6/5/2022

Χαιρετίζουμε το Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Συμμετέχουμε την Κυριακή 8.5.2022 στην Αντιπολεμική /Φιλειρηνική Δράση που οργανώνουν γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις –Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο ύψος του Ηρώδειου, 12 -2 το μεσημέρι.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι χαιρετίζουμε το Ψήφισμα που εγκρίθηκε χθες, 5 Μαΐου, από το Ευρωκοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία, το οποίο καταδικάζει ξεκάθαρα τον βιασμό, τη σεξουαλική παρενόχληση και τα βασανιστήρια ως όπλα πολέμου στην Ουκρανία. Καλεί επίσης την ΕΕ να προστατεύσει τις γυναίκες και τα παιδιά που εγκαταλείπουν την Ουκρανία από φαινόμενα εμπορίας ανθρώπων, σεξουαλικής βίας, εκμετάλλευσης, βιασμών και κακοποίησης, που καταγγέλλονται ήδη από πολλές πλευρές.

Χαρακτηριστικές οι χθεσινές δηλώσεις των εκπροσώπων της Ευρωομάδας των Πράσινων σχετικά με τα προβλήματα των γυναικών στην Ουκρανία και των προσφύγων.

Η ευρωβουλευτής Alice Bah Kuhnke, μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, σχολίασε:

«Καταδικάζουμε έντονα τη χρήση του βιασμού και της σεξουαλικής βίας ως πολεμικού όπλου. Οι γυναίκες και τα κορίτσια της Ουκρανίας κινδυνεύουν καθημερινά. Η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι όσοι αναζητούν καταφύγιο σε όλες τις χώρες της ΕΕ θα έχουν πρόσβαση σε ψυχοκοινωνική υποστήριξη και στα σεξουαλικά και στα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα. Είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας η ΕΕ να εγγυηθεί την πρόσβαση σε αυτές τις βασικές υπηρεσίες για τις γυναίκες που φτάνουν σε κράτη μέλη όπως η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, όπου η πρόσβαση σε σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των αμβλώσεων και της επείγουσας αντισύλληψης είναι περιορισμένη. Είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλίσουμε υπηρεσίες νομικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και για όσες βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία».

Η ευρωβουλευτής Viola von Cramon, Αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ουκρανία, δήλωσε επίσης σχετικά:

«Οι Ουκρανές γυναίκες βιώνουν αυτή τη στιγμή τρομερά εγκλήματα όπως οι γυναίκες πριν από λίγο καιρό στο Κοσσυφοπέδιο. Η σεξουαλική βία και ο συστηματικός βιασμός ως όπλα πολέμου δεν είναι άγνωστα. Η πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης δείχνει ότι δεν μάθαμε και για άλλη μια φορά δεν μπορέσαμε να προστατεύσουμε τις γυναίκες από αυτές τις φρικαλεότητες. Οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας χρειάζονται νομική βοήθεια, αλλά πάνω από όλα, και κυρίως, υποστήριξη για τη σωματική και ψυχολογική τους ταλαιπωρία».

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Πηγή κειμένου και εικόνας: https://ecogreens.gr/epikairotita/press-releases/gia-tin-prostasia-ton-gynaikon-stin-oukrania-kai-ton-prosfygon

Related Posts