Η εμφάνιση της πανδημίας του κορονοιού που παρέλυσε την οικονομία μαζί με την προηγηθείσα οικονομική κρίση του 2008 ανέδειξαν αφενός τη ύψιστη σημασία της ύπαρξης σοβαρού, αξιόπιστου και αποτελεσματικού Δημόσιου Φορέα Υγείας και αφετέρου τις υφιστάμενες σοβαρές ανεπάρκειες, οι οποίες δημιουργήθηκαν διαχρονικά από την ίδρυση του ΕΣΥ το 1983 και επιδεινώθηκαν λόγω της προηγηθείσας οικονομικής κρίσης. Για πρώτη φορά σε όλον τον πλανήτη οι άνθρωποι αντιλήφθηκαν τη σχέση της Οικολογίας με την Υγεία και την Οικονομία, πώς δηλαδή οι κακές συνθήκες διαβίωσης ενός πτηνού (νυχτερίδας) δημιούργησαν έναν θανατηφόρο ιό που η αντιμετώπισή του επηρέασε σοβαρά την παγκόσμια οικονομία.
Η πανδημία κατέδειξε ότι το υγειονομικό προσωπικό εργάζεται σε ανθυγιεινές συνθήκες ερχόμενο σε επαφή με άκρως βλαπτικούς παράγοντες (ιοί, βακτήρια, χημικά στοιχεία, ραδιενεργά σωματίδια η ακτινοβολία) θέτοντας συνεχώς τη ζωή του σε κίνδυνο. Οι πάροχοι υγείας εργάζονται όντως σε συνθήκες που ανήκουν στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι δομές υγείας ήταν ανεπαρκείς και παντελώς ανέτοιμες για να ανταποκριθούν σε τέτοιες νέες καταστάσεις. Η έλλειψη πρωτοβάθμιας υγείας και κοινωνικής φροντίδας ανέδειξε τον κίνδυνο του αποκλεισμού χιλιάδων συμπολιτών μας από την φροντίδα που θα έπρεπε να λαμβάνουν ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες. Ο ιδιωτικός τομέας αναγκάσθηκε να «σηκώσει στους ώμους του» ότι μπορούσε, όσο μπορούσε, αλλά για όσους μπορούσαν. Ελλιπής αριθμός ασθενοφόρων δημιούργησε καθυστερήσεις στη μετακίνηση ασθενών σε ΜΕΘ όμορων νομών. Τα νησιά και η νησιώτικη Ελλαδα πάσχουν από αδυναμία μετακίνησης επειγόντων περιστατικών.
Περιβάλλον
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τους καύσωνες, την πολύ επιβαρυντική ατμοσφαιρική ρύπανση η τους κυκλώνες, επηρεάζουν την υγεία άμεσα η έμμεσα.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, έχουμε συναίσθηση της οικονομικής και υγειονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα αλλά και της πολυμορφίας του τόπου μας με 220 κατοικημένα νησιά διάσπαρτα στο Αιγαίο, επικράτεια με μήκος πάνω από 1000 km και ανάγλυφο χώρας που δημιουργεί δύσκολες κατά τόπους οδικές προσπελάσεις. Αναγνωρίζουμε την κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης, στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα. Πιστεύουμε όμως ακράδαντα (και παράλληλα προς τις ριζικές τομές και βελτιώσεις που επιβάλλεται να γίνουν στο χώρο της υγείας), ότι θα πρέπει να αλλάξουμε πρωταρχικά τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές κ.α. συνθήκες της ζωής μας, που επιβαρύνουν καθημερινά τη υγεία μας δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, τη δημιουργία «πράσινων πόλεων», την ασφαλή διατροφή, την προστασία της ατμόσφαιρας, την ενίσχυση Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας του πληθυσμού.
Χρειάζεται αναλυτικότερη και έγκυρη ενημέρωση του κοινού (κρατικά και ιδιωτικά Μ.Μ.Ε), ιδιαίτερα σε θέματα όπως η έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες και στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, η ένταξη των εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεραπειών στο εκπαιδευτικό σύστημα και στο σύστημα υγείας και η ενημέρωση των πολιτών για τις σοβαρές επιπτώσεις από εθιστικές και εξαρτησιογόνους ουσίες.
Ιδεολογικό πλαίσιο
Υγεία για όλους. Το «για όλους» εμπεριέχει όχι μόνο τους Έλληνες γηγενείς κατοίκους αυτού του τόπου που λέγεται Ελλάδα, αλλά και τους επισκέπτες με τη μορφή του τουρισμού καθώς και τους κατατρεγμένους από πολέμους, λιμούς η ανέχεια μετανάστες, που χρησιμοποιούν τη χώρα ως καταφύγιο. Ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια που προσφέρει η υγεία του κάθε πολίτη ή επισκέπτη είναι βασική αρχή των ΟΠ και έχει αντανάκλαση σε όλα όσα πρεσβεύουμε. Ο καθένας που διαμένει ή βρίσκεται περιστασιακά στη χώρα μας έχει το δικαίωμα να απολαμβάνει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα, το εισόδημα και τον τόπο προέλευσης και μόνιμης διαμονής του.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αλλάξουμε πρωταρχικά τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές κ.α. συνθήκες της ζωής μας, που επιβαρύνουν καθημερινά τη υγεία μας (π.χ. έμφαση στην πρόληψη, δημιουργία «πράσινων πόλεων», ασφαλής διατροφή, προστασία της ατμόσφαιρας, κλπ.) χρησιμοποιώντας αποκεντρωμένο οργανόγραμμα.
Η Υγεία στην περιφέρεια δεν θα πρέπει να υπολείπεται καθόλου από την παροχή υπηρεσιών Υγείας στην πρωτεύουσα. Αν και για εξειδικευμένα περιστατικά θα εξακολουθούν να υπάρχουν τα εξειδικευμένα κέντρα, η κάλυψη για τις περισσότερες βασικές ανάγκες του πληθυσμού πρέπει να παρέχεται αποκεντρωμένα στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά.
Είναι απαραίτητο ένα «Συντονιστικό Περιφερειακό Τηλεφωνικό Κέντρο», το οποίο θα εδρεύει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, θα διαθέτει τις απαραίτητες τεχνολογικές υποδομές και θα γνωρίζει / έχει καταχωρημένα ανά πάσα στιγμή κατ΄ ελάχιστον τα βασικά στοιχεία (πληρότητα των μονάδων υγείας, ασθενοφόρα, υγειονομικό προσωπικό, απαιτήσεις, ανάγκες κλπ)
Οι αναλυτικές και εξειδικευμένες προτάσεις των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ για συγκεκριμένους σημαντικούς τομείς του συστήματος υγείας βρίσκονται εδώ (προσωρινά μη διαθέσιμο).