Σε λίγο δεν θα υπάρχουν ούτε δέντρα για να σας ψηφίσουν.

Σε αθρόες προσαγωγές μελών του οικολογικού κινήματος της Θεσσαλονίκης, προχώρησε σήμερα το πρωί η ΕΛΑΣ, σέρνοντας, μάλιστα, βίαια, τους σιωπηλούς αντιρρησίες στο πλακόστρωτο. Συγκεκριμένα, συνέλαβε 14 ανθρώπους που διαμαρτύρονταν ειρηνικά τις τελευταίες μέρες, στην πλατεία Ρωμαϊκής Αγοράς, και προσπαθούσαν να εμποδίσουν την κοπή 41 δέντρων της πλατείας από εργολάβο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πολίτες συγκεντρώνονται ήδη στο αστυνομικό τμήμα της Αριστοτέλους, όπου έχουν προσαχθεί οι οικολόγοι.

Η δημοτική παράταξη Οικολογία – Αλληλεγγύη, από τον Οκτώβριο του 2022, έχει διαμαρτυρηθεί έντονα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου και έχει καταγγείλει εδώ και πολλούς μήνες ότι στη Θεσσαλονίκη έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα ένα πρωτοφανές πογκρόμ κατά των αστικών δέντρων. Προσέφυγε, μάλιστα, και στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για να παγώσουν οι κοπές, μέχρι να γίνει αντικειμενικός έλεγχος της κατάστασης καθενός από αυτά. Με την δικαιολογία της «επικινδυνότητας», αλλά κατ΄ ουσίαν λόγω της ανικανότητας του δήμου να ελέγξει την κατάσταση των  δέντρων σε πεζοδρόμια, πλατείες, πάρκα, παρτέρια και άλλα πράσινα σημεία της πόλης, ανατίθεται σε εργολάβους η άκριτη και οριζόντια κοπή εκατοντάδων δέντρων, συχνά υπό το προσωπείο του «κλαδέματος».

Μαζί με χιλιάδες άλλες δενδροδόχους, που είναι ήδη κενές και αυξάνονται δραματικά τα τελευταία χρόνια, η Θεσσαλονίκη χάνει ακόμη και αυτά τα  ψήγματα πρασίνου που διαθέτει. Γίνεται οικολογικά η πλέον φτωχότερη πόλη  της Ευρώπης. Κάθε δέντρο, από αυτά που αποφασίζει «ελαφρά τη καρδία» να κόψει η διοίκηση του Δήμου στις οδούς Κρήτης, Κωνσταντινουπόλεως, Κ. Καραμανλή, Δελφών, Αλ. Παπαναστασίου, Αλ. Σταύρου, Αγν. Στρατιώτη, Μητροπολίτη Γενναδίου, Χειμάρρας, στην «Πλατεία Δικαστηρίων» και δεν ξέρουμε σε πόσους ακόμη δρόμους,  χρειάστηκε δεκαετίες για να αναπτυχθεί στο σημερινό του μέγεθος και άλλο τόσο θα χρειαστούν τα νέα δέντρα που λέει πως θα φυτέψει ο Δήμος.  Είναι τεράστιας σημασίας η ύπαρξή τους και για την κοπή τους απαιτείται ξεχωριστή τεχνική έκθεση για κάθε ένα από αυτά.

Η σημερινή αστυνομική αντίδραση για ένα θέμα κοινωνικό και περιβαλλοντικό εγείρει ζητήματα Δημοκρατίας, Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας και Περιβάλλοντος. Πλέον η Διοίκηση του Δήμου δεν θα μπορεί να φέρει την δικαιολογία στα θύματα του επόμενου καύσωνα ότι κανείς δεν την ενημέρωσε, ότι δεν γνώριζε την έκβαση της θερμοκρασιακής έκρηξης που θα ακολουθήσει στο κέντρο της πόλης από την έλλειψη δροσισμού λόγω της κοπής – απουσίας των δέντρων. Μετά και το δυστύχημα στα Τέμπη, όπου φάνηκε η γύμνια της Κεντρικής Διοίκησης σε θέματα ασφάλειας πολιτών, σήμερα αναδεικνύεται ανάλογη ανικανότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα ποιότητας ζωτικών υποδομών για τους δημότες της.

Το γραφείο τύπου της παράταξης

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΥΣΗ
ΔΙΕΘΥΝΣΗ ΛΕΩΦ. ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΟΛΓΑΣ 198, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τ.Κ. 546 55
ΤΗΛ. 2313 319618
SITE www.oikologiapkm.gr/
FACEBOOK Οικολογία – Πράσινη Λύση @OikologiaPKM

 

Related Posts