Σύντομο πρόσφατο Ιστορικό των ΟΠ
Από την Ιδρυτική Διακήρυξη των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ:
Η δικιά μας πρόταση είναι εναλλακτική: αναζητά και προωθεί εναλλακτικούς, οικολογικούς τρόπους ζωής, παραγωγικών και κοινωνικών σχέσεων, που αντιπαραθέτουν τη συλλογικότητα στον ατομισμό, την αυτοδιαχείριση στον ετεροκαθορισμό, την προσωπική δημιουργία στην κυριαρχία του χρήματος, την ανιδιοτελή προσφορά στον κυνισμό και την ιδιοτέλεια.
Η πολιτική οικολογία στην ΠΚΜ ακολούθησε την αντίστοιχη πορεία του κόμματος στην Ελλάδα.
Μετά το 2014-15, οπότε αποφασίσθηκε η εκλογική σύμπραξη των ΟΠ με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και η υπουργοποίηση δύο μελών του (Γ. Τσιρώνη, Γ. Δημαρά), υπήρξαν αλλεπάλληλες αποχωρήσεις μελών των ΟΠ με πιο πρόσφατη αυτή που έγινε τον Ιούνιο 2019 μετά την απόφαση του Έκτακτου Εκλογικού Συνεδρίου των ΟΠ να συνεχίσει τη συμμετοχή των υποψηφίων ΟΠ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ για τις έκτακτες Εθνικές Εκλογές της 07.07.2019. Στις εκλογές της 07.07.2019 κέρδισε το κόμμα της ΝΔ με 39,8% και έγινε κυβέρνηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην αντιπολίτευση με ποσοστό 31,5%.
Τον Μάιο 2019 πραγματοποιήθηκαν και οι Ευρωεκλογές, στις οποίες οι ΟΠ συμμετείχαν αυτόνομα με επικεφαλής τους Μιχάλη Μπάκα και Μαρία Πετεινάκη και έλαβαν ποσοστό 0,9%. Στις εκλογές αυτές συμμετείχε αυτόνομα και ο Ν. Χρυσόγελος με τίτλο κόμματος παρεμφερή με τους ΟΠ και έλαβε 0,45%.
Αναμφισβήτητα, σημαντικές εκλογικές στιγμές για την πολιτική οικολογία στην Ελλάδα αποτέλεσαν τα έτη 1989, οπότε εκλέχθηκε στο εθνικό κοινοβούλιο η πρώτη οικολόγος Ελληνίδα βουλευτής καθώς και το 2009, οπότε και εκλέχθηκε ο πρώτος Έλληνας Ευρωβουλευτής.
Αναφερόμενοι σύντομα στη εκλογική ιστορία των Οικολόγων / Πράσινων στην Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά την τελευταία 20ετίας, μένουμε στα εξής :
Το 1998 εκλέγεται με ποσοστό 5,30% ο πρώτος νομαρχιακός σύμβουλος των Οικολόγων στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης με την παράταξη “ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”.
Το ίδιο επαναλήφθηκε και κατά τις εκλογές του 2002 και του 2006, μόνο που το 2006 εκλέχθηκαν με περίπου το ίδιο ποσοστό δύο νομαρχιακοί σύμβουλοι από την παράταξη αυτή.
Οι επόμενες εκλογές του 2010 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν Περιφερειακές και Δημοτικές. Στις περιφερειακές εκλογές της ΠΚΜ καθώς και στις δημοτικές εκλογές του Δήμου Θεσσαλονίκης η ΟΑ κατέλαβε μία έδρα περιφερειακού συμβούλου και δημοτικού συμβουλίου αντίστοιχα.
