29/1/2021.

Σε αυθαίρετο κόψιμο δένδρων  μέσα στο δημοτικό κάμπινγκ και μέσα σε περιοχή του Ελληνικού Δικτύου Natura 2000 (Λίμνη Σμαρίδα – Κοτζά Ορμάν) του Δήμου Αβδήρων Ξάνθης χαρακτηρισμένη και ως “Εθνικό Πάρκο” προχώρησε πριν λίγες μέρες ιδιώτης, επικαλούμενος προφορική εντολή του Αντιδημάρχου Αβδήρων. Πρόκειται για 20 περίπου πολυετή δέντρα μεγάλου μεγέθους : λεύκες, πλατάνια, ακακίες και μουριές.  Η συστάδα δέντρων ήταν το μοναδικό στην περιοχή πέρασμα και φωλιά για πουλιά και άλλα μικρά άγρια ζώα της περιοχής.

Ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι προχώρησαν άμεσα σε ενυπόγραφη καταγγελία, ενώ ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος Αβδήρων αρνείται την εμπλοκή του.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλουν την πράξη καθώς και το γεγονός ότι οι αυθαίρετες κοπές δέντρων στους περισσότερους δήμους της Βόρειας Ελλάδας έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας, σαν να έχουν επικηρυχθεί τα δέντρα.   Αυτή τη φορά η καταστροφή, κατά παράβαση όχι μόνο των εθνικών αλλά και των ευρωπαϊκών νόμων,  έγινε εκτός αστικής περιοχής.  Όμως η κοπή δέντρων και μέσα στις πόλεις με διάφορες δικαιολογίες καλά κρατεί : γιατί προκαλούν αλλεργίες, οι πευκοβελόνες και τα φύλλα βρωμίζουν τη βεράντα, εμποδίζουν τη θέα, κλείνουν θέσεις στάθμευσης, μαζεύουν τα πουλιά που κοπρίζουν και λερώνουν, εμποδίζουν τα καλώδια της ΔΕΗ, γιατί οι ρίζες τους φουσκώνουν και σηκώνουν τις καλαίσθητες πλάκες του πεζοδρομίου, γιατί θέλουμε μεγαλύτερη επιφάνεια για να παίζουμε μπάλα …  Όλες οι δικαιολογίες στο ίδιο μοτίβο :  τα δέντρα εμποδίζουν την καθημερινότητά μας και τη ζωή μας. Αγνοώντας ότι το πράσινο, το δάσος, η φυσική βλάστηση αποτελούν την προϋπόθεση για τη ζωή μας.  Ιδιαίτερα, την περίοδο που διανύουμε, αυτή της κλιματικής κρίσης, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τις υψηλές θερμοκρασίες και την ατμοσφαιρική ρύπανση, η ύπαρξη των δέντρων μέσα και έξω από τις πόλεις είναι βασικό στοιχείο ποιότητας ζωής, επιβίωσης και ενίσχυσης της βιοποικιλότη-τας.  Και όχι απλό στοιχείο αισθητικής.

Όταν μάλιστα, συμβαίνουν γεγονότα όπως στο Δήμο Αβδήρων της Ξάνθης, που η καταστροφή επήλθε σε περιοχή ύψιστης φυσικής σημασίας και προφανώς για κάποιο ιδιωτικό όφελος, τότε η κοπή δέντρων αποτελεί εγκληματική πράξη και, εκτός από την εγρήγορση των πολιτών, απαιτείται και η επέμβαση των υπεύθυνων υπηρεσιών του κράτους για την αυστηρή εφαρμογή του νόμου.

Καλούμε τους πολίτες να διαφυλάξουν με κάθε τρόπο το πράσινο στη Βόρεια Ελλάδα.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Σε συνεργασία με

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

 

 

Related Posts