Η Ευρώπη και ο κόσμος ξύπνησαν σε μια ζοφερή πραγματικότητα με απρόβλεπτες συνέπειες. Η Ρωσία του Προέδρου Πούτιν έχει αρχίσει μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά της Ουκρανίας, της χώρας ολόκληρης και όχι μόνο στις κατά πλειοψηφία ρωσόφωνες περιοχές που πρόσφατα αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητες από τον κ. Πούτιν.

Τις προηγούμενες ημέρες συζητούσαμε τα υπέρ και τα κατά των ρωσικών παραπόνων και απειλών κατά της Ουκρανίας, τη στάση των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και βρίσκαμε επιχειρήματα υπέρ και κατά για όλες τις πλευρές. Η απόφαση του κ. Πούτιν να προχωρήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο κατά μιας ανεξάρτητης χώρας και μάλιστα στην ευρωπαϊκή ήπειρο ακυρώνουν την όποια νομιμοποίηση θα μπορούσε να διεκδικήσει η ρωσική πλευρά. Κανένας σεβασμός για αναγνωρισμένα σύνορα και κράτη, και δυστυχώς καμία δυνατότητα εσωτερικής διόρθωσης πορείας με ομαλό τρόπο, λόγω του μείγματος εθνικισμού και ολιγαρχίας που έχει επιβληθεί από τον κ. Πούτιν και την ομάδα του.

Δυστυχώς, το μόνο που γίνεται σαφές από αυτή την απαράδεκτη και απόλυτα κατακριτέα κίνηση είναι ότι η Ρωσία χρειάζεται ακόμα χρόνο και εσωτερική πρόοδο πριν μπορέσει να καθίσει ισότιμα στο ευρωπαϊκό τραπέζι, που συνδυάζει την ασφάλεια με τη δημοκρατία. Παρά τα πολλά της εσωτερικά προβλήματα και εξωτερικά λάθη η Δύση «σώζεται» από την εσωτερική δημοκρατία και τους θεσμούς εξισορρόπησης που συνεχίζει να έχει. Αυτό προφανώς λείπει από τη Ρωσία κι έτσι ο κ. Πούτιν έχασε τελείως το μέτρο.

Καλούμε για άμεσο τερματισμό των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και αποχώρηση των Ρωσικών στρατευμάτων από τα Ουκρανικά εδάφη. Κάνουμε έκκληση για συγκρατημένη αλλά στιβαρή αντίδραση της Δύσης και ολόκληρης της ανθρωπότητας στις παράνομες και άκρως επικίνδυνες ρωσικές ενέργειες, με καταδίκη στα Ηνωμένα Έθνη και άλλους οργανισμούς, απομόνωση της Ρωσίας και απαίτηση επιστροφής στη διεθνή νομιμότητα. Η Ρωσική ηγεσία πρέπει να τεθεί προ των ευθυνών της για την ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή που μπορούν να επιφέρουν οι ενέργειές της αν δεν αντιστραφούν άμεσα.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να λάβει ενεργό μέρος σε αυτή την προσπάθεια και να χρησιμοποιήσει τη συμμετοχή της σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τις επαφές της με όλες τις πλευρές προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και επιστροφής στη διεθνή νομιμότητα. Ζητούμε επίσης άμεση ενεργοποίηση για την ασφάλεια του ελληνισμού της Ουκρανίας. Τις προσπάθειες αυτές στηρίζουμε ως Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ και αναμφίβολα στηρίζει όλος ο πολιτικός κόσμος της χώρας και ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Ευχόμαστε και εργαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα για αποφυγή χειρότερων σεναρίων.

Δρ. Γεώργιος Κωστάκος,
Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Related Posts