Το ίδιο επαναλήφθηκε κατά τις εκλογές ΤΑ του 2014. Κατά τις εκλογές ΤΑ του έτους 2019, το οικολογικό σχήμα “ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΥΣΗ” κατέλαβε δύο έδρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο , και το οικολογικό σχήμα “ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ” εξασφάλισε μία έδρα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Σύντομη γενική ιστορία του πολιτικού οικολογικού κινήματος στην Ελλάδα
1973 Μαζική κινητοποίηση των πολιτών ενάντια στην κατασκευή διυλιστηρίου στην Πάχη Μεγάρων
1975 Κινητοποιήσεις των κατοίκων της Πύλου (1975), λόγω της εκτεταμένης διαρροής πετρελαίου από διερχόμενο πλοίο
1977 Ξεκινάν διετείς κινητοποιήσεις των κατοίκων της Καρύστου ενάντια στην εγκατάσταση πυρηνικού εργοστασίου.
Εκείνη την περίοδο, η μόνη οργάνωση που είχε οικολογικές ανησυχίες ήταν η Ενωση για την Ποιότητα Ζωής (Ε.ΠΟΙ.ΖΩ.) και ήταν αυτή που οργάνωσε την καμπάνια αποτροπής της εγκατάστασης του πυρηνικού εργοστασίου και που εξέφραζε το αντιπυρηνικό κίνημα στην Ελλάδα.
1980- Η “Οικολογική Πρωτοβουλία” και ο αγώνας ενάντια στο νέφος στην Αθήνα
«Οικολογική Εφημερίδα¨
Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης
1986 Πυρηνικό Ατύχημα Τσερνομπιλ
1986 Μεγάλο ατύχημα – πυρκαγιά στα διυλιστήρια της Jet Oil Θεσσαλονίκης
Ομοσπονδία Οικολογ. Εναλλακτικών Οργανώσεων με πρωτοβουλία της ΟΚΘ
- Συμμετοχή ως «Οικολόγοι Εναλλακτικοί» στις Ευρωεκλογές
1989 Συμμετοχή ως «Οικολόγοι Εναλλακτικοί» στις Εθνικές Εκλογές, εκλογή της πρώτης οικολόγου βουλευτίνας, της Μαρίνας Δίζη.
1990 Η Μαρίνα Δίζη σηκώνει πανό για το νέφος στην Αθήνα
1990 Συμμετοχή ως «Οικολόγοι Εναλλακτικοί» στις Εθνικές Εκλογές, εκλογή της δεύτερης οικολόγου βουλευτίνας, της Τασίας Ανδρεαδάκη, την οποία διαδέχτηκε η Κατερίνα Ιατροπούλου
1992 Κατάρρευση της Ομοσπονδίας … εξαιτίας χειρισμών της Κ. Ιατροπούλου και των διαφωνιών με ΡΗΞΗ/ΠΡΑΞΗ για το Μακεδονικό.
2000 Συγκρότηση του «Οικολογικού Φόρουμ»
2002 Δημιουργία του κόμματος των «Οικολόγων Πράσινων»
2004 Συμμετοχή των ΟΠ στις Ευρωεκλογές, ποσοστό 0,67%
2007 Συμμετοχή των ΟΠ στις Εθνικές Εκλογές, ποσοστό 1,05%
2009 Συμμετοχή των ΟΠ στις Ευρωεκλογές, ποσοστό 3,5%, εκλογή ευρωβουλευτή
2009 Συμμετοχή των ΟΠ στις Εθνικές Εκλογές, ποσοστό 2,53%
2012 Συμμετοχή των ΟΠ στις Εθνικές Εκλογές, ποσοστό 2,93%
2012 Συμμετοχή των ΟΠ στις Επαναληπτικές Εθνικές Εκλογές, ποσοστό 0,88%
2015 Συμμετοχή των ΟΠ στις Εθνικές Εκλογές σε συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, εκλέγεται βουλευτής ο Γ. Δημαράς και γίνεται Αν.ΥΠΕΝ ο Γ. Τσιρώνης
2015 Συμμετοχή των ΟΠ στις Εθνικές Εκλογές σε συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, εκλέγονται βουλευτές ο Γ. Δημαράς και ο Γ. Τσιρώνης. Ο Γ. Τσιρώνης ανέλαβε διαδοχικά Αν. ΥΠΕΝ και Αν. ΥΠΑΑΤ, στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αντικαταστάθηκε από τον Γ. Δημαρά, ο οποίος ανέλαβε Υφ.ΥΠΕΝ