Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θέλουμε να εκφράσουμε τον βαθύτατο προβληματισμό μας για τη δημοκρατία στη χώρα, μετά τις εξελίξεις που αφορούν το θέμα παρακολούθησης, από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, που έχει δει το φως της δημοσιότητας και εξισώνει την Ελλάδα με χώρες όπως η Ουγγαρία. Το γεγονός έχει φτάσει στις Βρυξέλες και αναμένεται να συμπεριληφθεί στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Διερεύνησης Παρακολουθήσεων.

Να σημειώσουμε ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχει διαταχθεί διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για να διαπιστωθεί αν υπάρχει παράνομη πράξη παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου.

Να θυμίσουμε επίσης ότι για αντίστοιχο περιστατικό, που αφορά τον δημοσιογράφο Σταύρο Μαλιχούδη, έχει εκδώσει ψήφισμα τον Νοέμβριο του 2021 η ΕΣΗΕΑ.

Ερωτάμε την Κυβέρνηση, γιατί, βάσει τροπολογίας, αφαιρέθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) η δυνατότητα να γνωστοποιεί στους πολίτες ότι βρέθηκαν υπό παρακολούθηση;

Μας προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό, το γεγονός ότι κατά την περίοδο της παρακολούθησής του ο δημοσιογράφος Θ. Κουκάκης ερευνούσε υποθέσεις Ελλήνων τραπεζιτών και επιχειρηματιών. Σημειώνουμε δε ότι η ΕΥΠ τελεί υπό την άμεση εποπτεία του Πρωθυπουργού.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ υψώνουμε τη φωνή μας μαζί με την Ευρωομάδα των Πρασίνων και με όσους στηρίζουν την ελευθερία του λόγου και καλούμε τώρα να αποσαφηνιστεί με ποιων εντολές ξεκίνησε η παρακολούθηση του δημοσιογράφου, αλλά και ποιοι άλλοι νομοταγείς πολίτες είναι στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων. Επίσης, αναμένουμε την τοποθέτηση της Κυβέρνησης σχετικά με το θέμα Κουκάκη και αν υπάρχει πολιτική εντολή για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτές οι μέθοδοι θυμίζουν σκοτεινές και δύσκολες εποχές, πολύ μακριά από τη δημοκρατία.

 Γραφείο Τύπου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Η φωτογραφία είναι από εδώ: https://www.tanea.gr/2013/09/27/greece/apopemfthike-apo-tin-eyp-o-ypeythynos-tis-ereynas-gia-ti-xrysi-aygi/

Related Posts