Χθες , Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022, δεύτερη μέρα εκδηλώσεων το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ έδειξε πώς οι ιδέες της σύγχρονης πολιτικής οικολογίας μπορούν να γίνουν πράξη παράγοντας πρακτικά αποτελέσματα για μια βιώσιμη καθημερινότητα. Έτσι, κινητοποιώντας και συντονίζοντας συνολικά άλλους 23 συνεργαζόμενους φορείς, το Ίδρυμα διοργάνωσε μαζί τους δέκα εκδηλώσεις σε δέκα διαφορετικά σημεία της Θεσσαλονίκης (τρεις δράσεις δυτικά, τρεις ανατολικά και τέσσερις στο κέντρο της πόλης).
Το είδος των εκδηλώσεων παρουσίασε μεγάλη ποικιλία (εργαστήρια, ξεναγήσεις, συζητήσεις, εκθέσεις, εκπαιδευτικά παιχνίδια).

Όλο το πρόγραμμα στη διεύθυνση: https://gr.boell.org/el/react-programma

Η 1η  δράση, αφορούσε τη ξενάγησή μας  στον οικισμό Πύλη Αξιού, γύρω από τις 12ώροφες πολυκατοικίες, μια συνοικία με εργατικές πολυκατοικίες σχεδιασμένη τα μεταπολεμικά χρόνια. Παρόλο που οι γειτονιές αυτές θεωρούνταν  υποβαθμισμένες, με στενά μπαλκόνια, χαρακτηριστική ορθογώνια τυπολογία διαμερισμάτων, χωρίς ασανσέρ,  το γεγονός ότι η αναλογία αδόμητου/δημόσιου και δομημένου/ιδιωτικού χώρου είναι πολύ ικανοποιητική τις καθιστά ως γειτονιές με  ένα πολύ πιο ανθρώπινο πρόσωπο από άλλες περιοχές της πόλης με δυνατότητα για ανάπλαση με βιοκλιματικές και περιβαλλοντικές ανανεώσεις. Δυστυχώς η πόλη αλλά και γενικότερα η χώρα μας έχει μειωμένη στεγαστική πολιτική με καθόλου στεγαστικό τομέα.

Το ενδιαφέρον στοιχείο στη δημιουργία ενός πάρκου τσέπης στη γειτονιά του Βαρδάρη είναι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο: μια εντελώς συμμετοχική διαδικασία που έγινε από την ίδια τη γειτονιά, με τη γειτονιά και φυσικά για τη γειτονιά. Ενδιαφέρουσα η πρόταση για τα γατόσπιτα !

Ακολούθησε η ξενάγηση στο βαγόνι της παρουσίασης της ελληνικής έκδοσης του Άτλαντα της Ευρωπαϊκής Κινητικότητας στο Μουσείο Σιδηροδρόμων Θεσσαλονίκης

Η όγδοη εκδήλωση REACT ήταν μια υβριδική συζήτηση στην οποία έλαβαν μέρος πρωτοβουλίες Κοινωνικής και Αλληλεγγύης Οικονομίας από τη Θεσσαλονίκη, συγκεντρώθηκαν στο «Oreon Depot» και συνδέθηκαν διαδικτυακά με παρόμοιες πρωτοβουλίες από Αθήνα, Ιωάννινα και Ηράκλειο, συζητώντας για το παρόν και το μέλλον της ΣΣΕ. Οι προβληματισμοί που τέθηκαν για την ενεργοποίηση των πολιτών σε δράσεις  και τον χαρακτήρα αυτών απαντήθηκαν πως αφορούν τις κατά τόπους  κοινωνίες και το είδος των αλληλέγγυων συνεταιρισμών.

 

 

 

 

 

Η τελευταία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην φιλόξενη αυλή του Ινστιτούτου Γκαίτε με ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Γερμανό συγγραφέα Χάινριχ Μπελ και τα 50 χρόνια από την απονομή του Νόμπελ.  Ένα θεατρικό δρώμενο μας θύμισε τον συνταρακτικό αντίκτυπο του πολέμου στον συγγραφέα και το έργο του.

Οι εκδηλώσεις  τελείωσαν  με μουσική, χορό, τραγούδι και την πεποίθηση ότι κανείς δεν είναι μόνος εάν επιλέξει τη Δράση για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα.

 

 

Related Posts