Εισαγωγικά

Η εμφάνιση της πανδημίας του κορονοιού με τόσο μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, την κοινωνία κα την οικονομία   ανέδειξε:

1) αφενός τη ύψιστη σημασία της ύπαρξης σοβαρού, αξιόπιστου και αποτελεσματικού  Δημόσιου Φορέα Υγείας

2) αφετέρου τις υφιστάμενες σοβαρές ανεπάρκειες , οι οποίες δημιουργήθηκαν διαχρονικά  και επιδεινώθηκαν λόγω της  οικονομικής κρίσης

3) τη σχέση της Οικολογίας με την Υγεία και την Οικονομία.

 

Δομές και ανθρώπινο δυναμικό

Η διαρκής και κατ’εξακολούθηση μείωση των πόρων (ανθρώπινο δυναμικό,  υλικοτεχνική υποδομή) για τις υπηρεσίες υγείας από τη δημιουργία του ΕΣΥ (1983) έγινε εμφανής κατά την πανδημία με τον καταφανώς  μικρό αριθμό διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ σε σχέση με τον πληθυσμό  και την έλλειψη υγειονομικού προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής.  Αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι δομές υγείας ήταν ανεπαρκείς και παντελώς ανέτοιμες για να ανταποκριθούν σε τέτοιες ανάγκες.

Η οικονομική κρίση  έβαλε τη φροντίδα της υγείας των πολιτών  σε δεύτερη μοίρα, οδήγησε σε  ένα «γερασμένο» και «κουρασμένο» υγειονομικό προσωπικό  (οι λειτουργοί του είχαν προσληφθεί τη δεκαετία του 80 και τώρα προσβλέπουν στη συνταξιοδότηση), που δεν ανανεώθηκε με σταθερές ροές προσλήψεων  για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις εκάστοτε ανάγκες. Αντ’ αυτού έχουν προσληφθεί «παρατασιακοί» επικουρικοί γιατροί για 2-3 χρόνια «μπαλώνοντας» κενά.  Ούτε το αρμόδιο Υπουργείο αλλά και ούτε κάποιο άλλο μέρος της Ελληνικής Διοίκησης δεν έλαβε υπόψη του την περίπτωση ιδιαίτερων και έκτακτων υγειονομικών κρίσεων.  Αυτή η έλλειψη προγραμματισμού ανέδειξε τις ανεπαρκείς υποστελεχωμένες υποδομές, αλλά κυρίως είχε τραγικές συνέπειες για τη ζωή των συμπολιτών μας και του ίδιου του υγειονομικού προσωπικού.

Η έλλειψη πρωτοβάθμιας υγείας και κοινωνικής φροντίδας ανέδειξε τον κίνδυνο του αποκλεισμού χιλιάδων συμπολιτών μας από την φροντίδα που θα έπρεπε να λαμβάνουν ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες.  Ο ιδιωτικός τομέας αναγκάσθηκε να «σηκώσει στους ώμους του» ότι μπορούσε, όσο μπορούσε, αλλά για όσους μπορούσαν. Ελλιπής αριθμός ασθενοφόρων δημιούργησε καθυστερήσεις στη μετακίνηση ασθενών σε ΜΕΘ όμορων νομών. Τα νησιά και η νησιώτικη Ελλάδα πάσχουν από αδυναμία μετακίνησης επειγόντων περιστατικών.

Η  πανδημία κατέδειξε ότι το υγειονομικό προσωπικό εργάζεται σε ανθυγιεινές συνθήκες ερχόμενο σε επαφή με άκρως βλαπτικούς παράγοντες (ιοί, βακτήρια, χημικά στοιχεία, ραδιενεργά σωματίδια η ακτινοβολία) θέτοντας συνεχώς τη ζωή του σε κίνδυνο. Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο πόσο ευάλωτο είναι.  Επομένως οι πάροχοι υγείας εργάζονται όντως σε συνθήκες που ανήκουν στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Περιβάλλον και υγεία

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής,  με τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τους καύσωνες, την πολύ επιβαρυντική ατμοσφαιρική ρύπανση  η τους κυκλώνες, επηρεάζουν την υγεία άμεσα η έμμεσα.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, έχουμε συναίσθηση της οικονομικής και υγειονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα αλλά και την πολυμορφία του τόπου μας με 220 κατοικημένα νησιά διάσπαρτα στο Αιγαίο, επικράτεια με μήκος πάνω από 1000 km (Καλαμάτα-Αλεξανδρούπολη) και ανάγλυφο χώρας που δημιουργεί δύσκολες κατά τόπους οδικές προσπελάσεις.   Αναγνωρίζουμε την κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης, στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα, πιστεύουμε όμως ακράδαντα (και παράλληλα  προς τις ριζικές τομές και βελτιώσεις  που επιβάλλεται να γίνουν στο χώρο της υγείας), ότι θα πρέπει να αλλάξουμε πρωταρχικά τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές κ.α. συνθήκες της ζωής μας, που επιβαρύνουν καθημερινά τη υγεία μας με έμφαση στην

