακτήρα εποχής, θέτοντας θέμα της ιστορικής ταυτότητας της πόλης καθώς και η ύπαρξη Αρχαίων στην ευρύτερη περιοχή της ΔΕΘ.

Η συνάντηση έληξε με την υπόσχεση όλων των παρευρισκόμενων για τη συνέχεια των Δράσεων και στα υπόλοιπα ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια της Θεσσαλονίκης, όπως η πλαζ Αρετσού, Τσαΐρια κ.λ.π. .

 

Related Posts