Στα μέσα Νοεμβρίου κατατέθηκε από την Κυβέρνηση σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο Κλιματικού Νόμου, οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία της διαμόρφωσης και ψήφισης ενός νόμου που θα διέπει την κλιματική δράση στη χώρα μας μέχρι τα μέσα του αιώνα.To Σχέδιο Νόμου καλύπτει ευρεία γκάμα θεμάτων, τόσο για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής όσο και για την προσαρμογή στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της, όπως απαιτείται από έναν τέτοιο νόμο πλαίσιο. Στα θετικά συγκαταλέγονται επίσης ο πολύ-επίπεδος σχεδιασμός – σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, περιφέρειας και δήμου – η περιοδική αναθεώρηση σχεδίων με βάση τα επιτεύγματα (ή όχι) και τα νέα δεδομένα, τα ιδιαίτερα μέτρα για τις λιγνιτοπαραγωγές περιοχές και τα νησιά.

Παρ’ όλα αυτά, το σχέδιο νόμου  έχει σημαντικές εγγενείς αδυναμίες που πρέπει να διορθωθούν πριν την ψήφισή του.  Αναφέρουμε ενδεικτικά τη μη υιοθέτηση πιό φιλόδοξων στόχων για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, την έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς για την απεξάρτηση από το ορυκτό αέριο, την έλλειψη μέτρων για την προστασία της βιοιποικιλότητας και τις συγκεχυμένες αρμοδιότητες διαφόρων φορέων. Επίσης πολύ σημαντικό για έναν κλιματικό νόμο είναι πέραν της αντιμετώπισης  της κλιματικής αλλαγής να προωθήσει τη βιώσιμη ευημερία και ανθεκτικότητα με τις απαραίτητες αλλαγές στο οικονομικό μοντέλο και την ενίσχυση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, επιχειρηματικότητας και απασχόλησης.  Έναν τέτοιο πιό ολοκληρωμένο νόμο χρειάζεται η χώρα μας, που να αντιμετωπίζει με τον καλύτερο τρόπο όλες τις πτυχές της κλιματικής κρίσης και να χαίρει ευρείας διακομματικής στήριξης, καθώς και στήριξης από την ευρύτερη κοινωνία, ώστε να εφαρμοστεί συστηματικά σε βάθος χρόνου.

Προς το σκοπό αυτό, οι Περιφερειακές Οργανώσεις Εξωτερικού και Ηπείρου, και η Πολιτική Κίνηση 1ου Διαμερίσματος Αθήνας-Λυκαβηττού των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ προσκαλούμε σε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση την Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα Ελλάδος 7:30 μμ έως 9:00 μμ με θέμα:

Σχέδιο Κλιματικού Νόμου — Στόχοι, Μέτρα, Διακυβέρνηση
Μια κριτική ανάγνωση και βελτιωτικές προτάσεις

Σύνδεσμος Zoom για τη συμμετοχή του κοινού:

https://us02web.zoom.us/j/81338062968?pwd=dndaYWloQWpzWktqdnpwV2c5dDBEUT09
Meeting ID: 813 3806 2968
Passcode: 871578

Οι Περιφερειακές Οργανώσεις Εξωτερικού και Ηπείρου, και
η Πολιτική Κίνηση 1ου Διαμερίσματος Αθήνας-Λυκαβηττού
των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Related Posts