  • πρόληψη,
  • δημιουργία «πράσινων πόλεων»,
  • ασφαλή διατροφή,
  • προστασία της ατμόσφαιρας
  • Ενίσχυση Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας του πληθυσμού από
    • την Αυτοδιοίκηση,
    • τα σχολεία και
    • τα Κέντρα Υγείας σε ζητήματα πρόληψης και διατροφής και άσκησης με πεζοπορία και χρήση του ποδηλάτου.
  • Έγκυρη ενημέρωση του κοινού (κρατικά και ιδιωτικά Μ.Μ.Ε).  σε θέματα υγείας και πρόληψης, ιδιαίτερα σε θέματα όπως η έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες και στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπου απουσιάζει μέχρι σήμερα το κράτος. Η αποτυχία εμβολιασμού ανέδειξε αυτό το πρόβλημα της κάκιστης δημοσιογραφικής και επιστημονικά ατεκμηρίωτης  ενημέρωσης,  τις συνέπειες της οποίας υφίσταται η κοινωνία.
  • Ένταξη των εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεραπειών στο εκπαιδευτικό σύστημα και στο σύστημα υγείας.
  • Ενημέρωση των πολιτών για τις σοβαρές επιπτώσεις από εθιστικές και εξαρτησιογόνες ουσίες (όπως πχ του καπνίσματος) στην υγεία των ενεργητικών και παθητικών καπνιστών, όπως και της υπερκατανάλωσης αλκοόλ.

Ιδεολογικό πλαίσιο

Υγεία για όλους. Το «για όλους» εμπεριέχει όχι μόνο τους Έλληνες γηγενείς κατοίκους αυτού του τόπου που λέγεται Ελλάδα, αλλά και τους επισκέπτες με τη μορφή του τουρισμού  καθώς και τους κατατρεγμένους από πολέμους, λιμούς η ανέχεια μετανάστες, που χρησιμοποιούν τη χώρα ως καταφύγιο. Ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια που προσφέρει η υγεία του κάθε πολίτη ή επισκέπτη  είναι βασική αρχή των ΟΠ και έχει αντανάκλαση σε  όλα όσα πρεσβεύουμε.

Η Υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό, αναγνωρισμένο και ως Στόχος 3 (Good health and well-being)  μέσα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Στα πλαίσια « υγεία  για όλους» οφείλει η Ελλάδα να δημιουργήσει η να εξοπλίσει υπάρχουσες δομές για να αισθάνεται, ο  κάθε Έλληνας πολίτης όσο και ο επισκέπτης, σεβαστός,  ασφαλής και προστατευμένος.  Οι μετανάστες είναι ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα, όχι μόνο γιατί υπάρχουν παιδιά ανάμεσα σε αυτούς,  αλλά γιατί έχουν προβλήματα πιθανόν διαφορετικά από τα δικά μας η των τουριστών και χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

  • Ο καθένας που διαμένει ή βρίσκεται περιστασιακά στη χώρα μας έχει το δικαίωμα να απολαμβάνει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα, το εισόδημα και τον τόπο προέλευσης και μόνιμης διαμονής του.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αλλάξουμε πρωταρχικά τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές κ.α. συνθήκες της ζωής μας, που επιβαρύνουν καθημερινά τη υγεία μας.

Έμφαση στην πρόληψη,  δημιουργία «πράσινων πόλεων»,  ασφαλής διατροφή,  προστασία της ατμόσφαιρας από ρύπους

Υγεία και ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝ, αναλυτικά :

  • Ενημέρωση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, με αρχικά καταγραφή και κατόπιν προσπάθεια μείωσης τους.
  • Ενημέρωση για την αξία των σιδηροδρομικών μέσων μαζικής μεταφοράς ως πιο φιλικό ΜΜΜ προς το περιβάλλον, συνεπώς λιγότερο επιβαρυντικό, ρυπογόνο και επιβαρυντικό για την υγεία
  • Στροφή στις πράσινες πόλεις, με παράλληλη προώθηση οικολογικών μέσων μαζικής μεταφοράς (ηλεκτρικά λεωφορεία, τραίνα),
  • Ενημέρωση της αξίας της απλής άσκησης για  την υγεία μέσω πεζής μετακίνησης και της χρήσης των ποδηλάτων.
  • Ενημέρωση για την ανάγκη της Αυστηρής εφαρμογής του Κ.Ο.Κ. στις πόλεις και στις εθνικές οδούς για περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων. Αλλαγές στον Κ.Ο.Κ. για τους ποδηλάτες, θέσπιση αστικών ζωνών των 30 χλμ.
  • Υποχρεωτική ανακύκλωση των ληγμένων και μη χρησιμοποιούμενων φαρμάκων.
  • Αυστηρή εφαρμογή των νόμων για τη διαχείριση των μολυσματικών υλικών των νοσοκομείων.
  • Κάλυψη ενεργειακών αναγκών του συστήματος υγείας από ΑΠΕ.
  • Τα ζώα συντροφιάς  ως υγειονομικό εργαλείο για την ψυχική υγεία.
  • Η ενασχόληση με τη φύση  ως μέσο καταπολέμησης αγχωδών διαταραχών.

