Σαράντα χρόνια έχουν περάσει από τότε που αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα AIDS και, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS η οποία τιμάται κάθε χρόνο την 1η Δεκεμβρίου, τα Ηνωμένα Έθνη τονίζουν πως οι οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και νομικές ανισότητες πρέπει να τερματιστούν επειγόντως, εάν θέλουμε να τερματίσουμε το AIDS έως το 2030. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 37,7 εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως, ζούσαν με HIV το 2020, με το 73% αυτών των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση σε θεραπεία, ενώ 680.000 έφυγαν από τη ζωή, από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS, την ίδια χρονιά.

Το Μάιο του 2021, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίστηκε πως μία αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού HIV απαιτεί συντονισμένη δράση από όλα τα κράτη στην κατάργηση των κοινωνικών ανισοτήτων όπως την καταπολέμηση του στιγματισμού, της σεξουαλικής και έμφυλης βίας, της ποινικοποίησης των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου καθώς και άλλων νόμων και πολιτικών τιμωρίας που εισάγουν διακρίσεις. Ένας από τους βασικούς στόχους είναι η κατάρτιση στρατηγικής που θα εστιάζει στην εξασφάλιση ισότιμης, οικονομικά προσιτής και έγκαιρης πρόσβασης στον εμβολιασμό κατά του Covid-19 ιδίως για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από HIV/AIDS. Eδώ κρίνεται απαραίτητη και η ανταλλαγή γνώσεων και δεδομένων των φαρμακευτικών εταιριών μέσω της δεξαμενής πρόσβασης στην τεχνολογία για την COVID-19.

Για τα δεδομένα της Ελλάδας το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης HIV/AIDS ΕΟΔΥ αναφέρει πως το προσωπικό των Μονάδων Λοιμώξεων κλήθηκε να υποστηρίξει τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη φροντίδα των ατόμων που ζουν με HIV και λαμβάνουν αγωγή, ιδιαίτερα οι ΧΕΝ (χρήστες εξαρτησιογόνων ναρκωτικών ουσιών).

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κεντρικής Μακεδονίας θεωρούμε πως όλες οι Δημόσιες Δομές και τα Κέντρα Ελέγχου AIDS οφείλουν όχι μόνο να διατηρηθούν αλλά και να ενισχυθούν για να παρέχουν ισότιμες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες, που τις έχουν ανάγκη, συμβαδίζοντας με το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό ψήφισμα.

 

Το Γραφείο των Οικολόγων Πράσινων Κεντρικής Μακεδονίας

Related Posts