Καμία ουσιαστική παγκόσμια συμφωνία στον ορίζοντα
Στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP26, που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη, προαναγγέλθηκαν το τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων, δράσεις για να σταματήσει η αποψίλωση των δασών και η χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών με στόχο την απανθρακοποίησή τους. Επιπλέον, τέθηκε ως απόλυτη προτεραιότητα ο στόχος να μην αυξηθεί πάνω από 1,5 oC η θερμοκρασία του πλανήτη μέχρι τα τέλη του αιώνα.
Ωστόσο, εστιάζοντας σε αυτές τις αποφάσεις, η Οικολογία – Πράσινη Λύση δηλώνει την απογοήτευσή της λόγω:

  • της απουσίας ρεαλιστικών προτάσεων με στόχο τη μείωση των ρύπων,
  • της άρνησης της Γερμανίας να υπογράψει την πρωτοβουλία για την κατάργηση των μηχανών εσωτερικής καύσης,
  • της γενικής απροθυμίας των πλούσιων χωρών του κόσμου να αναλάβουν έμπρακτα την ευθύνη που τους αναλογεί στην κλιματική καταστροφή,
  • του γεγονότος ότι και πάλι οι δεσμεύσεις της συνδιάσκεψης είναι εθελοντικές, ότι δεν υπάρχουν δηλαδή κυρώσεις για όσους δεν τηρήσουν τις συμφωνίες,
  • της μεγαλοστομίας του Έλληνα πρωθυπουργού στη συνδιάσκεψη και την ουσιαστική απουσία οποιασδήποτε άμεσα υλοποιήσιμης πρότασης εκ μέρους του.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι ακόμη και με την τήρηση όλων των δεσμεύσεων της Γλασκώβης, ο πλανήτης οδηγείται σε μια αύξηση κατά +2,4oC μέχρι το 2050, και κατά +4οC μέχρι το τέλος του αιώνα.  Συνεπώς, η κλιματική καταστροφή δημιουργεί την ανάγκη όχι για ένα ακόμη πολιτικό παιχνίδι, αλλά για διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Επικεφαλής της Παράταξης Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: «Η συνδιάσκεψη για το κλίμα φαίνεται ότι αναγνώρισε τη σοβαρότητα της κρίσης, αλλά δεν μπόρεσε να λάβει ουσιαστικά μέτρα για να τη σταματήσει, καθώς κανένα από τα μεγάλα οικονομικά έθνη δεν φαίνεται να είναι επί του παρόντος διατεθειμένο να συνεισφέρει επαρκώς και δίκαια στην παγκόσμια προστασία του κλίματος. Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι ο στόχος για συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη δεν μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλες συνόδους κορυφής, αλλά μόνο μέσω εφαρμόσιμων πολιτικών και ρεαλιστικών επενδυτικών αποφάσεων και κυρίως, μέσω της ενεργοποίησης των ίδιων των πολιτών».
 
Το γραφείο τύπου της παράταξης ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΥΣΗ

Related Posts