Πολιτικό πλαίσιο

Προτείνουμε μια σταθερή πολιτική για την υγεία με ρυθμούς ανανέωσης και διαρκούς επαγρύπνησης των εκάστοτε αναγκών. Η πανδημία του κορονοιού να λειτουργήσει σαν εφαλτήριο αναπροσαρμογής της Υγείας στον  Πράσινο Αναπροσανατολισμό.

–  Ανάλυση αναγκών και παροχή υπηρεσιών αναλόγως των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό, φορείς και εργαλεία με έμφαση στην πρόληψη και εφαρμογή πράσινων πολιτικών.

–  Η ελληνική ύπαιθρος άδειασε  και ένας ακόμη λόγος είναι ότι  η 3η ηλικία, αισθάνεται ανασφαλής για την υγεία της στην επαρχία.

Εφόσον τα 10 εκ Ελλήνων υποδεχόμαστε 20 εκ επισκέπτες και προσβλέπουμε σε ένα σημαντικότατο οικονομικό όφελος από αυτό,  οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους, σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη υγειονομικής περίθαλψης σε αυτούς.

  1. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ιατρικό τουρισμό εκμεταλλευόμενοι τις φυσικές θερμές πηγές της χώρας η προσφέροντας παροχές που οι άλλες χώρες δεν τις προσφέρουν, πχ εξωσωματική γονιμοποίηση πέραν της ηλικίας των 40 ετών, check up, κα.
  2. Συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με αλλά χαρτοφυλάκια σε πολιτικό πλαίσιο όπως

Παιδείας .  Αυτό εμπλέκεται στην εκπαίδευση των ειδικοτήτων που απαιτούνται για την παροχή υπηρεσιών Υγείας όπως γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, διατροφολόγους κλπ.

Τουρισμού. Ο αριθμός των επισκεπτών όπως και οι περιοχές που ελκύουν επισκέπτες πρέπει να αξιολογηθούν  και να γίνει ανάλογος σχεδιασμός των δομών παροχής Υγείας. Ο κάθε επισκέπτης που θέλει να επισκεφτεί τον τόπο μας πρέπει να αισθάνεται ασφάλεια όταν του προκύψει κάποιο θέμα υγείας  να μπορέσει να απευθυνθεί σε δομή υγείας και να λάβει την κατάλληλη περίθαλψη.

  1. Μεταναστευτικής πολιτικής. Η μετανάστευση είναι μια πραγματικότητα για την Ελλάδα μια και είμαστε σύνορο της Ευρώπης.  Ως ΟΠ με θετικά αισθήματα κατανόησης σε ανήμπορους που προστρέχουν,  οφείλουμε ως κοινωνία και ως πολιτεία να παρέχουμε περίθαλψη, για την οποία εμείς πρώτα θα είμαστε περήφανοι. Η μεταναστευτική πολιτική σε σχέση με την παροχή υγείας στους μετανάστες οφείλει να είναι σταθερή.  Για να παρέχουμε σταθερές υπηρεσίες υγείας στους μετανάστες, χρειαζόμαστε συγκεκριμένες δομές στην μεσόγεια Ελλάδα.
  2. Οικονομικών. Για να μπορέσουν να υλοποιηθούν πολιτικές Υγείας απαραίτητη προϋπόθεση είναι να  υπάρχει η πρόβλεψη  των απαιτούμενων οικονομικών  πόρων.
  3. Ανάπτυξης. Για ιατρικό τουρισμό, wellness, κλπ. όπου η χώρα μας διαθέτει ευνοϊκές γεωγραφικές συνθήκες.

Στρατηγικό πλαίσιο

Η μείωση των πόρων για τις υπηρεσίες υγείας έγινε εμφανέστερη από ποτέ, με την έλλειψη κλινών ΜΕΘ κατα την πανδημία, την έλλειψη κατάλληλου υγειονομικού προσωπικού και αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής.  Μια κλίνη ΜΕΘ δεν είναι απλά το κρεββάτι που μπαίνει ο ασθενής κατά τη νοσηλεία του. Εκτός από τα μηχανήματα που είναι συνδεδεμένα με το εν λόγω «κρεββάτι» για να παρακολουθούνται οι ζωτικές λειτουργίες του, η κλίνη ΜΕΘ χρειάζεται το γιατρό (συνήθως αναισθησιολόγο αλλά μπορεί να είναι και από άλλες ιατρικές ειδικότητες) με γνώσεις εντατικής θεραπείας, νοσηλευτικό προσωπικό (3 άτομα το 24ωρο κατ’ άτομο νοσηλευόμενο, με υψηλή εξειδίκευση), βοηθούς νοσηλευτές για εργασίες που δεν χρειάζονται εξειδίκευση, αλλά καταναλώνουν χρόνο από το έργο του λοιπού επιστημονικό προσωπικό (πλύσιμο ασθενών ΜΕΘ, αλλαγή στα σεντόνια κλπ).

