Θεσσαλονίκη, 27.05.2022.

Σοβαρά επεισόδια εκτυλίχθηκαν πάλι χθες στην περιοχή των πανεπιστημίων στη Θεσσαλονίκη.  Στο ειρηνικό αίτημα των φοιτητικών συλλόγων για απομάκρυνση των ΜΑΤ από το πανεπιστήμιο, οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση τη δράση αντιεξουσιαστών, άσκησαν ακραία βία στο κύριο σώμα των διαδηλωτών, που οδήγησε σε σοβαρούς τραυματισμούς και συλλήψεις.

Όσο αυτονόητο είναι ότι η πανεπιστημιακή μόρφωση και η προαγωγή του ελεύθερου πνεύματος δεν μπορεί να επιτευχθεί με όρους βίας, απ΄ όπου κι αν προέρχεται αυτή, άλλο τόσο προφανές είναι ότι η κυβέρνηση, με τις πολιτικές της επιλογές στους τομείς της εκπαίδευσης και της εργασίας, προάγει την παιδεία της καταστολής, της αστυνόμευσης και της σύγκρουσης.  Αποδεικνύει ότι δεν την ενδιαφέρει η μόρφωση υπό όρους ελευθερίας, ούτε ο διάλογος με τους θιγόμενους,  αλλά η παραγωγή εξειδικευμένων ανέργων χωρίς κρίση.

Σε αυτήν τη συντηρητική και αυταρχική λογική, η λύση που προβάλλει είναι η κοινή συλλογική δράση των φοιτητικών συλλόγων και των πανεπιστημιακών – εργαζόμενων του ΑΠΘ με στόχο την ελεύθερη μόρφωση χωρίς την άσκηση βίας και εκφοβισμών.

Η εικόνα είναι από :https://ecogreens.gr/epikairotita/press-releases/gia-to-schedio-vivliothiki-kai-ton-travmatismo-tou-foititi-ton-tefaa

Related Posts