Με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) γιορτάζεται στις 3 Μαΐου κάθε χρόνο από το 1993, η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Βίντχουκ. Ήταν  μία έκκληση ελευθεροτυπίας που υπέγραψαν αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991 για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά Μ.Μ.Ε.

29 χρόνια μετά και  η Ελευθερία του Τύπου εξακολουθεί να απειλείται. Δημοσιογράφοι και δημοσιογραφικοί Οργανισμοί δέχονται πολιτικές πιέσεις, παρακολούθηση (βλέπε Θ. Κουκάκη) ακόμα και βία με απειλές, και φυλακίσεις.

Δυστυχώς η Ελλάδα σύμφωνα με την  έκθεση World Press Freedom Index των Reporters Without Borders κατέχει την 108η θέση από τις 180 και είναι 1η από το τέλος στην ΕΕ.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ  Κεντρικής Μακεδονίας, γνωρίζοντας πως δεν μπορεί  να υπάρξει δημοκρατία χωρίς ανεξάρτητη και αμερόληπτη ενημέρωση, τονίζουν τη σημασία της  Ελευθερίας του Τύπου, του λόγου, της  πληροφόρησης, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, μέσα σε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για τους δημοσιογράφους, που θα παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες,   διότι αυτά  προάγουν  τα ανθρώπινα δικαιώματα , τη δημοκρατία και διαμορφώνουν ενεργούς πολίτες.

Η εικόνα είναι από: https://www.efsyn.gr/tehnes/media/324397_se-kindyno-i-eleytheria-toy-typoy-stin-ellada

Related Posts