 

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, σκοπεύουμε να αλλάξουμε πρωταρχικά τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές κ.α. συνθήκες της ζωής μας, που επιβαρύνουν καθημερινά τη υγεία μας (π.χ. έμφαση στην πρόληψη, δημιουργία «πράσινων πόλεων», ασφαλής διατροφή, προστασία της ατμόσφαιρας, κλπ.) χρησιμοποιώντας αποκεντρωμένο οργανόγραμμα.

Το πρόγραμμα των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ για την υγεία  κατανέμεται σε ενότητες που αφορούν

1)  Τους παρόχους των υπηρεσιών υγείας (γιατρούς, νοσηλευτές, ιατρικά εργαστήρια κλπ)

2)  Τους αποδέκτες και τις δομές / θεσμούς

3)  Τα «εργαλεία» με τα οποία παρέχεται η υγεία, είτε είναι φάρμακα είτε μέσα διερεύνησης της φυσιολογίας / παθολογίας, είτε υποβοηθητικά μέσα όπως πχ οι θερμές πηγές.

Η Υγειά στην περιφέρεια δεν θα πρέπει να υπολείπεται καθόλου από την παροχή υπηρεσιών Υγείας στην πρωτεύουσα. Αν και για εξειδικευμένα περιστατικά θα εξακολουθούν να υπάρχουν τα εξειδικευμένα κέντρα, όπως πχ το Ωνάσειο, η κάλυψη για τις περισσότερες βασικές ανάγκες του πληθυσμού πρέπει να παρέχεται αποκεντρωμένα στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά. Πολιτικές  εν μέσω πανδημίας που φέρνουν τον πληθυσμό στην πρωτεύουσα  είναι ένδειξη τριτοκοσμικής χώρας που απαξιώνει τον πολίτη  στην ελληνική ύπαιθρο. Ενώ είμαστε ως έθνος περήφανοι για την ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου, ενώ τη διαφημίζουμε, ενώ θέλουμε επισκέπτες και τα τελευταία χρόνια επενδύουμε  σε οδικούς άξονες ώστε όλη η Ελλάδα να είναι προσπελάσιμη,  ταυτόχρονα στερούμε από τον κόσμο της υπαίθρου το βασικό αγαθό της πλήρους και ολοκληρωμένης παροχής υπηρεσιών Υγείας.  Ας  γίνει η πανδημία η αφορμή, να αναβαθμιστεί και να εμπλουτιστεί με υγειονομικό προσωπικό η Υγεία στην περιφέρεια.

 

Οργανόγραμμα

Γύρω από τα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης, Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, Λάρισας, Ηρακλείου και στα κατά τόπους νοσοκομεία να εξασφαλιστούν κρεβάτια ΜΕΘ. Οι ΜΕΘ,  εκτός από την πανδημία, χρειάζονται μετεγχειρητικά αλλά και στα τροχαία ατυχήματα. Το να υπάρχουν ένας αναισθησιολόγος που να γνωρίζει εντατική και 3-4 νοσηλευτές / νοσηλεύτριες για κάθε άλλη περίπτωση εκτός κορονοιού δεν είναι υπερβολή. Είναι επιτακτική ανάγκη. Αυτές οι ειδικεύσεις δεν θα είναι ποτέ πλεονασμός.

–  Μονάδες στην ελληνική επαρχία που να παρέχουν ασφαλή υγειά σε όλους και ασφάλεια στον πολίτη ότι το υπέρτατο αγαθό της υγείας του θα διαφυλαχθεί εφόσον συντρέξει κίνδυνος.

–  Περιφερειακός σχεδιασμός γύρω από τα μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία που θα είναι τα κέντρα αναφοράς της περιφέρειας με σταθερές περιοδικές επισκέψεις ειδικοτήτων στην περιφέρεια.

–  Η γεωγραφική ιδιαιτερότητά του νησιωτικού συμπλέγματος είναι πρόκληση. Όμως τα νησιά είναι και πηγή εσόδων για την οικονομία της χώρας και ιδιαίτερη μεριμνά πρέπει να δοθεί εκεί λόγω του τουρισμού. Ελικόπτερα με σήμα του ΕΣΥ για αερομεταφορές ασθενών πρέπει να υπάρχουν σε κάθε ένα από τα νησιά που ελκύουν επισκέπτες. Ακόμα και αν «κάθονται»  και δεν είναι συνεχώς στον αέρα σε αεροδιακομιδές, η ορατή παρουσία τους δίνει αίσθημα ασφάλειας στον επισκέπτη.   Σίγουρα είναι ανέφικτο να υπάρχουν ελικόπτερα και στα 227 νησάκια της Ελλάδος,  μπορεί όμως σε όλα, ακόμα και στα μικρά με την μικρή επισκεψιμότητα, να υπάρχει ένας οδηγός με τηλέφωνο κλήσης για πρώτες βοήθειες, ιατρικές συμβουλές και αν χρειαστεί αερομεταφοράς.

–  Τηλεφωνικό κέντρο η κέντρο βιντεοκλήσεων, το οποίο σε συνδυασμό με τεχνολογικές υποδομές θα ξέρει και θα έχει καταχωρημένα ανά πάσα στιγμή

  • Την πληρότητα των μονάδων υγείας
  • Την κατάσταση των ασθενοφόρων (οδού και αέρος)
  • Την εκάστοτε ανάγκη για υγειονομικό προσωπικό σε κάθε δομή.

