Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα 8 Μαρτίου. Ύμνος στη γυναίκα, κόρη, αδελφή, ερωμένη, σύζυγο, μητέρα, εργαζόμενη και νοικοκυρά. Με την Αγάπη την Μητρική, το Πάθος το Ερωτικό, τη Δύναμη της Αγωνίστριας, την Πειθαρχία του Οργανωμένου Νου, έχει  παρουσία σε όλους τους χώρους εργασίας από το χωράφι και το εργοστάσιο μέχρι τους διαστημικούς σταθμούς.

Η Ημέρα αυτή δε χαρίστηκε στη γυναίκα. Ήταν 8 Μαρτίου 1857, όταν οι γυναίκες εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία και διαδήλωσαν απαιτώντας βελτίωση των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας, μείωση των ωρών εργασίας τους και εξίσωση των μισθών τους με αυτούς των ανδρών. Από τότε η 8η Μάρτη είναι Ημέρα Μνήμης  των αγώνων για τα Δικαιώματα των Γυναικών,  συνδεδεμένη με την Ιστορία και τους Αγώνες του Γυναικείου και του Εργατικού Κινήματος.

165 χρόνια μετά και οι γυναίκες ανά τον κόσμο ακόμα αγωνίζονται για τα βασικά τους δικαιώματα, όπως το δικαίωμα να ψηφίζουν, το δικαίωμα στη μόρφωση, στην ιδιοκτησία και σωματική ακεραιότητα π.χ. στο Αφγανιστάν, και όχι μόνο. Στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές οι γυναίκες εμφανίζονται πιο ευάλωτες με την αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης ή ακόμα και των απολύσεων. Επιπλέον οι στερεοτυπικές σεξιστικές αντιλήψεις που κυριαρχούν στα ΜΜΕ και στις αναμεταδόσεις παλαιών ελληνικών σειρών ή ταινιών, όπου η κοπέλα περιμένει δια καώς τον πλούσιο νέο και ωραίο για να αποκατασταθεί κοινωνικά και αλλοίμονο αν αυτό δεν της προκύψει, διευκολύνουν τις κακοποιητικές συμπεριφορές στον οικογενειακό και εργασιακό χώρο.

Σήμερα οι Γυναίκες, διεκδικώντας θεσμικές και νομικές αλλαγές, αγωνίζονται, επιπλέον των ήδη αναφερομένων, για το δικαίωμα να δουλεύουν, να αμείβονται με δίκαιους μισθούς ή ίση αμοιβή, να είναι ασφαλείς από σεξουαλική επιβολή, να διεκδικούν και να διατηρούν δημόσια αξιώματα έχοντας το σεβασμό των συνεργατών τους κ.λπ.

Η Οικολογία – Πράσινη Λύση στέκεται διαχρονικά στο πλευρό των γυναικών διεκδικώντας Δωρεάν Συμβουλευτικές Δομές για την οικογένεια, με στόχο την αποτροπή μελλοντικών επεισοδίων βιαιοπραγίας κατά των γυναικών. Επίσης, ένταξη δράσεων στο σχολικό προγραμματισμό, που να αναδεικνύουν και να εδραιώνουν το σεβασμό μεταξύ των φύλων.

Το γραφείο τύπου της παράταξης Οικολογία – Πράσινη Λύση

Related Posts