Δυναμικά ξεκίνησε η περιοδεία των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ στην Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Πολιτόπουλο, Συνεκπρόσωπο των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, ο οποίος συνοδευόταν από κλιμάκιο αποτελούμενο από τους: κκ. Όλγα Στεφανή, Πολιτική Γραμματέα του κόμματος, Φίλιππο Γκανούλη και Λίζα Αβραμίδου, Περιφερειακούς Σύμβουλους της παράταξης «Οικολογία- Πράσινη Λύση» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,  Ελένη Μήλη, Συντονίστρια των Οικολόγων Πράσινων Κεντρικής Μακεδονίας, Αργύρη ΓκινούδηΞενοφώντα Ζήση και Ζαχαρία Πεΐδη, Μέλη των ΟΠΚΜ.

Κατά την πρώτη μέρα της περιοδείας πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης στο Καλοχώρι, κ. Ιωάννη Χαραλαμπίδη, όπου μεταξύ των προβλημάτων τονίστηκε η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών, η μείωση της παραγωγής από την παρατεταμένη ξηρασία και η μεγάλη αύξηση στο κόστος ενοικίασης χώρων.

Ακολούθησε συνάντηση με τους κκ. Χρυσούλα Σκορδίτη και Αργύρη Πέτκο, Πρόεδρο και Mέλος αντίστοιχα του ΔΣ του Αυτοδιαχειριζόμενου Φορέα της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας, όπου τέθηκαν επί τάπητος οι αρνητικές επιπτώσεις στις βιολογικές καλλιέργειες από την Κλιματική Κρίση και την Παγκοσμιοποίηση (έντονη μεταφορά ασθενειών). Κλιμάκιο των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ επισκέφθηκε και συνομίλησε με βιοκαλλιεργητές στη Βιολογική Λαϊκή Αγορά του Βότση Θεσσαλονίκης.

Τον τεράστιο προβληματισμό τους για την επόμενη μέρα εξέθεσαν εργαζόμενοι του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού στο κλιμάκιο των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ. Το αβέβαιο καθεστώς που προκύπτει από τη λήξη της σύμβασης λειτουργίας του ΚΠΕ σε κτήριο που ανήκει στο Δήμο, η μειωμένη  καθαριότητα (ειδικά την περίοδο της πανδημίας), η επιστασία του χώρου, η μη λειτουργία των δύο επιπλέον ΚΠΕ στη Θεσσαλονίκη, παρότι υπάρχει ΦΕΚ, οι παρωχημένες ψηφιακές υποδομές και η υποστελέχωση, προβληματίζουν ιδιαίτερα τους εργαζομένους.

Στη συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης κ. Κώστα Γιουτίκα υπήρξε ενημέρωση σχετικά με τις θέσεις των ΟΠ και την αυτόνομη κάθοδό τους στις επόμενες εκλογές, όποτε γίνουν καθώς και για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων.

Σε κλίμα σύμπνοιας και ταύτισης απόψεων για το θέμα του Σχεδίου Ανάπλασης της ΔΕΘ πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τους Πανεπιστημιακούς του Αριστοτελείου, κκ. Ρία Καλφακάκου, Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, Σάκη Κούγκολο. Αναφέρθηκε ότι η λύση που έχει προκριθεί είναι καθαρά οικονομίστικη, συντεχνιακή και εξυπηρετεί μόνο τη διοίκηση της ΔΕΘ με τους εργολάβους real estate αφήνοντας εκτός τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Με την πρόταση των Πανεπιστημιακών, για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ δυτικά συντάσσονται οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ.  Μόνο αυτή η λύση θα δώσει ανάσα στο συμπιεσμένο κέντρο της πόλης, αλλά και αναπτυξιακή ώθηση στις υποβαθμισμένες δυτικές συνοικίες της πόλης.

 

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΟΑΣΘ κ. Γιώργο Σκόδρα, συζητήθηκαν αναλυτικά η πληθώρα των προβλημάτων που παρουσιάζει διαχρονικά η αστική συγκοινωνία στη Θεσσαλονίκη. Από τον στόχο των 180 μισθωμένων λεωφορείων έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής τα 58. Από την πλευρά των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ τονίστηκε πως η υφιστάμενη κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών, πέρα από την ταλαιπωρία που προκαλεί στους πολίτες, προκαλεί τεράστια υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, λόγω των αυξημένων ρύπων και αιωρούμενων σωματιδίων που εκπέμπει ο απαρχαιωμένος ντιζελοκίνητος στόλος του ΟΑΣΘ, κυρίως στο κέντρο της πόλης.   

Μια φωτεινή σελίδα στη προστασία περιβάλλοντος και τη διαχείριση των απορριμμάτων ανακαλύφθηκε στο Δήμο Παύλου Μελά, κατά τη συνάντηση με τον αντιδήμαρχο περιβάλλοντος κ. Σάκη Λαζαρίδη.  Παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τα γραφειοκρατικά εμπόδια, ο δήμος κατόρθωσε τα τελευταία χρόνια να φτάσει σε πραγματικό ποσοστό ανακύκλωσης που αγγίζει το 20%, διπλάσιο από το μέσο όρο της χώρας και να ενεργοποιήσει θετικά τουλάχιστον τους μισούς κατοίκους του δήμου. Μεταξύ άλλων ο κ. Λαζαρίδης ενημερώθηκε για την προσπάθεια συνένωσης του οικολογικού χώρου με θετικό πρόσημο.

Αντίθετα, κατά τη συνάντηση με εκπροσώπους του συλλόγου «Αναπνοή» των Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης (Κορδελιό), υπήρξε έντονος προβληματισμός και απογοήτευση για το επί χρόνια συνεχιζόμενο πρόβλημα δυσοσμίας που προκαλείται από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ, αλλά και για τη διαχρονική αδιαφορία των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών και των κυβερνήσεων να πράξουν το αυτονόητο, να διασφαλίσουν δηλαδή την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Τελειώνοντας την περιοδεία του στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ο Συνεκπρόσωπος των ΟΠ επισκέφθηκε το Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής και συνομίλησε με τους εργαζόμενους.  Πρόκειται για μια υπηρεσία με άψογη έως τώρα λειτουργία, που όμως διαταράσσεται από το καθεστώς ομηρίας στις συμβάσεις των εργαζομένων,  από την επιχειρούμενη συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων στο ΥΠΕΝ, μέσω του ΟΦΥΠΕΚΑ, τη μεγάλη καθυστέρηση για την έκδοση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και την υποχρηματοδότηση.

Η περιοδεία των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ συνεχίζεται στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

 

Related Posts