 

Οι μέθοδοι υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού θα πρέπει να εμπλέξουν τα προαναφερθέντα ΧΟ αλλά και τις περιφέρειες, οι οποίες θα χρειαστεί να δώσουν πληροφορίες για τις υπάρχουσες δομές.  Οι τελευταίες θα εμπλουτιστούν με ανάλογες υποδομές που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προτεινόμενες  αλλαγές ή ενισχύσεις προκειμένου να υλοποιηθούν αυτές οι προτάσεις.

Τακτικές

– Δημιουργία οργανογραμμάτων με ανάλυση υπαρχουσών δομών για το τι πρέπει να παρέχουν στις 3 ανωτέρω αναφερθείσες κατηγορίες (γηγενείς, τουρίστες, μετανάστες) με εξατομικευμένη ανά περιοχή ανάγκη. Πχ άλλες είναι οι ανάγκες στη Λέσβο και άλλες στην Ρόδο.

–  Επανδρωμένα νοσοκομεία, επαρκή μέσα μεταφοράς ασθενών (ασθενοφόρα για τον κύριο κορμό της Ελλάδος και ελικόπτερα για το νησιωτικό τμήμα).

–  Αναβάθμιση με υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό περιφερειακών νοσοκομείων γύρω από τα πανεπιστημιακά της περιφέρειας, ώστε να μη χρειάζεται ο ασθενής να μεταβαίνει στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Συμμετοχή ασθενών από όλη την Ελληνική Επικράτεια σε ερευνητικά πρωτόκολλα και πρωτοπορίες στην έρευνα και την τεχνολογία.

Κατ’ οίκον επισκέψεις νοσηλευτών, μαιών, κοινωνικών λειτουργών

Δημιουργία ειδικοτήτων σε νοσηλευτές

 

Συντονισμός της παροχής Υπηρεσιών Υγείας

Είναι απαραίτητο ένα «Συντονιστικό Περιφερειακό Τηλεφωνικό Κέντρο», το οποίο θα εδρεύει σε μια  επαρχιακή πόλη,  (στο μέσον περίπου της χώρας) θα διαθέτει τις απαραίτητες τεχνολογικές υποδομές και θα  έχει καταχωρημένα ανά πάσα στιγμή κατ΄ ελάχιστον τα  εξής στοιχεία :

  1. Την πληρότητα των μονάδων υγείας
  2. Την κατάσταση των ασθενοφόρων (οδού και αέρος)
  3. Την εκάστοτε ανάγκη για υγειονομικό προσωπικό σε κάθε δομή.

Επιπλέον, θα μπορεί να οργανώνει

  1. τηλεδιασκέψεις υγείας
  2. επιμορφωτικά σεμινάρια σε υγειονομικούς
  3. επιδημιολογικά δεδομένα για τα καθημερινά δρώμενα, τα οποία θα αναλύονται ανά τρίμηνο για να τροποποιηθούν, να βελτιωθούνε  και να συμβάλουν στη βελτίωση της κατάστασης

 

Οι μέθοδοι υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού θα πρέπει να εμπλέξουν εφαρμογή νέων τεχνολογιών και σε συνεργασία με το χαρτοφυλάκιο οικονομικών θα μπορούσαν να αντλήσουν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και  Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

 

Όσον αφορά την υγεία στους μετανάστες, πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τουλάχιστον πόσους έχουμε, πόσοι έρχονται ανά μήνα, τι υγειονομικές ανάγκες έχουνε, από τι πάσχουν. Ο αριθμός και η καταγραφή των αναγκών θα κατευθύνουν και τον τρόπο προσέγγισης της Υγείας σε αυτούς.  Χρειάζεται ευαισθησία στην προσέγγιση του θέματος υγείας των μεταναστών / προσφύγων. Μπορεί πχ να προέρχονται από περιοχές που υπάρχει σε έξαρση η φυματίωση ή η ελονοσία.  Οι δομές τους θα χρειάζονται ψυχίατρους, ψυχολόγους κοινωνικούς λειτουργούς παιδίατρους. Θα χρειαστεί ίσως  σχέδιο εμβολιασμών για μεγάλα παιδιά με εμβόλια που παρέχονται στη βρεφική ηλικία στη χώρα μας.

Ακολουθούν οι εξειδικευμένες προτάσεις των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ για συγκεκριμένους σημαντικούς τομείς του συστήματος υγείας.

