Πρόταση από τους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ για την αξιοποίηση των κλαδεμάτων.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ έγιναν αποδέκτες παραπόνων ότι στο δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο τις τελευταίες ημέρες γίνονται εργασίας κλαδέματος των δέντρων με την καύση των κλαδεμάτων στην παραλία, λίγα μέτρα από το δρόμο. Το φαινόμενο αυτό, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, εκτός του γεγονότος ότι είναι αντιπεριβαλλοντικό και προκαλεί όχληση στις γειτονικές οικίες είναι και επικίνδυνο για την ασφάλεια των οδηγών σε ένα δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας που αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες!

Την περίοδο αυτή έχουν ξεκινήσει τα κλαδέματα των δέντρων της ελιάς σε όλο το νησί. Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουμε πολλές φορές τονίσει την ανάγκη για οργάνωση των κλαδεμάτων ώστε τα κλαδιά αντί να τα καίμε να τα θρυμματίζουμε και να τα εκμεταλλευόμαστε είτε μέσω εκμετάλλευσης τους σαν πέλετ είτε για τη δημιουργία κομπόστ είτε απλά ενσωματώνοντας τα στο έδαφος. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την ευθύνη των τοπικών κοινοτήτων, του Δήμου ή της Περιφέρειας και θα μπορούσε να είναι οικονομικά βιώσιμο.

Η καύση των κλαδεμάτων είναι μια πολύ κακή πρακτική και είναι απαράδεκτο κάτι τέτοιο να γίνεται σε εργασίες υπό την ευθύνη δημοσίων υπηρεσιών, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση όπου το κλάδεμα των δέντρων της Εθνικής οδού Μυτιλήνης – Κρατήγου γίνεται με ευθύνη της Περιφέρειας. Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να σταματήσουν αυτή την πρακτική και να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των κλαδεμάτων σε όλο το νησί, σχέδιο που εκτός από τα περιβαλλοντικά μπορεί να έχει και οικονομικά οφέλη από το πέλετ που θα παραχθεί.

Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ Λέσβου

Related Posts