Φαίνεται αδύνατο να αντιληφθεί η κυβέρνηση τη στρατηγική σημασία της παγκοσμίως εν εξελίξει απεξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες. Ενώ μαίνεται ακόμα ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πρόσφατη κυβερνητική ανακοίνωση για επανεκκίνηση του προγράμματος ανάπτυξης υδρογονανθράκων σε ολόκληρη τη χώρα, με πρώτο το «ώριμο οικόπεδο» Ιωαννίνων, αποδεικνύεται ακραία οπισθοδρομική.

Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε ξανά τα αυτονόητα, τα οποία τόσο η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, όσο και η νεολαία απαιτούν πλέον από τις κυβερνήσεις τους: την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ενεργειακής, οικονομικής, περιβαλλοντικής, κοινωνικής και γεωπολιτικής κρίσης, με επενδύσεις στη νέα τεχνολογία της απεξάρτησης, αποκέντρωσης και αυτοδιαχείρισης της ενέργειας, μακριά από τα συμφέροντα των πετρελαϊκών κολοσσών και των στρατιωτικο-πολιτικών τους συμμάχων που αιματοκυλούν ξανά τη γειτονιά μας.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να  ακολουθήσει, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, το παράδειγμα Ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ισπανία και να απαγορεύσει για πάντα τις εξορύξεις στα εδάφη και τις θάλασσές της. Να αντιμετωπίσει την οικονομική και ενεργειακή κρίση με ένα γενναίο και βραχυπρόθεσμα ανταποδοτικό δημόσιο πρόγραμμα πάταξης της ενεργειακής φτώχειας. ΠωςΕπενδύοντας στην εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ αυτοπαραγωγής-αυτοκατανάλωσης και εξοικονόμησης της ενέργειας για  ολόκληρο τον κτιριακό τομέα της χώρας, ώστε να μειώσει ταυτόχρονα και για πάντα τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Να επανεκκινήσει έτσι την εγχώρια οικονομία δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και να αποτελέσει παράδειγμα ταχείας απεξάρτησης και δύναμη ειρήνης στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο.  

Θυμίζουμε στους θιασώτες των «κρυμμένων θησαυρών», τις αποικιακού χαρακτήρα συμβάσεις με τις εταιρείες, αντίστοιχες της Νιγηρίας, που αποδομούν το αφήγημα της αυτάρκειας, και όχι της κρατικοκεντρικής μορφής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της Νορβηγίας. Εδώ τα κοιτάσματα θα ανήκουν εξ ολοκλήρου σ’ αυτές, με νόμο του κράτους μάλιστα, οπότε εμείς θα τα προμηθευόμαστε απλώς με την απελευθερωμένη χρηματιστηριακή τιμή στην αγορά ενέργειας.

Τέλος, δεδομένου ότι οποιαδήποτε σχεδιαζόμενη δραστηριότητα θα πρέπει υποχρεωτικά να περάσει μέσα από τη δημόσια διαβούλευση, καλούμε  τον πρωθυπουργό να δημοσιοποιήσει άμεσα και επίσημα το όνομα της συγκεκριμένης περιοχής στην οποία σχεδιάζεται η εξορυκτική δραστηριότητα στα Ιωάννινα. Μέχρι στιγμής η πληροφόρηση, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, προέρχεται από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, ο οποίος αναφέρεται στην κοινότητα Λιγοψάς του Δήμου Ζίτσας, του οποίου το Δημοτικό Συμβούλιο έχει εκφράσεις σοβαρές επιφυλάξεις για παραγωγικές εξορύξεις στην περιοχή του.

Το Δελτίο Τύπου και η εικόνα είναι από: https://ecogreens.gr/epikairotita/

Related Posts