ΠΡΟΝΟΙΑ

  • Μόνιμοι και εξειδικευμένοι υπάλληλοι σε ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης), ΚΕΑΤ (Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης τυφλών), ΕΙΚ (Εθνικό Ίδρυμα Κωφών) που να προσλαμβάνονται αξιοκρατικά βάσει προσόντων μέσω ΑΣΕΠ και υπάγονται στις ίδιες διατάξεις και κανονισμούς όπως οι άλλοι λειτουργοί υγείας, πχ αξιολογήσεις.
  • Μόνιμοι και εξειδικευμένοι κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι για ανάδοχή και υιοθεσία παιδιών

 

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  • Συνεργασία με το ΧΟ Τουρισμού για ανάδειξη ιατρικού τουρισμού
  • Προβολή και συντήρηση των κατά τόπους θερμών λουτρών ως μέσο συντήρησης και προαγωγής της υγείας και ευεξίας των πολιτών
  • Καταγραφή θέρμων πηγών ανά την Ελληνική Επικράτεια.
  • Καταγραφή, αξιοποίηση και προβολή των θερμών πηγών του κράτους σε διεθνές επίπεδο ως πηγή εσόδων από παροχή υπηρεσιών υγείας σε συνδυασμό με τουριστικό προϊόν.
  • Αναβάθμιση των ξενοδοχειακών υποδομών γύρω από τα θερμά λουτρά. Άρτιες υποδομές υγείας και διαφήμισή του είδους της θεραπείας που παρέχουν.

 

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ

  • Ενίσχυση Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας του πληθυσμού από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα σχολεία και τα Κέντρα Υγείας σε ζητήματα πρόληψης, διατροφής και άσκησης με πεζοπορία και χρήση του ποδήλατου.
  • Περισσότερη και πιο έγκυρη ενημέρωση του κοινού από τα κρατικά και ιδιωτικά Μ.Μ.Ε. για θέματα υγείας και πρόληψης, ιδιαίτερα σε θέματα όπως η έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες και στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπου απουσιάζει μέχρι σήμερα το κράτος.
  • Ένταξη των εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεραπειών στο εκπαιδευτικό σύστημα και στο σύστημα υγείας.
  • Ενημέρωση των πολιτών για τις σοβαρές επιπτώσεις του καπνίσματος και της υπερκατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία των ενεργητικών και παθητικών καπνιστών.

 

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

  • Υγειονομικός Έλεγχος μεταναστών στα σημεία εισόδου στην χώρα και θεραπεία οπού χρειάζεται για μολυσματικές νόσους (για φυματίωση / ηπατίτιδες β και c, νόσο από τον ιό επίκτητης ανοσοανεπάρκειας – HIV-AIDs), τόσο για θεραπεία για τους ιδίους τους μετανάστες όσο και για την προστασία της δημόσιας υγείας.

 

ΦΑΡΜΑΚΑ / ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

  • Κατάργηση των νόμων που διευκολύνουν την υπερκοστολόγηση των φαρμάκων από το καρτέλ των φαρμακευτικών εταιρειών. Συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας και όχι της εμπορικής ονομασίας.
  • Δημιουργία φορέα που να συλλέγει αχρησιμοποίητα φάρμακα από ιδιώτες για επαναπροώθηση τους πριν την ημερομηνία λήξης τους.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ –ΤΑΜΕΙΑ

Η Κοινωνική Ασφάλιση στην Ελλάδα θα πρέπει να προσανατολιστεί στους παρακάτω στόχους:

Εξασφάλιση σε όλους τους πολίτες  κατώτερων συντάξεων πάνω από το όριο της φτώχιας.

Αξιοπρεπείς συντάξεις σε όλους τους εργαζόμενους μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.

Αυτά σημαίνουν  εξασφάλιση του συστήματος  με πόρους χρηματοδότησης θεσμοθετημένα εξασφαλισμένους.

Προέλευση:

α) Κύριο στοιχείο που εξασφαλίζει την επαρκή χρηματοδότηση είναι η βιώσιμη οικονομία.

β) Δέσμευση μέρους της δημόσιας περιουσίας και παραχώρηση του υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης.

γ) Διεύρυνση της φορολογικής βάσης σε μορφές πλούτου και μεγάλα εισοδήματα που σήμερα απαλλάσσονται από τη φορολογία ή υπο-φορολογούνται.

δ) Μετοχοποίηση μικρού μέρους των κερδών μεγάλων επιχειρήσεων και διοχέτευση στα ασφαλιστικά ταμεία.

ε) Καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, καθιέρωση του εργόσημου και ομαλή ένταξη των οικονομικών μεταναστών στην εργασιακή νομιμότητα.

στ) Τριμερής χρηματοδότηση και υπαγωγή της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος στον  κρατικό προϋπολογισμό

 

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ  (ΕΣΥ)

Εισαγωγικά

Το ΕΣΥ από τη δημιουργία του (1983) σταμάτησε να ανανεώνεται με προσλήψεις ώστε να υπάρχει διάδοχη γενιά προσωπικού. Οι χαμηλοί μισθοί και η απαξίωση που υπάρχει στο γερασμένο ΕΣΥ οδηγεί τους γιατρούς στο εξωτερικό και φυσικά δεν υπάρχουν κίνητρα που να ενθαρρύνουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

  • Αποκεντρωμένο και αυτοδιαχειριζόμενο ΕΣΥ με τη συμμετοχή των Δήμων και του ενιαίου Ταμείου Υγείας.
  • Άμεση δημιουργία Φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπευθύνου για
  • Πρόληψη – προαγωγή Υγείας
  • Προσυμτωματικό έλεγχο
  • Πρώιμη διάγνωση και συμβουλευτική
  • Ατομικό / οικογενειακό γιατρό ως μέλος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και επέκταση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και πλαφόν ανώτερου αριθμού ασθενών ανά γιατρό.
  • Ατομικό φάκελος ασθενούς
  • Πρώτες βοήθειες
  • Εμβολιασμούς
  • Σεμινάρια πρώτων βοηθειών
  • Εκπαίδευση ΚΑΡΠΑ (καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση)
  • Νοσηλεία και περίθαλψη στο σπίτι των χρονίως πασχόντων
  • Ηλεκτρονική κάρτα υγείας για όλους και ελεύθερη πρόσβαση με συμβολικό τίμημα στα νοσοκομεία από όλους τους κατοίκους και τους μετανάστες. Επίσης, καθιέρωση της δωρεάν πρόσβασης για τους ανασφαλίστους στα τμήματα επειγόντων περιστατικών ΤΕΠ.
  • Δημιουργία ΜΕΘ με πλήρη εξοπλισμό αναλογικά με τον πληθυσμό κατανεμημένες ανά την ελληνική επικράτεια και σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά στάνταρντ.
  • Ελεύθερη επιλογή γιατρού από όλους τους ασφαλισμένους με αμοιβή του γιατρού κατά πράξη και περίπτωση με ανώτατα, λογικά όρια τιμολόγησης που να είναι λογικά για τον ασθενή και αποδεκτά από το πάροχο υγείας γιατρό / υγειονομικό.
  • «Ταβάνι» για τον αριθμό κατανεμημένων ασθενών ανά γιατρό.
  • Μηχανοργάνωση και διαφάνεια σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας. «Ποιός, που, τι, γιατί» ξεκάθαρο για όλους.
  • Κεντρικά επιτηρουμένη μηχανογραφημένη τράπεζα ιστοσυμβατότητας πολυδύναμων αρχέγονων κυτταρων για θεραπεία λευχαιμιών και αιματολογικών καρκίνων. Πλήρης ενημέρωση πολιτών και ασθενών και ενίσχυση του θεσμού αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης.
  • Όλα τα στελέχη των φορέων υγείας να επιλέγονται από το ΑΣΕΠ.
  • Λειτουργική και αποδοτική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού και όχι στις αδικαιολόγητες λογιστικού τύπου συγχωνεύεις νοσοκομείων.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.  Δεχόμαστε, όμως,  την αλληλοσυμπλήρωση ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα όπου υπάρχουν ελλείψεις. Ο ιδιωτικός τομέας έχει σηκώσει μεγάλο βάρος στην περίοδο της πανδημίας, ειδικά  ως πρωτοβάθμιος φορέας λόγω ελλείψεων από το ΕΣΥ, και λειτούργησε  αποτελεσματικά ως εκεί που μπορούσε. Ο ιδιωτικός τομέας όμως (ακόμα και ο καλύτερα οργανωμένος) δεν έχει την υποδομή να δεχθεί πολυτραυματία και να λειτουργεί ΜΕΘ με αξιώσεις για πολλές μέρες νοσηλείας. Είναι ασύμφορο οικονομικά και υλικοτεχνικά.
  • Δημιουργία ανά την περιφέρεια κέντρων πρόληψης καρκίνου  (μαστού, προστάτη, εντέρου, πνεύμονα), διαβήτη, καρδιοπαθειών.

 

Συνοψίζοντας, θεωρούμε ως άμεσες προτεραιότητες για την υγεία στη χώρα μας:

  • Σύμφωνα με το υπάρχον βασικό ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΑΣ του ΕΣΥ (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια) η πρόσβαση για όλους σε μονάδες υγείας να είναι εύκολη. Ειδικά για την περιφέρεια, αποκεντρωμένη προσέγγιση για όλους σε μονάδες υγείας γύρω από τριτοβάθμιες δομές στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία.
  • Πρόνοια  για την άμεση αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων  αναγκών σίτισης και στέγασης των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.
  • Επαρκείς πλήρως εξοπλισμένες μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ανάλογα των ευρωπαϊκών προτύπων λαμβάνοντας υπ’ όψη την ιδιομορφία της χώρας
  • ΕΚΑΒ με ικανό αριθμό ελικοπτέρων για χρήση στα νησιά ή δύσβατες ορεινές περιοχές  της Ελλάδας για μεταφορά στα κέντρα των επειγόντων περιστατικών .
  • Ενημέρωση για την αναγκαιότητα των ιατρικών παρεμβάσεων πχ εμβολιασμών, αναγκαιότητας αντιβιοτικών, για τους κινδύνους από τη δημιουργία ανθεκτικών στελεχών μικροβίων κλπ
  • Τη συνεχή διαβούλευση των φορέων υγείας με βάση το θεμελιώδες ερώτημα «Για ποιον και γιατί «θεραπεύεται» ο ασθενής».
  • Ανανέωση του «γερασμένου» ΕΣΥ με άμεση πρόσληψη 5.000 γιατρών.
  •  ΕΣΥ αποκεντρωμένο και αυτοδιαχειριζόμενο με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και του Ενιαίου Ταμείου Υγείας.
  • Την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επέκταση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με συγκεκριμένες αρμοδιότητες.
  • Την ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους ασφαλισμένους, και πλαφόν ανώτερου αριθμού ασθενών ανά γιατρό και ελεύθερη πρόσβαση στο ΕΣΥ από όλους του κατοίκους της χώρας και τους μετανάστες, με άμεση καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας. Όλα τα στελέχη των φορέων υγείας να επιλέγονται
  • Επανειλημμένα ιατρικά λάθη και παραβάσεις της ιατρικής δεοντολογίας, αφού θα ελέγχονται από σώμα γιατρών (επιτροπές) και τον αρμόδιο κατά τόπους ιατρικό σύλλογο, θα  καταλήγουν στον εισαγγελέα.

 

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ-ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

  • Από-ασυλοποίηση των δομών, αυστηρός έλεγχος της παρατηρούμενης υπερσυνταγογράφησης και προστασία των συχνά καταπατούμενων δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων στις δημόσιες και ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές (κατάχρηση μηχανικών καθηλώσεων, αφαίρεση των νομικών δικαιωμάτων, κλπ.). Αξιοποίηση των θετικών ευρωπαϊκών εμπειριών.
  • Προώθηση της κοινωνικής επανένταξης των ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία μέσω της στήριξης των θεραπευτικών κοινοτήτων, αλλά και της υγιούς κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας που μπορεί να προσφέρει εργασία αλλά και καλλιέργεια των κοινωνικών δεξιοτήτων στους συγκεκριμένους ανθρώπους.
  • Αντιμετώπιση των εξαρτημένων ατόμων ως ασθενών, ψυχολογική και ψυχιατρική υποστήριξη στα ίδια και τις οικογένειές τους και στήριξη όλων των προγραμμάτων απεξάρτησης (συμπεριλαμβανομένων και των “στεγνών” καθώς και τη μέθοδο χορήγησης υποκατάστατων). Παράλληλη έμφαση στους θεσμούς πρόληψης και δημιουργικής απασχόλησης των νέων.
  • ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΕΘΕΑ ΚΑΙ ΟΚΑΝΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ
  • Τα  ζώα συντροφιάς  ως επικουρικό μέσο βοήθειας των ασθενών με ψυχικές νόσους

 

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ

  • Άμεση κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που διευκολύνει την υπερκοστολόγηση των φαρμάκων (καρτέλ φαρμάκου) και ιατρικών μηχανημάτων.
  • Συνταγογράφηση φαρμακευτικής ουσίας και όχι της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου και η επιλογή να γίνεται με μειοδοτικό διαγωνισμό από τα ασφαλιστικά ταμεία ανάμεσα στα εγκεκριμένα σκευάσματα. Τα φάρμακα να χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού.
  • Ενημέρωση με σκοπό την αποθάρρυνση της υπερκατανάλωσης φαρμάκων και  ιδιαίτερα των αντιβιοτικών.
  • Να δημιουργηθεί ένα σύγχρονος, διαφανής και αποτελεσματικός μηχανισμός προμηθειών, (μειοδοτικοί διαγωνισμοί) που θα εξασφαλίζει το χαμηλότερο κόστος, δηλαδή τις πραγματικές τιμές της αγοράς, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στην τροφοδοσία των νοσηλευτικών μονάδων.
  • Διεκδίκηση από Ε.Ε. του κόστους περίθαλψης των μεταναστών που κατά κανόνα είναι ανασφάλιστοι.
  • Το Ταμείο Ανάκαμψης να χρησιμοποιηθεί για την υγεία με διαφάνεια για τη διαχείριση των πόρων του  και προοπτική σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο δαπανών για την υγεία (7 % ΑΕΠ)
  • Οργανόγραμμα αναγκών σε προσωπικό (ζήτηση / ανάγκες και προσλήψεις), επανεξέταση ανά τριετία και αντικατάσταση αποχωρούντων εφ’ όσον οι ανάγκες το επιτάσσουν.
  • Χρήση εργαλείων όπως BALANCED SCORECARD, ISO, SIX SIGMA για ενσωμάτωση της έννοιας της ποιότητας στους νοσηλευτικούς οργανισμούς.
  • Εφαρμογή τμηματικών προϋπολογισμών (κέντρων κόστους) σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα.
  • Εφαρμογή των ΚΕΝ (κλειστά ενοποιημένα νοσήλεια, DRGs=diagnostics related groups) σε όλη τη χώρα, δηλαδή η ίδια ιατρική πράξη σε ένα νοσοκομείο (πχ Αλεξανδρούπολης) να έχει το ίδιο κόστος με την ιδιά επέμβαση σε άλλο νοσοκομείο της επικράτειας (πχ Ρόδου)
  • Επιλογή διευθυντικών στελεχών με αξιοκρατικά κριτήρια και γνώση στο αντικείμενο.

Related Posts